ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΛΑΣ ψάχνει σε δύο μαχαίρια το DNA του δολοφόνου του 29χρονου Μιχάλη

Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΛΑΣ ψάχνει σε δύο μαχαίρια το DNA του δολοφόνου του 29χρονου Μιχάλη

Τον άνθρωπο που αφαίρεσε τη ζωή από τον 29χρονο Μιχάλη Κατσούρη κατά τη δολοφονική επιδρομή των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει τα κινητά των συλληφθέντων, οι εικόνες που κατέγραψαν κάμερες της περιοχής, καθώς και τα δείγματα DNA που βρέθηκαν στη σορό του άτυχου 29χρονου.

Ωστόσο, η ταυτοποίηση του δράστη που εκείνη την ημέρα σήκωσε το μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα τον νεαρό ενέχει και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες. Κι αυτό γιατί, από το μέχρι στιγμής συλλεχθέν υλικό, δεν φαίνεται να έχει αποτυπωθεί η στιγμή που ο 29χρονος δέχθηκε το θανατηφόρο χτύπημα. Από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες της περιοχής, φαίνεται η στιγμή που ο Μιχάλης δέχεται ένα χτύπημα με ένα ρόπαλο, χωρίς όμως να αποτυπώνεται πουθενά η στιγμή του μαχαιρώματος. Παράλληλα, στις εικόνες φαίνονται και οι τελευταίες στιγμές του νεαρού μέχρι τελικά να τον παραλάβει ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Ζάγκρεμπ - σταθμός Ειρήνη

Αντίθετα, ευρήματα υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα κινητά που έφεραν πάνω τους οι συλληφθέντες.

Ειδικότερα, στο κινητό ενός Κροάτη βρέθηκε το δρομολόγιο που ακολούθησε μέσα από το ιστορικό αναζήτησης στην εφαρμογή GPS Google Μaps.

Ανατρέχοντας στην εν λόγω εφαρμογή, οι αστυνομικοί εντόπισαν συγκεκριμένες διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε περιοχές της Αθήνας και του Αμαρουσίου, ενώ η τελευταία αναζήτηση στο ιστορικό αφορά τον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ.

Πρόκειται για στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι οι χούλιγκαν γνώριζαν τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν μέχρι να φτάσουν στο γήπεδο της ΑΕΚ, με κάποιον ή κάποιους να τους είχαν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Αυτούς τους κάποιους θα επιχειρήσει να δείξει η ανάλυση που θα γίνει στα κινητά που έχουν κατασχεθεί. Οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό οι Κροάτες οπαδοί, πριν από την άφιξή τους στην Αθήνα, να είχαν επικοινωνήσει με εγχώριους χούλιγκαν προκειμένου να λάβουν σχετικές κατευθύνσεις.

Με δεδομένο το γεγονός ότι στα social media είχαν υπάρξει αναρτήσεις για την επερχόμενη άφιξή τους, είναι πολύ πιθανό οπαδοί ελληνικής ομάδας να είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους και να τους είχαν δώσει σχετικές οδηγίες.

«Θα αναλυθούν όλες οι κλήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων και ξένων χούλιγκαν. Βρέθηκε συγκεκριμένο δρομολόγιο, έτσι κάποιοι ίσως τους είχαν δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις», ανέφεραν σχετικά καλά ενημερωμένες πηγές.

Θα μιλήσουν τα ευρήματα;

Τέλος, με αγωνία αναμένουν οι αστυνομικοί και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους γενετικού υλικού που πρόκειται να διεξαχθούν, καθώς το DNA είναι πιθανό να βοηθήσει στον εντοπισμό του δράστη του εγκλήματος.

Η έρευνα έχει εστιάσει σε δύο μαχαίρια που έφεραν πάνω τους δύο συλληφθέντες και έχουν κατασχεθεί. Το πρώτο ανήκει σε έναν άνδρα αλβανικής καταγωγής και το δεύτερο σε έναν Κροάτη, 23 ετών, με τις Αρχές να ερευνούν αν σε αυτά υπάρχει γενετικό υλικό του 29χρονου.
Πάντως, με δεδομένο το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί το όπλο του εγκλήματος, αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», σημείωσαν ότι η ταυτοποίηση του δράστη μέσω DNA αποτελεί δύσκολη υπόθεση, αφού, όπως εξήγησαν, ο εντοπισμός γενετικού υλικού ενός ανθρώπου στα ρούχα ή στη σορό του θύματος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το άτομο αυτό είναι και ο δολοφόνος.

