ΔΙΕΘΝΗ

Πλοίο φτάνει στην Τουρκία από ουκρανικό λιμάνι παρά τον ρωσικό αποκλεισμό

Πλοίο φτάνει στην Τουρκία από ουκρανικό λιμάνι παρά τον ρωσικό αποκλεισμό

Ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε από την Ουκρανία έφτασε στα τουρκικά ύδατα την Πέμπτη, αψηφώντας τον αποκλεισμό της Μόσχας μετά που ένα άλλο πλοίο δέχτηκε επίθεση από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό.

Το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, Joseph Schulte, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού την Τετάρτη - το πρώτο σκάφος που αμφισβητεί άμεσα τη νέα προσπάθεια της Ρωσίας να σφραγίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ιστοσελίδες ναυσιπλοϊας έδειξαν ότι μπήκε σε τουρκικά ύδατα αφού κινήθηκε κατά μήκος μιας δυτικής διαδρομής που απέφευγε τα διεθνή ύδατα υπέρ αυτών που ελέγχονται από τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Μια γερμανική εταιρεία που είναι συνιδιοκτήτης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είπε ότι «πιθανότατα» θα φτάσει στον προορισμό του στην Κωνσταντινούπολη αργότερα την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι το πλοίο χρησιμοποιούσε έναν «νέο ανθρωπιστικό διάδρομο» που δημιούργησε το Κίεβο αφότου η Ρωσία τον περασμένο μήνα αποχώρησε από τη συμφωνία ορόσημο που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά και τρόφιμα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αποστολή του Joseph Schulte ήρθε μέρες αφότου το ρωσικό ναυτικό έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς και επιβιβάστηκε σε ένα μικρό φορτηγό πλοίο με τουρκικό πλήρωμα που απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές της Μαύρης Θάλασσας και του ποταμού Δούναβη από τότε που αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ, είπε ότι η νέα θαλάσσια οδός «θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εκκένωση πλοίων που βρίσκονταν σε λιμάνια από την εποχή της εισβολής πλήρους κλίμακας» τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η απόφαση της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη Ρωσία για την πρόσβαση στη θάλασσα έρχεται με την παγκόσμια προσοχή να επικεντρώνεται στους τρόπους διασφάλισης των οδών εξαγωγής σιτηρών εγκαίρως για τη συγκομιδή του φετινού φθινοπώρου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και σπορέλαιου.

Η περσινή συμφωνία για τα σιτηρά βοήθησε να πιέσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και να προσφέρει στην Ουκρανία μια σημαντική πηγή εσόδων για τον πόλεμο.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τώρα τον ποταμό Δούναβη για να μεταφέρει τα σιτηρά της.

Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης ρέει στον ποταμό και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά αφού ισχυρίστηκε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο της ανακούφισης της πείνας στην Αφρική και άλλες περιοχές που επλήγησαν από την πείνα.

Το Κρεμλίνο έκτοτε ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει τη Ρωσία να εξάγει τα σιτηρά της σε αφρικανικές χώρες χωρίς καμία ανάμειξη από την Ουκρανία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top