ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτι κινείται στο Κυπριακό, χαμηλές όμως οι προσδοκίες

Κάτι κινείται στο Κυπριακό, χαμηλές όμως οι προσδοκίες

Με προσοχή αλλά και επιφύλαξη αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις πληροφορίες που της μεταφέρονται και θέλουν την τουρκική κυβέρνηση να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο επανόδου στο τραπέζι του διαλόγου. «Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε» δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξη του στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος σχολίαζε τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης προς την ΕΕ, όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Στροφή Ερντογάν;

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν στη Λευκωσία υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται κάπως πιο διαλλακτικός και φέρεται να συναινεί στην έναρξη μιας ακόμη προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

«Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτούν και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και του Τούρκου Προέδρου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

O Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα αύριο Πέμπτη, για τους εορτασμούς με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής ενώ αναμένεται ότι θα εγκαινιάσει και το νέο δίαυλο στο αεροδρόμιο «Ερτζιάν» στην Τύμπου, ένα έργο το οποίο διαφημίζουν εδώ και χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για κοινή επίσκεψη τους στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροοπής για τους Αγνοουμένους, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, περί τα τέλη Ιουλίου.

Αργότερα την Τρίτη ο Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης. Και οι δύο ανέφεραν ότι οι διαπραγματευτές εργάζονται για τη σύνταξη κοινής δήλωσης, με την οποία θα εκφράζουν την υποστήριξή τους στο έργο της ΔΕΑ και θα επαναβεβαιώνουν την προσήλωση τους στις προσπάθειες για επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, δεν βλέπω να υπάρχουν οποιεσδήποτε δυσκολίες, για να γίνει αυτή η επίσκεψη, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα και είναι κάτι το οποίο, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, είμαι εδώ με σοβαρότητα, ρεαλισμό, να εργαστώ για επίλυση του Κυπριακού. Ένα στόχο, που θεωρώ εφικτό, στη βάση της δικής μας προσέγγισης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top