ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ - Τα σοβαρά προβλήματα που έδειξε έκθεση του 2020

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ - Τα σοβαρά προβλήματα που έδειξε έκθεση του 2020

Νέες αποκαλύψεις για το ασυντήρητο ΟΑΚΑ έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, την ώρα που αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στα στέγαστρα Καλατράβα.

Όπως φαίνεται υπήρχε και προηγούμενη μελέτη για την κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 που εντόπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης, τα οποία όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν. Η μελέτη, είχε ανατεθεί στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ, και είχε υποβληθεί στη συνέχεια στη γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Η μελέτη, είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ, και είχε υπεβλήθη στη συνέχεια στη γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Η συγκεκριμένη έκθεση κατέληγε, σύμφωνα με τον Σκάι σε δύο βασικά συμπεράσματα σχετικά με το στέγαστρο του σταδίου.

Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο

Β) Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Μια νέα μελέτη όμως ανετέθη τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου του 2023 και αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίος όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Από την αυτοψία του in στο ΟΑΚΑ (Φωτογραφία Αλέξανδρος Γαστεράτος)

Πρόβλημα και στις κερκίδες

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση η οποία έγινε» δήλωσε  ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος, στην ΕΡΤ.

Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι και οι κερκίδες που παρουσιάζουν πρόβλημα, και όχι μόνο το στέγαστρο, συμπληρώνοντας πως το να αντικατασταθεί το σκέπαστρο θα ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης οικονομοτεχνικής.

Ερωτηθείς για το εάν φοβάται και για άλλες κατασκευές της χώρας, ανέφερε πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε ελέγχους όπως πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα, θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα αυτού του είδους, όχι μόνο σε κτίρια, όπως το στάδιο, αλλά και σε γέφυρες».

«Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί, και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».

«Πιστεύω ότι υπήρχε μια παρακολούθηση της κατάστασης του σταδίου. Είχαν χτυπήσει το κουδούνι αρκετές φορές του κινδύνου οι υπηρεσίες, αλλά νομίζω ότι δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για διάφορους λόγους που δεν θέλω να επεκταθώ. Τώρα, το αν θα έχουμε απότομες αστοχίες και να θρηνήσουμε θύματα, εξαρτάται από το είδος της κατασκευής. Είναι κατασκευές οι οποίες εμφανίζουν βλάβες σιγά σιγά, και αυτή είναι η πλειονότητα των κατασκευών, γιατί έτσι μελετάμε όποτε προλαβαίνουμε να παρέμβουμε. Είναι όμως και περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παλιές κατασκευές, όπου η αστοχία είναι απότομη.

Από την αυτοψία του in στο ΟΑΚΑ (Φωτογραφία Αλέξανδρος Γαστεράτος)

«Πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε τακτά διαστήματα»

«Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπυράκος υπογραμμίζοντας μάλιστα πως: «Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί, και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».

Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε πως «είναι διεθνής πρακτική η παρακολούθηση έργων αυτής της εμβέλειας, αυτού του μεγέθους. Στο μεσοδιάστημα, επειδή φαίνεται μεν το κτίριο είναι σύνθετο και είναι σύνθετο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία, όπως είναι τα καλώδια τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα και με τον έλεγχο αυτών των καλωδίων να οδηγηθεί σε ορισμένες αποφάσεις και στη λήψη ορισμένων μέτρων. Αρα βλέπω ότι δεν πρέπει να έχει ακολουθηθεί μία διαδικασία λεπτομερής για τον έλεγχο και την παρέμβαση».

«Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών, και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου, δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται. Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε», τόνισε ο κ. Σπυράκος.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ, η έρευνα του εισαγγελέα για το ΟΑΚΑ, με τα ερωτήματα για την έλλειψη συντήρησης να είναι σοβαρά.

Η έρευνα θα εστιάσει στα εξής ερωτήματα:

-Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν

-Εάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση

-Γιατί έγινε τώρα η μελέτη και με ποια αφορμή ξεκίνησε

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση της στέγης Καλατράβα και άλλων στεγάστρων.

Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την αγορά.

Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και αναρτήρες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.

Πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ, βρίσκεται εν αναμονή αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στα στέγαστρα Καλατράβα. Η επαναξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα προκειμένου να ερευνηθεί και να επιβεβαιωθεί το πρώτο πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναφέρει πρόβλημα στατικής επάρκειας. Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (02/10), ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για το πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ. Για το Ποδηλατοδρόμιο, δήλωσε ότι αναμένεται να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντός του 2024.

Πάντως, την πεποίθησή του ότι ο ένας χρόνος ίσως δεν είναι αρκετός για την αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα εξέφρασε (ΕΡΤ) ο ομότιμος Καθηγητής και πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ Ιωάννης Βάγιας.

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ, βρίσκεται εν αναμονή αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στα στέγαστρα Καλατράβα.

Ωστόσο ο κ. Βάγιας επισήμανε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα της μελέτης, ούτε τι εργασίες αποκατάστασης υπάρχουν και δεν ξέρει τι θα χρειαστεί να γίνει.

Καταθέτοντας την εμπειρία του από την αντίστοιχη μελέτη αποτίμησης και ενίσχυσης της συρταρωτής γέφυρας της Χαλκίδας του 1960, ένα σαφώς μικρότερο έργο, δήλωσε ότι για να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της χρειάζεται μία πενταετία. Και αναφερόμενος στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ υπογράμμισε: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το έργο, δεν έχω ασχοληθεί με το έργο και δεν το ξέρω σε βάθος. Πάντως εκτιμώ ότι αν πράγματι είναι επικίνδυνο, τότε θα χρειαστούν εκτεταμένες εκτεταμένες ενέργειες αποκατάστασης. Ο ένας χρόνος είναι σύντομος».

Τέλος σημείωσε ότι οι μεταλλικές κατασκευές είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο. Στη μεταλλική κατασκευή οι βλάβες είναι επιφανειακές και συνήθως αποκαθίστανται πολύ πιο εύκολα, με συγκολλήσεις και ενισχύσεις, ενώ αντιθέτως οι ενισχύσεις των κατασκευών από σκυρόδεμα είναι αρκετά πιο δυσχερείς.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top