ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος: Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί ΦΑ σε Ευρώπη και Τουρκία

Πρόεδρος: Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί ΦΑ σε Ευρώπη και Τουρκία

«Χωρίς την Κύπρο, δε μπορεί να διοχετευθεί φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας, υποδεικνύει ότι πρώτα «πρέπει να λύσει το Κυπριακό» και ύστερα να ικανοποιήσει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, είτε της Κύπρου, είτε της Αιγύπτου ή του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς αποτιμά το θέμα της ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Ο ΠτΔ απάντησε «οπωσδήποτε θετικά», προσθέτοντας ότι «αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα».

Την ίδια ώρα, έθεσε άλλη μία παράμετρο: την αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αποκτά. Όπως εξήγησε, «τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ΕΕ ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας. Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία».

«Δηλαδή», πρόσθεσε, «αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει τις προμήθειες τις οποίες έχει ανάγκη, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε δια της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Οπότε αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή ανατρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 προς τη γείτονα χώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το αντίθετο».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top