«Εχουν εντοπιστεί δείγματα DNA τα οποία θα αναλυθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν σε κάποιους από τους συλληφθέντες. Ο εντοπισμός γενετικού υλικού ενός ατόμου δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι και ο δράστης του εγκλήματος. Αυτό θα προκύψει σε συνδυασμό με μαρτυρίες και άλλα ευρήματα. Θα βοηθούσε πολύ να είχε βρεθεί το όπλο του εγκλήματος γιατί εκεί η έρευνα θα περιοριζόταν σε μικρότερο αριθμό πιθανών ενόχων», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Η έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. για τα λάθη και τις παραλείψεις βαθμοφόρων και μη, που οδήγησαν στο φιάσκο της αντιμετώπισης των Κροατών χούλιγκαν οι οποίοι έκαναν επέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια και άφησαν πίσω τους έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες. Η έρευνα έχει ανατεθεί στον προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, ο οποίος τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εξετάσει όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη, με στόχο να αποκτήσει καθαρή εικόνα για τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες.

Στο πλαίσιο μάλιστα της ΕΔΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως ληφθούν ένορκες καταθέσεις και από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κληθούν για εξηγήσεις συνολικά 7-8 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία προέρχονται απ’ όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, από την Κακαβιά έως και την Αττική. Οπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, τα εν λόγω στελέχη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη διαχείριση και τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν πριν αλλά και μετά την άφιξη των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Ελλάδα.

«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σκοπός της έρευνας είναι να αναδειχθούν χωρίς εκπτώσεις όλα τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Η έρευνα αφορά όλα τα επίπεδα. Στο επίπεδο της διαχείρισης της πληροφορίας, της διαβίβασης της διαταγής και την επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Οποιος φέρει έστω και την παραμικρή ευθύνη θα κληθεί για εξηγήσεις ανεξαρτήτως βαθμού», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εσωτερική έρευνα πρόκειται να διαρκέσει περίπου 15 ημέρες, καθώς ο κάθε αστυνομικός που θα κληθεί για εξηγήσεις έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πέντε ημέρες προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί.

Σχετικά με τη διερεύνηση των ευθυνών των εμπλεκομένων, αυτή κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα επιχειρησιακά λάθη που σημειώθηκαν μέχρι οι Κροάτες οπαδοί να φτάσουν στην Ελευσίνα. Και το δεύτερο όσα συνέβησαν από τη στιγμή που οι χούλιγκαν έφτασαν στην Αττική και κινήθηκαν προς το γήπεδο της ΑΕΚ προκαλώντας στη συνέχεια χάος.

Σίγουρο πάντως πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως οι επτά αξιωματικοί που έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής δεν πρόκειται να είναι και οι μοναδικοί. Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε, πριν από μερικές ημέρες, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι αξιωματικοί που αποχώρησαν δεν θα είναι οι μόνοι.

«Πολύ σύντομα, με την πορεία εξέλιξης της ΕΔΕ και με τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια, θα έχουμε περισσότερες εξελίξεις στο κομμάτι της απόδοσης των ευθυνών. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν σταματάει εκεί, ούτε αφορά μόνο τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Θα προχωρήσει σε βάθος, μέχρι εκεί που απαιτείται ανάλογα με τα ευρήματα που μας δείχνει η εσωτερική έρευνα που γίνεται στο επίπεδο της ΕΛ.ΑΣ., σε χρόνο που δεν είναι πολύ μακρινός από τώρα που μιλάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι αστοχίες πρέπει να επισημαίνονται, αλλά δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ισοπεδωτικές κριτικές και απαξίωση».

Οικογένεια του Μιχάλη: «Για εμάς είναι αργά, αλλά το γιατί θα μας βασανίζει πάντα»

Τον δικό της Γολγοθά συνεχίζει να ανεβαίνει η οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του κατά τη δολοφονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με κοινή δήλωσή τους στο «ΘΕΜΑ», οι γονείς και ο αδελφός του άτυχου νέου κάνουν έκκληση σε όποιον έχει δει ή γνωρίζει κάτι παραπάνω για τη δολοφονία του 29χρονου να μιλήσει, έστω και ανώνυμα, ευχόμενοι αυτό που τους συνέβη να μη συμβεί σε άλλον άνθρωπο.

