ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες η μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Ρόδος: Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες η μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καίει συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα στο Ηράκλειο στη θέση Δύο Αοράκια.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει κάψει θαμνώδη έκταση, ξερή βλάστηση και απορρίμματα. Στο σημείο επιχειρούν, άνδρες της Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, δύο πεζοπόρα τμήματα και τέσσερις υδροφόρες της Πυροσβεστική. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για κατοικίες ή επιχειρήσεις.

Εξάλλου, Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 16.10 και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει στην κατάσβεση ένα ελικόπτερο.

Επιπρόσθετα, δύο άνδρες συνελήφθησαν, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπεδικού χώρου στον οικισμό των Χελμάτων του δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

Για το παραπάνω περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ' αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Στο μεταξύ, είδη πρώτης ανάγκης για πυροσβέστες, νοσηλευτές και εθελοντές που μάχονται με τις πυρκαγιές συλλέγει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Πειραιά, τα οποία σε συνεργασία με το Humanity Greece θα σταλούν στις πληττόμενες περιοχές.

Επίσης, η TUI ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα ότι θα διαθέσει έξι επιπλέον αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών τουριστών από τη Ρόδο.

Μια άλλη πτήση της TUI θα μεταφέρει Δανούς τουρίστες πίσω στο Μπιλούντ, τόνισε σε ανακοίνωση του το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ευρώπης.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον πτήσεις, ενημερώνουμε τους πελάτες μας και οργανώνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Τόμας Ελερμπερκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI.

Εξάλλου, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, έχει τεθεί σε ετοιμότητα ο ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο. Για το λόγο αυτό, από αύριο αρμόδιος επόπτης και κλιμάκιο του Οργανισμού θα ξεκινήσει τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις σε όλες στις πληγείσες περιοχές.

Επιπρόσθετα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και συντεταγμένα και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή σε αυτή και του υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκε η ομαλή και ασφαλής απομάκρυνση σχεδόν 19.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι», σημείωναν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας».

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ενεργοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουλίου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, σε 24ωρη βάση, με 3 γραμμές επικοινωνίας (210-3681730, 1350, 1259).

Μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι υπηρεσίας έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 2.500 κλήσεις ξένων υπηκόων, στους οποίους προσφέρθηκε συνδρομή, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

«Τα αιτήματά τους αφορούν ως επί το πλείστον στη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τις Πρεσβείες τους, τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας και την παροχή πληροφοριών για τον τρόπο αναχώρησής τους από τη Ρόδο. Τα στελέχη της ΜΔΚ απαντούν επίσης σε ερωτήματα σχετικά με την αντικατάσταση απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και την παροχή ενημέρωσης για τις επικρατούσες συνθήκες στη Ρόδο».

Όπως υπενθυμίζεται, ανέκαθεν η ΜΔΚ του ΥΠΕΞ ενεργοποιείτο σε κρίσεις που αφορούσαν σε παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. «Είναι, όμως, σήμερα η πρώτη φορά που το υπουργείο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαχείριση μίας κρίσης που αφορά σε ξένους πολίτες στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της τεράστιας σημασίας που είχε η διεξαγωγή με ασφαλή τρόπο μίας, άνευ προηγουμένου, επιχείρησης εκκένωσης χιλιάδων τουριστών, μίας επιχείρησης άμεσα συνυφασμένης με την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας και με τη διεθνή προβολή της Ελλάδας».

Για αυτό το λόγο, σημειώνεται πως το ΥΠΕΞ, μέσω των ανακοινώσεων του, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της συνεχούς ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων έχει μεριμνήσει για την άμεση διάχυση πληροφορίας και για την ενημέρωση των ξένων πολιτών και ΜΜΕ. Παράλληλα διαρκής είναι η επικοινωνία με τις εδώ ξένες Πρεσβείες για τη διευκόλυνση των επαφών τους με τις Ελληνικές Αρχές.

Help Desk Ρόδου

Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή 23 Ιουλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, αποφασίστηκε η μετάβαση κλιμακίου του ΥΠΕΞ στη Ρόδο και η λειτουργία ειδικού γραφείου στον Διεθνή Αερολιμένα της Ρόδου.

Υπενθυμίζεται πως από το απόγευμα της Κυριακής, στο τερματικό σταθμό 1 άρχισε να λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών υπηκόων (Help Desk).

«Με γνώμονα την προσφορά αρωγής στους ξένους πολίτες, το κλιμάκιο του ΥΠΕΞ, ήρθε άμεσα σε επαφή με τη διοίκηση του αεροδρομίου, το δήμο, την αστυνομία, τις αεροπορικές εταιρείες και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων», σημειώνουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν πως παράλληλα διευκόλυνε τα στελέχη ξένων Πρεσβειών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία κ.α.) στην εγκατάσταση και λειτουργία αντίστοιχων γραφείων στον ίδιο χώρο διεθνούς τερματικού σταθμού.

Επιπλέον, κλιμάκιο του ΥΠΕΞ εγκαταστάθηκε στην Πολιτική Προστασία και ακόλουθοι Πρεσβείας ανέλαβαν τη σύνταξη, διαμόρφωση και μετάφραση ανακοινωθέντων και δελτίων Τύπου, τα οποία εστάλησαν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το BBC.

Το κλιμάκιο λειτούργησε υπό την επίβλεψη διπλωματικού συμβούλου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτιστικής Προστασίας, ο οποίος και συνδράμει, όλο το τελευταίο διάστημα, τις επιχειρήσεις λήψης διεθνούς βοήθειας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν τη «συγκινητική συνεισφορά εθελοντών και το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την πυροσβεστική υπηρεσία, την ελληνική αστυνομία, τις τοπικές Αρχές, το Δήμο, τους υπαλλήλους του αεροδρομίου Ρόδου, την εταιρεία Fraport, την αεροπορική εταιρεία Aegean και τις διαχειρίστριες επί του εδάφους Swissport και Goldair που συνέδραμαν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα εκκένωσης των ξένων πολιτών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επισκεφθεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και έχει εκφράσει τις ευχαριστίες του στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση και συντεταγμένη κινητοποίησή τους σε τόσο απρόβλεπτες και δύσκολες συνθήκες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top