ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Ο θετικός διάλογος μεταξύ των ηγετών δημιουργεί μομέντουμ

Έιντε: Ο θετικός διάλογος μεταξύ των ηγετών δημιουργεί μομέντουμ

Ο θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δυο ηγετών συνεχίζει να δημιουργεί μια δυναμική, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε, μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών μετά τις θερινές διακοπές.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως Αναστασιάδης και Ακιντζί επικέντρωσαν σήμερα τη συζήτησή τους στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ειδικότερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση. Είπε ακόμη πως οι δυο ηγέτες ανανέωσαν τις προσπάθειές για να επιτύχουν τον κοινό τους στόχο, που είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης το ταχύτερο δυνατό και πως “επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν αυτές τις προσπάθειες και να κτίσουν πάνω σε αυτές από τώρα μέχρι την επόμενη τους συνάντηση στις 14 Σεπτεμβρίου”.

Πρόσθεσε πως “οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται εντατικά μεταξύ των συναντήσεων των ηγετών προς υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Θα συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση τις επόμενες δυο εβδομάδες”, επεσήμανε ο κ Ειντε.

Ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση, “οι ηγέτες ανασκόπησαν τη σημαντική και ουσιαστική δουλειά που έγινε από τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους από την τελευταία τους συνάντηση στις 27 Ιουλίου”. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματευτές, οι οποίοι συναντήθηκαν 11 φορές, αύξησαν τη συχνότητα των συναντήσεών τους και εμβάθυναν τις συζητήσεις τους επί των καίριων θεμάτων για να προωθήσουν την πρόοδο που θέλουν να δουν οι ηγέτες.

Ο κ, `Ειντε σημείωσε πως οι διαπραγματευτές συνέχισαν να εστιάζουν ξεκάθαρα στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για όλους. Ανέφερε πως όταν ήταν αναγκαίο συνήλθαν στην παρουσία των μελών των Ομάδων Εργασίας των Ειδικών, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα του περιουσιακού, της οικονομίας και της ΕΕ. Οι Ομάδες Εργασίας των Ειδικών έχουν επίσης συναντηθεί χωριστά, έχοντας ως εφόδιο την καθοδήγηση από τους διαπραγματευτές, σημείωσε.

“Ο θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δυο ηγετών συνεχίζει να δημιουργεί μια δυναμική (forward momentum). Σήμερα, επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ειδικότερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση”, είπε ο κ. `Ειντε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Το όνομα της Beyoncé θα γίνει λήμμα σε λεξικό



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top