ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσό» το οφτόν: Αυξήθηκαν οι τιμές των μερίδων - Τεράστια η ζήτηση από τον κόσμο

«Χρυσό» το οφτόν: Αυξήθηκαν οι τιμές των μερίδων - Τεράστια η ζήτηση από τον κόσμο

Την ανιούσα πήρε και η τιμή του αγαπημένου φαγητού του κάθε Κύπριου, το οφτόν, με τις μερίδες να παρουσιάζουν αύξηση μέχρι και δύο ευρώ.

Γνωστό είναι ότι, το καλοκαίρι την «τιμητική του» έχει το οφτό κλέφτικο τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Ο λόγος για το απολαυστικό φαγητό, που παρά τις διάφορες συνταγές και παραλλαγές που υπάρχουν, το κοινό στοιχείο είναι ότι παρασκευάζεται από «σκληρό», όπως το αποκαλούν, αρνίσιο κρέας.

Κι ενώ το καλοκαίρι η ζήτηση για οφτό στα εστιατόρια «χτυπάει κόκκινο», με πολλούς καταναλωτές μάλιστα να προ-κρατούν τις μερίδες τους από πριν, αύξηση σημειώθηκε στην τιμή του αρνίσιου κρέατός και κατ’ επέκταση στις μερίδες.

Η αύξηση στην τιμή του αρνιού «έσπρωξε» προς τα πάνω την τιμή της μερίδας

 

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε ότι, η τιμή του αρνίσιου κρέατος, παρουσίασε αύξηση πέραν του 30%, κάτι το οποίο επηρέασε και την τιμή της μερίδας.

«Παλαιότερα, η τιμή πώλησης του αρνίσιου κρέατος κυμαινόταν μεταξύ 5,00 με 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή τη στιγμή η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 6,50 με 7,00 ευρώ το κιλό», είπε ο κ. Λειβαδιώτης.

Οι εστιάτορες, συνέχισε, «λόγω του ότι προμηθεύονται μεγάλη ποσότητα αρνίσιου κρέατος, το αγόραζαν γύρω στα 4,00 με 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα το αγοράζουν γύρω στα 5,50 με 6,00 ευρώ το κιλό. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, επηρέασε και την τιμή που χρεώνεται η μερίδα του οφτού στα εστιατόρια», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το πού κυμαίνονται οι τιμές των μερίδων στα εστιατόρια, ο κ. Λειβαδιώτης απάντησε πως οι τιμές που ανέρχονταν στα 12 ευρώ την μερίδα, τώρα φτάνουν μέχρι και τα 14 ευρώ.

Μικρή έλλειψη στην αγορά για αρνίσιο κρέας

Μικρή έλλειψη φαίνεται να υπάρχει στην αγορά, για την προμήθεια του συγκεκριμένου τύπου κρέατος που χρειάζονται οι εστιάτορες για οφτό.

Όπως ανέφερε ο κ. Λειβαδιώτης, «για να παρασκευαστεί το οφτό χρειάζεται σκληρό αρνήσιο κρέας, στο οποίο υπάρχει μια μικρή έλλειψη αυτή τη στιγμή στην αγορά».

Η έλλειψη αυτή, πρόσθεσε, «οφείλεται στον πληθωρισμό που υπάρχει, και ιδιαίτερα στις αυξήσεις που σημειώθηκαν στα σιτηρά. Πολλοί βοσκοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί, η ακρίβεια τους «χτύπησε την πόρτα» και δεν κατάφεραν να ανακάμψουν», εξήγησε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, «αυτό προκαλεί μείωση στην παραγωγή. Είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου ο ένας παράγοντας επηρεάζει τον άλλο».

Τεράστια η ζήτηση για οφτό παρά τις αυξήσεις

Παρά τις δυσκολίες, η ζήτηση για κατανάλωση οφτού δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, η ζήτηση για αγορά οφτού από τους καταναλωτές, δεν έχει επηρεαστεί, αντιθέτως, υπάρχει τεράστια ζήτηση. Ταυτόχρονα, ενώ παλαιότερα ο κόσμος έτεινε να αγοράζει το κρέας και να το φτιάχνει στο σπίτι τώρα, ο κόσμος έχει στραφεί στα εστιατόρια.

«Φαίνεται να υπάρχει περισσότερη προτίμηση από τους πελάτες να βγουν έξω και να φάνε παρά να το φτιάξουν, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται στην δυσκολία που υπάρχει να μαγειρευτεί το οφτό, είτε στο ότι λόγω της περιόδου του κορωνοϊού που ο κόσμος είχε στερηθεί τις εξόδους του, να προτιμούν να βγουν έξω και να το ευχαριστηθούν με τη ψυχή τους», τόνισε.

Τόσο οι Κύπριοι καταναλωτές όσο και οι τουρίστες, συνέχισε, «συνεχίζουν να το ζητούν στα εστιατόρια, ενώ πολλοί μάλιστα προ-κρατούν και τις μερίδες όταν θα κάνουν και την κράτηση για το τραπέζι τους», κατέληξε ο κ. Λειβαδιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top