ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το περιβαλλοντικό «μπλόκο» η ΚΟΠ κατέθεσε ολοκληρωμένη ΜΕΕΠ για το Αθλητικό Κέντρο στον Κόρνο – Σε δημόσια διαβούλευση πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων

Μετά το περιβαλλοντικό «μπλόκο» η ΚΟΠ κατέθεσε ολοκληρωμένη ΜΕΕΠ για το Αθλητικό Κέντρο στον Κόρνο – Σε δημόσια διαβούλευση πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων

Ολοκληρωμένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου στον Κόρνο, κατέθεσε η ΚΟΠ μετά το περιβαλλοντικό «μπλόκο», με την Περιβαλλοντική Αρχή να τη θέτει σε δημόσια διαβούλευση προτού καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Αρχής, η δημόσια διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 12 Αυγούστου 2023 και μέχρι τότε ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταθέσει τις θέσεις ή και ενστάσεις του για το προτεινόμενο έργο.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης κι αφότου εξεταστεί διεξοδικά η ΜΕΕΠ που κατέθεσε η ΚΟΠ, η Περιβαλλοντική Αρχή θα εκδώσει την τελική γνωμάτευσή της για το έργο και δη εάν συναινεί για την κατασκευή του ή όχι.

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην ολοκληρωμένη, πλέον, ΜΕΕΠ, το προτεινόμενο Έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στον Κόρνο και θα αποτελείται από γήπεδα ποδοσφαίρου (1 κύριο γήπεδο αγώνων και 3 βοηθητικά γήπεδα), με όλες τις σχετικές υποδομές και συναφείς υπηρεσίες (ιατρεία, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτήριο, πισίνα, αποδυτήρια κ.τ.λ.), το κτίριο των γραφείων της ΚΟΠ, ξενώνα αθλητών, καφεστιατόριο, θέσεις στάθμευσης, χώρους πρασίνου και βιολογική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Συνοπτικά, το Έργο θα περιλαμβάνει:
• Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου συνολικών διαστάσεων 80x120m για διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων, το οποίο θα περιλαμβάνει 1.500 στεγασμένες θέσεις θεατών.
• Τρία βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, διαστάσεων 80Χ120m, εκ των οποίων το ένα με συνθετικό χλοοτάπητα.
• Χώρο αποθήκευσης του εξοπλισμού συντήρησης των τεσσάρων προαναφερόμενων γηπέδων.
• Αποδυτήρια της Εθνικής Ομάδας Ανδρών.
• Αίθουσες φυσικοθεραπευτηρίου.
• Αποθήκη ρουχισμού και εξοπλισμού των Εθνικών Ομάδων με ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια, πάγκοι εργασίας και ειδικά διαμορφωμένος χώρος αποθήκευσης αρχείων της ΚΟΠ.
• Γραφεία και αποδυτήρια προπονητών με αίθουσα συνεδριάσεων και το γραφείο της σχολής προπονητών.
• Χώρους αποκατάστασης/αποθεραπείας που περιλαμβάνουν κολυμβητική δεξαμενή εμβαδού 40 τετραγωνικών μέτρων, γυμναστήριο και χώρο αποθεραπείας – παγοθεραπείας.
• Ιατρείο, γραφείο τύπου, γραφείο παρατηρητή, αποδυτήρια διαιτητών και χώρο εξέτασης ντόπινγκ.
• Τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ με γραφεία του προσωπικού και όλων των τμημάτων, αίθουσες σεμιναρίων/ εκδηλώσεων, χώρους υποδοχής, γραφείο τύπου και χώρος αρχείου.
• Ξενώνα φιλοξενίας αθλητών με 26 δίκλινα δωμάτια.
• Καφεστιατόριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του προσωπικού, των αθλητών και των επισκεπτών.
• Αίθουσες σεμιναρίων/ εκδηλώσεων που θα χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή σεμιναρίων της σχολής προπονητών, διαιτητών κλπ.
• 192 χώρους στάθμευσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα, 5 χώρους στάθμευσης VIP υπαλλήλων, 13 χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, 5 χώρους στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας, 5 χώρους στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, 3 χώρους στάθμευσης λεωφορείων, 13 θέσεις μοτοποδηλάτων και 25 θέσεις ποδηλάτων.
• Παραχώρηση έκτασης για τη δημιουργία 100 χώρων στάθμευσης και την εξυπηρέτηση των αναγκών της Κοινότητας του Κόρνου και δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου.
• Δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου.
• Αερόβια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Το συγκρότημα θα απαρτίζεται από τέσσερα βασικά κτίρια, τον ξενώνα, τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ, το κτίριο του αγωνιστικού χώρου και το προπονητικό κέντρο, ενώ θα αποτελείται από ισόγειο χώρο-πλατεία που θα αποτελεί την είσοδο στον χώρο, και 2 κατώτερα επίπεδα στα οποία θα χωροθετούνται οι υπόλοιπες χρήσεις.

Το Αθλητικό Κέντρο θα χρησιμοποιείται από τις Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου όλων των ηλικιών, αντρών και γυναικών, για προετοιμασία και προπόνηση, με δυνατότητα παροχής όλων των απαραίτητων διευκολύνσεων και υπηρεσιών προς τους αθλητές.

Στο κεντρικό γήπεδο, χωρητικότητας 1.500 θεατών, θα μπορούν να διεξαχθούν επίσημοι αγώνες ποδοσφαίρου μικρότερων ηλικιών και φιλικοί αγώνες προετοιμασίας.

Το Έργο θα ανεγερθεί εντός του κρατικού τεμαχίου στην τοποθεσία «Κάννες» της Κοινότητας Κόρνου της Επαρχίας Λάρνακας, ενώ για την υλοποίηση του Έργου έχει συναφθεί Συμφωνία Εκμίσθωσης κρατικής γης έκτασης 145.845 τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, το τεμάχιο της ανάπτυξης έχει εκμισθωθεί από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) για την δημιουργία του προτεινόμενου Αθλητικού Κέντρου, ενώ ο ΚΟΑ στη συνέχεια είχε προβεί στην σύναψη σύμβασης υπομίσθωσης του εν λόγω τεμαχίου προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), σύμφωνα με την σύμβαση υπομίσθωσης ημερομηνίας 22/08/19 και ισχύος έως τις 25/07/2052.

Η διάρκεια κατασκευής του Έργου θα είναι 24-36 μήνες και θα ολοκληρωθεί σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστούν όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του προτεινόμενου Έργου, πλην της κατασκευής των ξενώνων και των κερκίδων του κεντρικού γηπέδου, τα οποία θα κατασκευαστούν στη δεύτερη φάση.

Σημειώνεται πως, λόγω της μορφολογίας που παρουσιάζει η περιοχή ανάπτυξης και με στόχο τη μείωση των απαραίτητων χωματουργικών έργων και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προβλέπει την ενσωμάτωση των κτιρίων στο υφιστάμενο ανάγλυφο.

Πρωταρχικός στόχος της ΚΟΠ

Πάντως, όπως αναφέρεται στην ΜΕΕΠ, η δημιουργία ενός Εθνικού Αθλητικού Κέντρου αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της ΚΟΠ όπως καθορίστηκε στη Στρατηγική της Ομοσπονδίας για την περίοδο 2019-2024. Στην Κύπρο δεν υπάρχει Εθνικό Αθλητικό Κέντρο που να καλύπτει τις ανάγκες των Εθνικών Ομάδων, καθώς στο παρόν στάδιο όλες οι Εθνικές ομάδες προπονούνται εκ περιτροπής σε εγκαταστάσεις και γήπεδα που παραχωρούνται προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου από διάφορα σωματεία και τοπικές αρχές.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο θα αντιπροσωπεύει το «Σπίτι των Εθνικών Ομάδων» όπου όλοι οι ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές κ.τ.λ., θα μπορούν να προπονηθούν, να αποθεραπευτούν αλλά και να εκπαιδευτούν. Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός πως τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ θα μεταφερθούν εντός του Αθλητικού Κέντρου, με αποτέλεσμα όλοι όσοι εργάζονται και σχετίζονται με την ΚΟΠ να είναι συγκεντρωμένοι στις ίδιες εγκαταστάσεις. Εντός του χώρου θα μπορούν να φιλοξενηθούν διαφόρων ειδών συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που είτε σχετίζονται άμεσα με την ΚΟΠ, τις Εθνικές Ομάδες και το ποδόσφαιρο, είτε θα διατίθενται για άλλη χρήση από ιδιωτικές εταιρείες και εξωτερικούς συνεργάτες.

Στόχος είναι το Αθλητικό Κέντρο να φιλοξενεί επίσημους διεθνείς αγώνες και τουρνουά, αλλά και αγώνες παιδικών πρωταθλημάτων. Το όλο Έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα «UEFA Hattrick» και «FIFA Forward» αλλά και από την ίδια την Ομοσπονδία. Η περιοχή χωροθέτησης του Έργου κρίνεται μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου, στο ενδιάμεσο των πόλεων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού.

Με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση, προσφέρεται η ευκαιρία στην ΚΟΠ όχι μόνο να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε όλη τη χώρα, αλλά και να ενδυναμώσει την επικοινωνία και την αλληλεπίδρασή της με όλους τους εμπλεκομένους φορείς στο χώρο.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο θα διαθέτει υψηλών προδιαγραφών γήπεδα προπονήσεων για όλες τις Εθνικές μας Ομάδες καθώς επίσης και εγκαταστάσεις για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης της Ομοσπονδίας και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top