Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Ενέργειας: «Προς εντατικοποίηση προσπαθειών αλλαγής ενεργειακού τοπίου»

Υπουργός Ενέργειας: «Προς εντατικοποίηση προσπαθειών αλλαγής ενεργειακού τοπίου»

Η Κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του Cyprus Environment Foundation.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα της Κύπρου, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας τους στόχους και τις πολιτικές που προνοούνται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το νέο μας Σχέδιο θα πρέπει, είπε, να αντανακλά τις αυξημένες φιλοδοξίες της ΕΕ που απορρέουν από τα πακέτα μεταρρυθμίσεων «REPowerEU» και «Fit for 55», προσβλέποντας σε ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα, χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Υπουργός, έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, με το εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος _ το Αύριο» να προνοεί ότι το 41% των συνολικών κονδυλίων που προϋπολογίστηκαν για τη χώρα, θα αξιοποιηθούν για σκοπούς πράσινης μετάβασης.

Σημείωσε ότι για την επιτυχή υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι, αναμφίβολα, απαραίτητη η συμβολή του ιδιωτικού τομέα λέγοντας πως ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καλούνται να αποδεικνύουν σε συνεχή βάση την ορθή εταιρική διακυβέρνηση και κουλτούρα τους, η οποία πρέπει να οδηγεί σε πρωτοβουλίες και δράσεις στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που χειρίζονται καθημερινά.

Είπε ακόμη ότι η μη χρηματοοικονομική επίδοση των εταιρειών βαίνει πλέον προς θεσμοθέτηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, να προτείνει μια νέα Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (Corporate Sustainable Responsibility Directive - CSR), η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των ESG (Environment, Social and Governance) δράσεων, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις ανησυχίες των περιβαλλοντικά και κοινωνικά συνειδητοποιημένων επενδυτών.

Αναφερόμενος στο ρόλο του Υπουργείου, είπε ότι βασικό κομμάτι της αποστολής του είναι η έμπρακτη στήριξη της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων λέγοντας ότι μέσω των Σχεδίων Χορηγιών που προκηρύσσει κατά διαστήματα, δίνει κίνητρα για επενδύσεις, μεταξύ άλλων, σε νέες τεχνολογίες, με σκοπό οι κυπριακές επιχειρήσεις να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά και για να δημιουργηθούν περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προκηρύσσει Σχέδια Χορηγιών συνολικού προϋπολογισμού €350 εκατομμυρίων περίπου.

Παράλληλα, το Υπουργείο συμμετέχει σε διάφορες Τεχνικές Επιτροπές του Μηχανισμού Διακυβέρνησης που συγκροτήθηκε για υλοποίηση των δεσμεύσεων στη βάση της Πράσινης Συμφωνίας και, ως εκ τούτου, συμμετέχει ενεργά και στην προώθηση και εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, σημείωσε.

"Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις για ταχεία μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη, το Υπουργείο μας αφουγκράζεται τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να προωθεί δράσεις και μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές της ανάγκες".

Κύριο μέλημά μας, πρόσθεσε, είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που με τόσο κόπο προσπαθούν να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν.

Είπε ότι όταν κύριο μέλημα ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού είναι η συγκέντρωση πόρων για στήριξη δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, "αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα αυτού του Οργανισμού. Ήδη, στον έναν χρόνο λειτουργίας του, το Cyprus Environment Foundation έχει επιδείξει σημαντικό έργο, το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε".

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι στις προσπάθειες του Cyprus Environment Foundation για προστασία του δικού μας Οικοσυστήματος, το Υπουργείο θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα αρωγός, για να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

ΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top