ΥΓΕΙΑ

Έντερο: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Έντερο: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Η ύπαρξη του άξονα εντέρου – εγκεφάλου δεν είναι άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα. Το έντερο έχει τη μοναδική ικανότητα να συνδέεται με τον εγκέφαλο, δημιουργώντας μια σχέση αλληλεξάρτησης και επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως τις λειτουργίες και την υγεία του σώματος. Μια τέτοια λειτουργία παρατηρείται μάλιστα από μικρή ηλικία, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, το μικροβίωμα του εντέρου ενός μωρού μπορεί να είναι αυτό που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις ικανότητες προσοχής.

Ενώ ορισμένες μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, έχουν υπαινιχθεί συνδέσεις μεταξύ του μικροβιώματος και της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου, μόνο λίγες έχουν διερευνήσει πώς οι διαφορές στο μικροβίωμα ενός βρέφους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αναπτυσσόμενες γνωστικές του ικανότητες.

Για να εμβαθύνει σε αυτές τις πιθανές συνδέσεις, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στον Καναδά εξέτασε δεδομένα από 56 βρέφη ηλικίας τεσσάρων έως έξι μηνών. Τα βρέφη αυτά υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον μία από τις τρεις γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ το εντερικό μικροβίωμά αξιολογήθηκε μέσω δειγμάτων κοπράνων.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, τα βρέφη που διακρίθηκαν σε μια δοκιμασία κοινωνικής προσοχής, που μετρά την ικανότητα εστίασης σε ένα αντικείμενο με ένα άλλο άτομο, είχαν συνήθως αυξημένες ποσότητες μικροβίων από Actinobacteria, το γένος Bifidobacterium και το γένος Eggerthella. Αντίθετα, τα μωρά αυτά είχαν λιγότερα μικρόβια από το βακτήριο Firmicutes, το γένος Hungatella και το γένος Streptococcus.

Επιπλέον, οι αξιολογήσεις του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) των εγκεφαλικών αντιδράσεων των μωρών σε ένα σταθερό ρυθμό έδειξαν ότι ορισμένα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τη βελτιωμένη ρυθμική επεξεργασία συσχετίζονται με συγκεκριμένα επίπεδα μικροβίων. Τα μοτίβα αυτά σχετίζονται επίσης με τα επίπεδα ορισμένων μεταβολικών χημικών αντιδράσεων που περιλαμβάνουν βακτήρια, τα οποία προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος και των μετρήσεων της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των μωρών, όταν εκτέθηκαν σε ηχογραφήσεις ανθρώπινης ομιλίας.

«Στη μικρή πιλοτική μας μελέτη, παρατηρήσαμε ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ του μικροβιώματος και της λειτουργίας του εγκεφάλου στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να είναι γόνιμη για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στην πρώιμη γνωστική ανάπτυξη», καταλήγει ο Sebastian Hunter, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top