ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύεται η άμυνα της Ουκρανίας: Στέλνει F-16 και πυραύλους η Νορβηγία

Ενισχύεται η άμυνα της Ουκρανίας: Στέλνει F-16 και πυραύλους η Νορβηγία

Η Νορβηγία θα στείλει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη 24/8 ο νορβηγικός σταθμός TV2 επικαλούμενος ανώνυμες πηγές. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσα μαχητικά θα προσφέρει η Νορβηγία.

Το νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει, αλλά επιβεβαίωσε ότι η Νορβηγία θα γίνει η τρίτη χώρα -μετά την Ολλανδία και την Δανία- που ανακοινώνει την πρόθεσή της να προμηθεύσει την χώρα με F-16.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ουκρανία και ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων και άλλου εξοπλισμού, αλλά δεν έκανε καμία ανακοίνωση αναφορικά με F-16.

Παράλληλα, το Όσλο θα παραχωρήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης στο Κίεβο, για να βοηθήσει την χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο, να διασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες και τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός στην διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η αποστολή περιλαμβάνει πυραύλους IRIS-T, φορητό εξοπλισμό για την δημιουργία διαδρόμων μέσω ναρκοπεδίων και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση κρίσιμων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης.

«Η υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας έχει υπάρξει καθοριστική στο να αποτρέψει την Ρωσία από το να λάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της και ως εκ τούτου έχει αποτρέψει τα δεινά για σημαντικό αριθμό αμάχων και στρατιωτικές απώλειες», προστίθεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξεύονται από μονάδες που έχει διαθέσει η Σουηδία.

Σουηδία: Η αντιπολίτευση ζητάει να σταλεί βοήθεια στην Ουκρανία

Στην Σουηδία η αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών τύπου Jas Gripen στην Ουκρανία, για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την Ρωσία, παρότι η σκανδιναβική αυτή χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την διαδικασία της δικής της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στους Ουκρανούς πιλότους την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα μαχητικά Gripen, που κατασκευάζει η Saab, αλλά η σουηδική κυβέρνηση έχει πει παράλληλα ότι χρειάζεται όλα τα αεροπλάνα της για να υπερασπιστεί το σουηδικό έδαφος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ρωσία να κερδίσει. Τα Jas Gripen θα κάνουν μεγάλη διαφορά για την Ουκρανία. Για να επιτύχει η αντεπίθεση της Ουκρανίας, οι αεροπορικές της δυνάμεις θα πρέπει να ενισχυθούν», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αρχηγός του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η Σουηδία ευελπιστεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά αναμένει την επικύρωση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς ρεύμα τα κατεχόμενα: «Βολές» προς ΑΗΚ - Πώς απαντούν οι αρμόδιοι

Εξετάζουν την περιοχή για να βρουν τον δράστη της ληστείας στη Χλώρακα - Φέρει εκδορές και μώλωπες η 65χρονη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top