Εκπρόσωπος Κομισιόν: Κάλεσε για «ηρεμία και σταθερότητα» στην Πύλα - Τόνισε στήριξη ΕΕ στον ρόλο ΗΕ

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Κάλεσε για «ηρεμία και σταθερότητα» στην Πύλα - Τόνισε στήριξη ΕΕ στον ρόλο ΗΕ

Κάλεσμα για «ηρεμία και σταθερότητα» στην περιοχή της Πύλας απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, ζητώντας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να υπάρξει «αμοιβαία αποδεκτή» πρόοδος στην περιοχή της Πύλας. Ο κ. Στάνο έκανε λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» κατά ειρηνευτών, και υπογράμμισε πως η ΕΕ στηρίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες για λύση καθώς και μέσω των ειρηνευτικών δυνάμεων, τονίζοντας πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο κ. Στάνο υπενθύμισε πως την Παρασκευή αντέδρασαν εκ μέρους της Κομισιόν τόσο η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν όσο και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, «σχετικά με την απαράδεκτη επίθεση κατ’ ακρίβεια κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στην Κύπρο», προσθέτοντας πως τα όσα είπαν συνεχίζουν να ισχύουν.

«Καταδικάσαμε βεβαίως την επίθεση κατά ειρηνευτών των ΗΕ στην Κύπρο. Καλούμε για ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και για την επανέναρξη της σημαντικής δουλειάς για αμοιβαία αποδεκτή πρόοδο στην περιοχή της Πύλας ή Pile» ανέφερε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, στα οποία αναφέρεται πως «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των ΗΕ και κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», τα οποία όπως είπε «πρέπει να γίνονται σεβαστά», καθώς και στη βάση «των αρχών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ».

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια όσον αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, δεσμευόμαστε για μια συνολική διευθέτηση και φυσικά υποστηρίζουμε τον ρόλο που παίζουν τα ΗΕ για τη λύση γενικότερα, και των ειρηνευτών των ΗΕ στο νησί» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ποιο ρόλο μπορεί να έχει η ΕΕ στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης σε ένα κράτος μέλος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως «πράγματι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως την Κύπρο», παραπέμποντας εκ νέου στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου «γίνεται πολύ ξεκάθαρο ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η θέση μας είναι πως είμαστε και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των ΗΕ. Θα στηρίξουμε τα ΗΕ, θα στηρίξουμε την Κύπρο, στον βαθμό που είναι δυνατόν. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Και όπως είπα, υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που πρέπει να γίνονται σεβαστά, τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν και πρέπει να τηρηθούν», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE