ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Μεταφορών: «Αρχίζουν κυκλικές διαδρομές λεωφορείων στον Ύψωνα»

Υπουργός Μεταφορών: «Αρχίζουν κυκλικές διαδρομές λεωφορείων στον Ύψωνα»

Πραγματικότητα γίνονται από αύριο, Τρίτη, οι εδώ και τρία χρόνια σχεδιασμοί του Δήμου Ύψωνα και της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) για την υπηρεσία κυκλικών διαδρομών ηλεκτρικών λεωφορείων, προς εξυπηρέτηση κυρίως μαθητών, κατά τις απογευματινές διακινήσεις τους από και προς τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες τους. Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, ρύπων και ταλαιπωρίας, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Πληροφορίες γύρω από τη νέα υπηρεσία «Circular Green», δόθηκαν το μεσημέρι στο δημοτικό μέγαρο Ύψωνα, στην παρουσία του Αλέξη Βαφεάδη, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο Ύψωνα και την ΕΜΕΛ, λέγοντας πως «είναι σίγουρα μια δράση προς τη σωστή κατεύθυνση, που θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και βοηθά στην πιο εύκολη μετακίνηση παιδιών, με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία».

«Ευελπιστώ ότι αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιαστεί από τους κατοίκους του Ύψωνα και θα εξυπηρετήσει και κατοίκους από άλλους Δήμους», συνέχισε και υπέδειξε πως αν το εγχείρημα πετύχει, θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

Νομίζω, συνέχισε, ότι θα δούμε σημαντική μείωση στη συμφόρηση στους δρόμους και σημαντική μείωση στους ρύπους και θα δώσει πίσω στους κατοίκους τον χρόνο που χάνουν στις μετακινήσεις τους.

Ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ακόμη ότι, για την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και τη μείωση των ρύπων «το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι το λεωφορείο - τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να τα συνδυάσουμε με την μικροκινητικότητα, όπως ποδήλατα και σκούτερ».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λεμεσό είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη πόλη, καθώς παρουσιάζει μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, που μαζί της φέρνει «νέες οχηματικές διαδρομές» και υπέδειξε πως «έχουμε ως στόχο να υλοποιήσουμε, όσο πιο άμεσα γίνεται, λύσεις τύπου Park & Ride».

Πληροφορίες για τη νέα υπηρεσία έδωσε ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε πως η πρώτη φάση θα λειτουργήσει προς μια κατεύθυνση (των δεικτών του ρολογιού), ανά 25 λεπτά διαστήματα, ενώ εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η αντίστροφη κατεύθυνση, αυξάνοντας έτσι τον στόλο των λεωφορείων και την ευκολία με την οποίαν μπορούν τα παιδιά να διακινηθούν εντός του Δήμου. Υπέδειξε ότι, στην εξέλιξη του προγράμματος και αναλόγως της συμμετοχής, η συχνότητα των λεωφορείων μπορεί να φτάσει τα 15 λεπτά, μειώνοντας ουσιαστικά τους χρόνους μετακίνησης.

Στην υπηρεσία, συνέχισε, εντάσσονται 65 στάσεις λεωφορείων, οι οποίες σταδιακά θα καλυφθούν με στέγαστρα εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα, ενώ κάποια άρχισαν ήδη να κατασκευάζονται μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με την οικονομική συνεισφορά του Υπουργείου.

Τα πρώτα δέκα στέγαστρα θα τοποθετηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας και μέχρι το τέλος του χρόνου θα τοποθετηθούν ακόμη 12, είπε ο κ.Γεωργίου, σημειώνοντας ότι αυτά είναι καλυμμένα από τρεις πλευρές ώστε να παρέχεται προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχουν ενσωματωμένους φορτιστές ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς και φορτιστή για ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ.

Το κόστος για παιδιά μέχρι 18 χρόνων έχει καθοριστεί στα 10 ευρώ μηνιαίως, αλλά μπορεί να μειωθεί περισσότερο με την αγορά καρτών, τριών, έξι και 12 μηνών, ενώ όσα παιδιά διαθέτουν ήδη κάρτα που χρησιμοποιούν για μεταφορά από και προς το σχολείο, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στην νέα υπηρεσία χωρίς επιπλέον κόστος. Για συνταξιούχους και φοιτητές το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ για τον γενικό πληθυσμό, το κόστος μιας διαδρομής ανέρχεται στο 1,5 ευρώ και το μηνιαίο εισιτήριο στα 40 ευρώ.

Οι μηνιαίες και τριμηνιαίες κάρτες για μαθητές μπορούν να αγοραστούν από το λεωφορείο, όπως και το εισιτήριο μονής διαδρομής, ενώ οι υπόλοιπες κάρτες μπορούν να αγοραστούν από τοα γραφεία της ΕΜΕΛ στον σταθμό μετεπιβίβασης, στο παλιό νοσοκομείο και ακολούθως να πιστώνονται μέσω της εφαρμογής «Motion», είτε στα σημεία εξυπηρέτησης επιβατών της ΕΜΕΛ, είτε μέσω του διαδικτύου, από την σελίδα της JCC.

Ο Δήμαρχος Ύψωνα σημείωσε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί δημότες για τη νέα υπηρεσία και ετοιμάζεται ενημερωτικό υλικό που θα αποσταλεί στα σχολεία, πριν το τέλος της εβδομάδας, ενώ σύντομα όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει τη νέα υπηρεσία.

Ικανοποίηση «γιατί σήμερα βλέπουμε τι προοπτικές έχει όταν το κεντρικό κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ανάδοχος των μεταφορών συνεργάζονται αρμονικά», εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΜΕΛ, Γιώργος Κυριάκου.

Ο κ. Κυριάκου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ύψωνα για την ιδέα που πρότεινε και που σήμερα υλοποιείται και τον Υπουργό Εσωτερικών για τη θετική ανταπόκριση του στην ένταξη αυτής της διαδρομής στο ευρύτερο συγκοινωνιακό δίκτυο.

«Η αγωνία που έχω είναι ότι αν αυτό πετύχει, πέραν από τα προφανή οφέλη στην κοινωνία του Ύψωνα, αυτό θα έχει προεκτάσεις και στο να κερδίσουμε μια μάχη ουσίας και όχι εντυπώσεων, ότι δηλαδή οι δημόσιες μεταφορές είναι μέρος της λύσης», συμπλήρωσε.

Μετά το πέρας της διάσκεψης, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να επιβιβαστεί σε ηλεκτρικό λεωφορείο και να γνωρίσει τη νέα υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΣτηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top