Παράλληλα, η οικογένεια του παιδιού, αναφερόμενη στη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε, τονίζει πως ο καθένας, ανάλογα με την ευθύνη που έχει, πρέπει να τιμωρηθεί και απευθυνόμενη στην Πολιτεία, διερωτάται γιατί δεν λειτούργησε κανένας μηχανισμός όπως θα έπρεπε.

Ακολουθεί η δήλωση της οικογένειας του Μιχάλη:

«Αυτό που έπαθε το δικό μας παιδί δεν το θέλουμε και δεν το ευχόμαστε για κανένα παιδί.

Ο καθένας, αναλόγως με τις ευθύνες που τον βαρύνουν, πρέπει να τιμωρηθεί. Κάνουμε έκκληση αν κάποιος γνωρίζει ή έχει δει κάτι παραπάνω σχετικά με το θανάσιμο χτύπημα του Μιχάλη να μιλήσει έστω και ανώνυμα.

Η ενέργεια των Κροατών μαζί με τους Ελληνες συνεργούς τους αντιστοιχεί σε επιδρομή τάγματος με δολοφονική διάθεση. Πρέπει να τιμωρηθούν.

Από την Ελληνική Πολιτεία θα θέλαμε μια επίσημη δήλωση γιατί δεν λειτούργησε κανένας μηχανισμός όπως θα έπρεπε, δεν σταματήσανε το τάγμα εφόδου και επίσης γιατί δεν άφησαν τα ασθενοφόρα άμεσα να βοηθήσουν τον Μιχάλη και τα άλλα παιδιά. Για εμάς είναι αργά αλλά το γιατί θα μας βασανίζει πάντα. Γιατί δεν βρέθηκε ασθενοφόρο τόση ώρα που αιμορραγούσε ο Μιχάλης να τον βοηθήσει.

Διαμαρτύρονται οι γονείς που τα παιδιά τους κρατούνται στις ελληνικές φυλακές ενώ διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα με μοναδικό σκοπό να κάνουν κακό και να αφήσουν αιμόφυρτους ανθρώπους στο έδαφος χωρίς καμία ευαισθησία για την ανθρώπινη ζωή.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους μας συμπαραστάθηκαν στο βαθύ μας πένθος για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας».

«Δεν υπήρξε ραντεβού»

Από τη μεριά του, ο δικηγόρος του αδελφού του Μιχάλη, Σταύρος Γεωργόπουλος, ανέφερε σε δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ» πως σενάρια που διακινούνται στα social media για το πώς έχασε τη ζωή του ο 29χρονος προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού.

Παράλληλα ο κ. Γεωργόπουλος, αναφερόμενος στην επιδρομή των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έκανε λόγο για ένα πειθαρχημένο και πλήρως εξοπλισμένο δολοφονικό τάγμα το οποίο κινήθηκε με άγριες διαθέσεις. Τέλος, σχολιάζοντας τις αναφορές που έκαναν λόγο για ραντεβού θανάτου μεταξύ των οπαδών, ο δικηγόρος του αδελφού του 29χρονου σημείωσε πως δεν υπήρξε κανένα ραντεβού και ότι στη συμπλοκή συμμετείχαν άτομα που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε καταστήματα πέριξ του γηπέδου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο κύβος ερρίφθη - Κλείνει άμεσα το κτιριακό συγκρότημα στη Χλώρακα - Τι θα γίνει με τους μετανάστες που διαμένουν εκεί παράνομα

Λετυμπιώτης για Πύλα: «Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη να ανταποκριθούν και στους όρους εντολής τους»

Με φειδώ και υπό προϋποθέσεις η δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο το 2024 - Τι θα γίνει με τους αορίστου χρόνου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το εργατικό δυναμικό σε αριθμούς: Η ανεργία, η απασχόληση και οι τομείς με τους περισσότερους απασχολούμενους - Δείτε στοιχεία

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Η Σαουδική Αραβία ονομάζει πρεσβευτή στη Συρία, για πρώτη φορά από το 2012

Ετοιμαστείτε για «κοκτέιλ» βροχών και σκόνης - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη

Πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό και συγχαρητήρια από παντού - Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί του ΠΑΟ - Βίντεο και φωτογραφίεςΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top