ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πύλα, οικονομική κρίση και εγκατάσταση ξένων συζήτησε η «βουλή» στα κατεχόμενα

Πύλα, οικονομική κρίση και εγκατάσταση ξένων συζήτησε η «βουλή» στα κατεχόμενα

Το θέμα της Πύλας, της οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και η αγορά ακινήτων από ξένους υπηκόους, συζητήθηκε στα κατεχόμενα την Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρία της «βουλής».

Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν στην ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρόσθεσε κρίσεις πάνω σε κρίσεις από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία. Για τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποβαθμίστηκε από τη σωστή θέση της σε μια άδικη θέση για το θέμα. Επέκρινε την κυβέρνηση και τον Ερσίν Τατάρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες όπως «επίθεση» και «παραβίαση». Είπε ακόμα ότι οι Τ/κ βρίσκονται στη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία τους, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι, να νοικιάσουν σπίτι ή να αγοράσουν αυτοκίνητο, αλλά η συνολική ζήτηση στην αγορά δεν είχε μειωθεί επειδή οι ξένοι αγοράζουν.

«Αυτός είναι δείκτης της εξαφάνισής μας» είπε και πρόσθεσε ότι θα φέρουν πρόταση για τον περιορισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των αλλοδαπών με βάση τις επαρχίες. Ανέφερε ακόμα ότι θα έρθει η μέρα που ο ρωσικός πληθυσμός θα ζητήσει σχολεία, χώρους λατρείας και «υπηκοότητα».

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι είναι αλήθεια ότι πολλοί ξένοι ήρθαν ειδικά μετά την πανδημία και είπε ότι ετοιμάζουν σχετικό «νόμο». Ανέφερε ακόμα ότι δημιουργήθηκε επιτροπή για το θέμα αυτό και για το θέμα των αδειών οικοδομής, με ειδικούς από την Τουρκία.

Για το θέμα της Πύλας μίλησε ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αναφέροντας πως ό,τι και να γίνει αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί και θα τελειώσει.

Λέγοντας ότι τα δυσάρεστα περιστατικά που σημειώθηκαν δεν έγιναν με οδηγίες ή εντολές κανενός, είπε ότι οι μόνοι υπεύθυνοι ήταν οι στρατιώτες του ΟΗΕ που απέτρεψαν και προκάλεσαν τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των Τ/κ στην Πύλα ανέφερε ότι τα μετέφεραν στον Κόλιν Στιούαρτ και στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στις συναντήσεις του. Είπε ακόμα ότι μετέφεραν την αποφασιστικότητά τους για την κατασκευή του δρόμου της Πύλας και τα αιτήματά τους για λύσεις στα προβλήματα σε όλες τις επαφές και ότι τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν.

Ανέφερε ακόμα ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν το έργο τον Ιούνιο, αλλά ο κ. Στιούαρτ έπρεπε να πάει στη Νέα Υόρκη, οπότε ζήτησε να μην ξεκινήσει το έργο κατά την απουσία του. Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος επέστρεψε στο νησί στις 15 Αυγούστου και τον επισκέφθηκε στις 17 Αυγούστου, είχε πει ότι «εάν δηλωθεί ότι δεν υπάρχει στρατιωτικός σκοπός και καμία πρόθεση κλοπής γης, θα διαπραγματευτεί με άλλα μέρη και θα έρθει με επίσημη πρόταση». Ο κ. Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Στιούαρτ είχαν 2,5 μήνες για να το κάνουν και δεν χρησιμοποίησαν αυτήν την περίοδο και ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι «να ροκανίζουν τον χρόνο». Είπε επίσης ότι την μέρα που ξεκίνησαν το δήλωσαν στον Στίουαρτ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι τα ΗΕ έκαναν «τα στραβά μάτια» σε παρόμοια έργα που έγιναν από τους Ε/κ, ενώ έριξε την ευθύνη στους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών για τα «ατυχή γεγονότα».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι πραγματοποιούν καθημερινά συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ σε αυτή τη διαδικασία και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είπε ότι αρχικά δεν γνώριζε τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των οδικών εργασιών και ότι κλήθηκε και ενημερώθηκε για το θέμα μετά την έναρξη. Ανέφερε ότι τα γεγονότα που έγιναν εκεί δεν έγιναν με οδηγία ή εντολή κανενός.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι ανέστειλαν τις εργασίες για να δείξουν καλή θέληση, αλλά ότι η κατασκευή του δρόμου θα συνεχιστεί με την επίτευξη συναίνεσης και πρόσθεσε ότι «αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top