ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλίαση: Τι συμβαίνει στο σώμα μας – Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η πρόληψη – Τι απαντούν ειδικοί στο ThemaOnline

Ηλίαση: Τι συμβαίνει στο σώμα μας – Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η πρόληψη – Τι απαντούν ειδικοί στο ThemaOnline

Μπορεί το καλοκαίρι να αποτελεί αγαπημένη εποχή για τους περισσότερους, αφού έχει συνδεθεί με τις διακοπές και την ξεκούραση, όμως, κρύβει και κινδύνους για την υγεία μας που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Ένας από αυτούς είναι η ηλίαση, μια παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται ως υπερθέρμανση του σώματος μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Πρόκειται για τον συνηθέστερο τύπο θερμοπληξίας, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Το ThemaOnline επικοινώνησε τόσο με την Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ζωή Δωροθέα Πανά όσο και με την προσωπική ιατρό στο κέντρο υγείας παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού του ΟΚΥπΥ, Δέσπω Βενιζέλου, αντλώντας τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την ηλίαση, ώστε να μπορούμε να το αναγνωρίζουμε έγκαιρα αλλά και να προστατευτούμε προληπτικά.

«Οι άνθρωποι έχουμε ένα θερμορυθμιστικό μηχανισμό που μας επιτρέπει να αντέχουμε σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή. Η θερμοπληξία αντίθετα είναι η υπερθέρμανση του σώματος, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί πλέον στις ακραίες θερμοκρασίες λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και λόγω της συνακόλουθης αφυδάτωσης. Έτσι ενώ έχουμε την ικανότητα να προσαρμόζουμε και να διατηρούμε σταθερή την θερμοκρασία του σώματος μας με τη βοήθεια θερμορυθμιστικού κέντρου, αυτό είναι δυνατό μόνο μέχρι ενός ορίου (40ο C) πέρα από το οποίο μπορεί να εμφανίσουμε διαταραχές», εξήγησε η κυρία Πανά.

Όσο αφορά τα συμπτώματα, σύμφωνα με την προσωπική Ιατρό, κυρία Δέσπω Βενιζέλου, «αυτά ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα»

Κύρια συμπτώματα:

- γενικευμένη αδυναμία

- εξάντληση

- ζάλη

- πονοκέφαλος

- ναυτία

- έμετος

- έντονη δίψα

- εφίδρωση

- ταχύπνοια

- ταχυκαρδία

«Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει στη σοβαρή και επείγουσα κατάσταση που ονομάζεται θερμοπληξία και χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία σώματος πάνω από 40 βαθμούς κελσίου, διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος όπως σύγχυση, λήθαργος, σπασμοί, κώμα και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων», είπε συγκεκριμένα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όσο αφορά τις ευπαθέστερες ομάδες, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυρίας Πανά αλλά και της κυρίας Βενιζέλου, «από τον καύσωνα επιβαρύνονται ιδιαίτερα τα νεογνά και τα βρέφη λόγω της ανωριμότητας του θερμορυθμιστικού συστήματος, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και τα άτομα με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία) και ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού»

«Ωστόσο υψηλό κίνδυνο διατρέχουν και όλοι όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους αλλά και άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιυπερτασικά (αγγειοδιασταλτικά) και διουρητικά φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά, που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και επηρεάζουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, κυρίως της απώλειας του νατρίου»

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις τους στο ThemaOnline αναφέρθηκαν τόσο στη θεραπεία της θερμικής εξάντλησης όσο και σε συμβουλές για πρόληψη της.

Θεραπεία της θερμικής εξάντλησης

- μεταφέρουμε το πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος

- αφαιρούμε τα περιττά ρούχα

- βρέχουμε το πρόσωπο και το σώμα με κρύο νερό

 -τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο κεφάλι και τις μασχάλες

- αν μπορεί να πιει, του δίνουμε άφθονα υγρά

- εάν δεν αισθάνεται καλύτερα μετά από 30λεπτά ή παρουσιάζει θερμοπληξία μεταφέρεται στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών για περαιτέρω υποστήριξη.

Συμβουλές για πρόληψη

- αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και κυρίως τις ώρες μεταξύ 11.00πμ-15.00μμ

- παραμονή σε δροσερά και σκιερά μέρη ή χώρους με κλιματισμό

- αποφυγή χώρων με συνωστισμό

- αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ή άσκησης ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία

- ντύσιμο με ελαφρά και άνετα ρούχα, χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου (Προτιμήστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα)

- συχνά, χλιαρά ντούς

- άφθονη λήψη νερού και υγρών

- κατανάλωση μικρών ελαφρών γευμάτων με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά (μη λιπαρή, αλατισμένη τροφή σε μικρά συχνά γεύματα)

- αποφυγή οινοπνευματωδών και καφεϊνούχων, σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών

- Ανανέωση αντηλιακού με δείκτη προστασίας > SPF 15 κάθε δύο ώρες.

- Τα άτομα σε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες

- επικοινωνία με το γιατρό για οποιαδήποτε αμφιβολία ή εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top