Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύρυνση ωραρίου ειδικοτήτων σε νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ

Διεύρυνση ωραρίου ειδικοτήτων σε νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ

Τη διεύρυνση των απογευματινών ωρών και ημερών σε κάποιες ειδικότητες, όπως της καρδιολογίας, της νεφρολογίας, της ενδοκρινολογίας και της αιματολογίας, από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε διάστημα 3-4 εβδομάδων, προκειμένου να επιτευχθεί «σχετική αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής», εξήγγειλε η Υπουργός Υγείας.

Το θέμα των λιστών αναμονής απασχόλησε σύσκεψη, που συγκλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Η Υπουργός σε δηλώσεις της ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η σύσκεψη αποσκοπούσε στην εξεύρεση λύσεων κυρίως για επείγοντα περιστατικά και περιστατικά που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν παράπονα που έχουν εκφραστεί τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και μέσω της ΟΣΑΚ και του Επιτρόπου του ΓεΣΥ, αλλά και μέσω των ΜΜΕ, κάτι που «δεν ευχαριστεί κανέναν», όπως είπε.

Οι λίστες αναμονής αφορούν κυρίως τους ειδικούς ιατρούς, εξήγησε η Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε ορισμένες ειδικότητες. Στη σύσκεψη, πρόσθεσε, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Η Υπουργός σημείωσε ότι προτάθηκαν κάποιες λύσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, ενώ άλλες θα χρειαστούν λίγο χρόνο. «Κατανοούμε τις ανησυχίες των πολιτών και εργαζόμαστε από κοινού με τους φορείς υγείας και την ΟΣΑΚ για να βελτιώσουμε την κατάσταση», τόνισε. «Ο στόχος μας είναι να μειωθούν οι λίστες αναμονής κυρίως για τα επείγοντα περιστατικά και να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την αναγκαία φροντίδα το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, συνέχισε η Υπουργός Υγείας, μπορεί να υλοποιηθεί αμέσως ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα αυξηθούν οι απογευματινές ώρες και μέρες σε κάποιες ειδικότητες, όπως της καρδιολογίας, της νεφρολογίας, της ενδοκρινολογίας και της αιματολογίας, προκειμένου να επιτευχθεί «σχετική αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτής της λύσης, η Υπουργός είπε ότι έχει δοθεί χρόνος 3-4 εβδομάδων.

Επίσης, ανέφερε η Υπουργός, οι προσωπικοί ιατροί έχουν ζητήσει να τους δοθεί η ευχέρεια να συνταγογραφούν φάρμακα όπως βιταμίνη D για την οστεοπόρωση. «Θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθούν οι ευθύνες και ο ρόλος των προσωπικών ιατρών, κάτι που θα αναλάβει ο ΟΑΥ», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτού του μέτρου από τον ΟΑΥ και τους προσωπικούς ιατρούς, αλλά είναι κάτι που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της σύσκεψης.

Ακόμη, ερωτηθείσα για τις ελλείψεις σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες που παρατηρούνται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, η Υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε.

«Προχωρούμε με τον ΟΑΥ στην εφαρμογή λύσεων που χρειάζονται χρόνο και που αφορούν θέματα αλλαγής συστήματος και μηχανισμών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ», είπε η Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι κάποιοι μηχανισμοί χρήζουν διαφοροποίησης και θα μελετηθούν από τους φορείς που έχουν προσέλθει στη σύσκεψη. Ακόμη, διευκρίνισε ότι συζητούνται και άλλες λύσεις, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χειρισμό επειγόντων περιστατικών, η Υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα επείγοντα περιστατικά να χρήζουν άμεσης προτεραιότητας και στα κάπως επείγοντα περιστατικά να δίνεται ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύστημα υγείας χρήζει βελτίωσης, αλλά είναι και θέμα κουλτούρας των ίδιων των ασθενών και των ιατρών που δέχονται πιέσεις από τους ασθενείς ώστε να πηγαίνουν σε ειδικούς ιατρούς χωρίς αυτό να χρειάζεται», υπογράμμισε η Υπουργός Υγείας. «Πρέπει να δίνεται άμεση προτεραιότητα σε δικαιούχους που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης και να μην παίρνουν αυτές τις θέσεις δικαιούχοι που δεν χρήζουν τέτοιας ανταπόκρισης», τόνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο παραπομπής ορισμένων περιστατικών σε άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα και το Ισραήλ, η Υπουργός εξήγησε ότι αυτό το σενάριο τυγχάνει επεξεργασίας, διευκρινίζοντας ότι κάποια εξειδικευμένα περιστατικά ήδη αποστέλλονται στο εξωτερικό. Αναφερόμενη σε λιγότερα εξειδικευμένα περιστατικά, είπε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο αγοράς υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση ασθενών.

Μιλώντας για την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων σε συνάρτηση με το ζήτημα της πολυφαρμακίας, η Υπουργός ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα στη σύσκεψη. Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα υπάρξει εκστρατεία και διάσκεψη Τύπου αναφορικά με την πολυφαρμακία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Κάνει στροφή προς Κύπρο; - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία

Έξυπνοι μετρητές: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους - Θα μπορείς να ξέρεις αν σου κλέβουν ρεύμα - Όλα τα οφέλη

Ακτινογραφία Δημόσιας Υπηρεσίας: Ραγδαία αύξηση εκτάκτων και σημαντική μείωση μόνιμων υπαλλήλων σε μία δεκαετία

«Ξεσκονίζει» όλες τις υπερωρίες στο Προεδρικό η Ελεγκτική Υπηρεσία – Ζήτησε και αναμένει στοιχεία από την Κυβέρνηση

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Αποδιασωληνώθηκε και επικοινωνεί με το περιβάλλον το θύμα της απόπειρας φόνου στην Πάφο

Άρχισαν οι διαδικασίες για επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Πέτρου Ελευθερίου - Βαθιά θλίψη στην ΑστυνομίαΥπέβαλε την παραίτησή της η Δόξα Κωμοδρόμου- Ο ΠτΔ χειρίζεται προσωπικά τα της εξόδου της από το Προεδρικό

Υπέβαλε την παραίτησή της η Δόξα Κωμοδρόμου- Ο ΠτΔ χειρίζεται προσωπικά τα της εξόδου της από το Προεδρικό

Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως αποτελεί πλέον η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε το ThemaOnline.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top