ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σηκώνει το γάντι το ΥΠΟΙΚ: «Σχολιασμοί που βασίζονται σε σκοπιμότητες δεν συμβάλουν στην ορθή ενημέρωση» - «Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία»

Σηκώνει το γάντι το ΥΠΟΙΚ: «Σχολιασμοί που βασίζονται σε σκοπιμότητες δεν συμβάλουν στην ορθή ενημέρωση» - «Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία»

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το Ρυθμό Ανάπτυξης και τις Προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αναφορικά με δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα σχετικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας παρατίθεται η πραγματική εικόνα προς αποκατάσταση της αλήθειας»

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση:

Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εισέρχονται σε ύφεση, η Κύπρος κατά το 1ο εξάμηνο καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος κατέγραψε αισθητή μείωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 2,4%, συγκεκριμένα ο τέταρτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και είναι από τις λίγες χώρες που διατηρεί δημοσιονομικό πλεόνασμα. Σύμφωνα και με την Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου «Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να καταγράφει σημαντική ανθεκτικότητα σε πείσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, με την ανάπτυξη να αναμένεται πως θα διατηρηθεί κοντά στο 2,5%».

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ήταν προβλέψιμη, η οποία ξεκίνησε από το 1ο τρίμηνο του 2022. Αυτή οφείλετε σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τις υψηλές τιμές σε καταναλωτικά αγαθά αλλά και λόγω των επιπτώσεων στον τομέα των υπηρεσιών της κυπριακής οικονομίας από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά οντοτήτων της Ρωσίας. Η δε επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2023 έχει προβλεφθεί και αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών όπου εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί λίγο πιο κάτω από τον προβλεπόμενο 2,8%.

Υπό το φως των πιο πάνω, το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής όπως έχει καταρτιστεί και εγκριθεί λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και δη την προβλεπόμενη επιβράδυνση της. Τα δε αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 εφόσον δεν παρατηρείται επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης του κράτους. Αντίθετα για όλους τους μήνες ανεξαιρέτως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2023 είναι καλύτερες από αυτές του 2022.

Η δυναμικότητα της Κυπριακής οικονομίας, όπως παρουσιάζεται πιο πάνω, και το υγιές δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, αποτελούν γερά θεμέλια για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος διακυβέρνησης. Η ανάδειξη του εν λόγω προγράμματος και η προγραμματισμένης υλοποίησης του, θα αποδειχθούν σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και βρίσκεται σε εγρήγορση για αντιμετώπιση των όποιων αρνητικών εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν που να οδηγούν σε απόκλιση από τις προβλέψεις μας.

Δηλώσεις και σχολιασμοί που δεν είναι ακριβείς ή που βασίζονται σε αποσπασματικές και επιλεκτικές προσεγγίσεις χάριν σκοπιμοτήτων, δεν συμβάλουν με κανένα τρόπο στην ορθή ενημέρωση.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Θα κινήσει διαδικασίες ο Αρχιεπίσκοπος κατά συνοδικών;

Kωνσταντίνα Ευριπίδου: Το μήνυμα που της άφησε η κόρη της στο tablet και τη συγκίνησε

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτιαΑυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αποφάσισε τον διορισμό της κας Ευγενίας Χριστοδούλου και του κ. Γεώργιου Καρατζιά, αμφότεροι ορκωτοί λογιστές, με εκτενή πείρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top