ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Delivery εν μέσω καύσωνα; Αυστηρές οι ποινές για εργοδότες που δεν διακόπτουν τις εργασίες - Τι προνοεί η νομοθεσία

Delivery εν μέσω καύσωνα; Αυστηρές οι ποινές για εργοδότες που δεν διακόπτουν τις εργασίες - Τι προνοεί η νομοθεσία

Τέρμα στο ντελίβερι εν μέσω καύσωνα έβαλε από τις 27/7 διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, με τις ποινές κατά των εργοδοτών που δεν το τηρούν να είναι αυστηρές.

Συγκεκριμένα, με βάση το διάταγμα, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει η προειδοποίηση ενώ σε περίπτωση που έχει εκδοθεί πορτοκαλί προειδοποίηση, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες που πρέπει να διακόπτονται εν μέσω καύσωνα αφορούν υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, όπως οικοδομικές, ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές κτλ. αλλά και υπηρεσίες μεταφοράς παράδοσης προϊόντων με την χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (ηλεκτρικά σκούτερ), όπως η μεταφορά ή παράδοση προϊόντων φαγητού (delivery) και αλληλογραφίας.

Αυστηρές οι ποινές για εργοδότες

Σε επικοινωνία του ThemaOnline με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο εργοδότης που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν εν μέσω καύσωνα, με βάση την νομοθεσία, θα επιβαρύνεται με χρηματική ποινή 80.000 ευρώ ή 4 χρόνια φυλάκισης.

Όπως αναφέρει η νομοθεσία: «Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος άρθρου, οποιοδήποτε πρόσωπο στο οποίο επιβάλλονται υποχρεώσεις με βάση τον παρόντα Νόμο ή του Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει αυτού παραλείπει να συμμορφωθεί με αυτές, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις ογδόντα χιλιάδες ευρώ ή σε φυλάκιση που δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές».

Παράλληλα σε περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών εντός κτηρίου, εάν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ποσοστού 22%, ο εργοδότης πρέπει να διακόψει την εργασία κατά τις συγκεκριμένες ώρες.

Σημειώνεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα έκδοσης εξώδικου προστίμου ύψους 500 ευρώ σε εργοδότες για σωρεία παραβάσεων.

ΕΔΩ μπορείτε αναλυτικά να δείτε τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να υπάρξει εξώδικη ρύθμιση (από σελίδα 59).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top