Δυο όχι από τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και ένα ναι και ένα όχι από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, εισέπραξε κατά τις χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους το Σάββατο, στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Τατάρ απέρριψε τόσο την πραγματοποίηση κοινής συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον διορισμό απεσταλμένου από τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ. Φιντάν είπε ναι στον διορισμό απεσταλμένου και τάχθηκε κατά μιας τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη - Τατάρ.
Με βάση πληροφόρηση που υπήρξε από τη Γραμματεία των ΗΕ, κατά τις συναντήσεις του με τους κ. Φιντάν και Τατάρ, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ πίεσε πάρα πολύ για το θέμα του απεσταλμένου. Ο κ. Φιντάν είπε καθαρά ναι στον διορισμό αυτό, ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε κάτι τέτοιο και επέμεινε στο θέμα της "κυριαρχικής ισότητας". Ο κ. Τατάρ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την Τουρκία και θα επανέλθει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τη Δευτέρα.
Κυβερνητικές πηγές πάντως εξέφρασαν την εκτίμηση πως στόχος της στάσης που τηρήθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Τ/κ ηγέτη ήταν να φανεί πως η Άγκυρα έχει μια θετική προσέγγιση στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου των ΗΕ και πως εκείνος που δεν το επιθυμεί είναι ο κ. Τατάρ, αφού αυτός δεν έχει κόστος για τη στάση του αυτή.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη γνωστή τουρκική θέση για μεροληπτική στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο θέμα της νεκρής ζώνης στην Πύλα.
Υπό το φως της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά και τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία επικεντρώνεται στη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, μεταφέροντας το μήνυμα πως δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό.
Σημαντική σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται η θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει αποσύνδεση της πορείας των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό, κάτι το οποίο επιθυμεί η Άγκυρα.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει μετά την επιστροφή του στην Κύπρο να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατό το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται.
Διεύρυνση Τριμερών με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο
Στο μεταξύ, άρχισαν να γίνονται βήματα προς διεύρυνση των Τριμερών Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο σε σχήματα 3+1 .
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη συμμετείχε σε Τριμερείς με τους ΥΠΕΞ των τρίων αυτών χωρών και τον Έλληνα ομόλογό του.
Ήδη έχει ανακοινωθεί πως άρχισαν να γίνονται διεργασίες για διεύρυνση της Τριμερούς με το Ισραήλ, σε σχήμα 3+1, με τη συμμετοχή και της Ινδίας, ενώ συζητήσεις, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ γίνονται και για διεύρυνση της Τριμερούς με την Ιορδανία, με τη συμμετοχή μιας άλλης χώρας της περιοχής, και της Τριμερούς με την Αίγυπτο με τη συμμετοχή της Γαλλίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Η «άρνηση» των τραπεζών και το 1 δις σε κέρδη
• Υπόθεση Αββακούμ: Διευκρινίζει εμπειρογνώμονας για τα βίντεο των μοναχών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις