ΥΓΕΙΑ

Δημιούργησαν φάρμακο που αντικαθιστά τη γυμναστική – Αύξηση μυϊκής μάζας και απώλεια βάρους με ένα χάπι

Δημιούργησαν φάρμακο που αντικαθιστά τη γυμναστική – Αύξηση μυϊκής μάζας και απώλεια βάρους με ένα χάπι

ντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας επιστημονικής ομάδας από τη Φλόριντα - «Μπορούμε να μένουμε πιο υγιείς καθώς γερνάμε», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

πιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ ανέπτυξε ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τη γυμναστική, προσφέροντας στο σώμα τα οφέλη μιας αυστηρής προπόνησης, όπως υποστηρίζουν.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε παχύσαρκα ποντίκια και κατάφερε να επηρεάσει τον μεταβολισμό τους, αυξήσει τη μυϊκή τους μάζα και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η τακτική άσκηση, από 2,5 έχει 5 ώρες την εβδομάδα, έχει αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη στην υγεία, ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθεί στην καθημερινότητα του ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

Για χρόνια, όπως αναφέρει το Euronews, επιστήμονες έψαχναν τρόπους για να αναπαράγουν έστω ένα μέρος των πλεονεκτημάτων και του οφέλους για την υγεία της σωματικής δραστηριότητας. Και φαίνεται πως τα κατάφεραν.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Burris από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξέτασε αυτό το νέο φάρμακο – που ονομάζεται SLU-PP-332 – για 28 ημέρες και δημοσίευσε τα αποτελέσματά στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Το φάρμακο αποτελεί μέρος μιας προτεινόμενης κατηγορίας φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες είναι γνωστές ως «μίμηση άσκησης». Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία τους επιδιώξουν να μιμηθούν τις φυσιολογικές προσαρμογές που σχετίζονται με τις σωματικές δραστηριότητες.

«Αυτή η χημική ένωση βασικά δίνει εντολή στους σκελετικούς μυς να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που προκύπτουν από μια άσκηση», υπογραμμίζει ο Thomas Burris, καθηγητής φαρμακευτικής. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια αύξηση την ενεργειακής του δαπάνη, δηλαδή έκαιγαν περισσότερες θερμίδες, χωρίς καμία αλλαγή στις συνήθειες τους. Επίσης συσσώρευσαν λιγότερο λίπος στο σώματος και βελτίωσαν το μεταβολικό τους σύστημα.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο;

Καθώς υποβάλλεται σε σωματική άσκηση, το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια. Είναι δυνατό να παρατηρηθούν αυτές οι μεταβολικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές εστίασαν στους υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ERR) που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.

α ERR εντοπίζονται σε μέρη του σώματος που απαιτούν πολλή ενέργεια, όπως οι μύες, η καρδιά και το συκώτι. Τα ERR ενισχύονται από τη σωματική δραστηριότητα, ένα αποτέλεσμα που αναπαράγεται και από το SLU-PP-332.

«Όταν χορηγήσαμε το φάρμακο στα ποντίκια παρατηρήσαμε πως ολόκληρος ο μεταβολισμός του σώματός τους στρέφεται στη χρήση λιπαρών οξέων, κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν νηστεύουν ή ασκούνται», είπε ο Burris.

Τα ποντίκια, κατά την πειραματική δοκιμή του φαρμάκου, αποθήκευσαν 10 φορές λιγότερο λίπος, χάνοντας 12% του σωματικού τους βάρους. «Χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια κάνοντας τα ίδια που έκαναν», υπογράμμισε ο καθηγητής φαρμακευτικής.

άν αναπτυχθεί με επιτυχία, το φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη ή απλώς ηλικιωμένους που τείνουν να παρουσιάζουν μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο του χρόνου, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. «Αυτό μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς καθώς γερνούν», τονίζει ο Burris.

νώ τα ευρήματα της αρχικής δοκιμής είναι πολύ υποσχόμενα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών, προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top