ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρτυρία στο «Τ»: «Ταξιδέψαμε στο Ισραήλ το Σάββατο για τα γενέθλιά μου» – Ο φόβος, η αγωνία και η επιστροφή στην Κύπρο μέσα από τα μάτια ενός ζευγαριού

Μαρτυρία στο «Τ»: «Ταξιδέψαμε στο Ισραήλ το Σάββατο για τα γενέθλιά μου» – Ο φόβος, η αγωνία και η επιστροφή στην Κύπρο μέσα από τα μάτια ενός ζευγαριού

Στο Ισραήλ για λόγους αναψυχής, ταξίδεψε ζευγάρι από την Κύπρο το πρωί του Σαββάτου (07/10), ανυποψίαστοι για την κατάσταση που θα έβρισκαν φθάνοντας στον προορισμό τους.

Ο λόγος για την Ε. Μ. και τον Α. Χ., οι οποίοι μίλησαν στο ThemaOnline για το ταξίδι τους την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, την κατάσταση που επικρατούσε μόλις προσγειώθηκαν καθώς την επιστροφή τους με ασφάλεια πίσω στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο Α.Χ. «ταξιδέψαμε στο Ισραήλ το Σάββατο, με αφορμή τα γενέθλιά μου. Ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόμουν τη χώρα και η Ε.Μ., όντας Ισραηλινής καταγωγής, ανυπομονούσε να με ξεναγήσει παντού. Δυστυχώς όμως, δεν ξέραμε τι θα αντικρίζαμε με το που θα προσγειωνόμασταν».

«Είμασταν εντελώς ανυποψίαστοι», είπε η Ε.Μ. προσθέτοντας ότι, «φεύγοντας από την Κύπρο δεν είχαμε ενημερωθεί για κάτι, δεν ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η μητέρα μου, μου είχε πει ότι είχε διαβάσει σε Ισραηλινά ΜΜΕ πως είχαν εκτοξευθεί πύραυλοι, παρ’ όλα αυτά, τίποτα το ασυνήθιστο σε σχέση με άλλες φορές. Τίποτα δεν υποδείκνυε την περίπτωση, να ξεσπάσει πόλεμος, ούτε και τον κίνδυνο ούτως ώστε να ακυρωθεί η πτήση. Δεν υπήρξε ούτε κάποια σχετική ανακοίνωση από την αεροπορική εταιρία, έτσι προχωρήσαμε με το ταξίδι μας κανονικά».

Η στιγμή που προσγειώθηκαν στο Ισραήλ

«Φθάνοντας στο Ισραήλ, προσγειωθήκαμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και πάλι, δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό. Ο κόσμος ήταν ήρεμος και όλα κυλούσαν κανονικά λες και ήταν μια συνηθισμένη μέρα σαν όλες στο αεροδρόμιο», εξήγησε η Ε.Μ.

Ερωτηθείσα πότε άρχισε να συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, η ίδια απάντησε πως, «αντιλήφθηκα ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, όταν σε επικοινωνία που είχα με μια φίλη μου για να την ενημερώσω ότι φθάσαμε στο Ισραήλ, η ίδια μου είπε αμέσως ότι πρέπει να φύγουμε. Μου εξήγησε την κατάσταση που επικρατούσε και μου είπε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, τότε ήταν που καταλάβαμε ότι έπρεπε να φύγουμε αμέσως γιατί, εάν πηγαίναμε στο ξενοδοχείο το πιο πιθανόν να εγκλωβιζόμασταν εκεί».

«Ήταν ή τώρα ή ποτέ. Αρχίσαμε να ψάχνουμε για πτήσεις να φύγουμε. Ψάχναμε για επιστροφή στη Λάρνακα μέχρι και για Αθήνα, οτιδήποτε υπήρχε διαθέσιμο για να φύγουμε την ίδια κιόλας μέρα. Είχα πάθει κρίση πανικού. Δεν ξέραμε εάν θα καταφέρναμε να φύγουμε από το Ισραήλ», είπε ο Α.Χ.

Στο μεταξύ, συνέχισε ο Α.Χ, «είχαν τοποθετηθεί ταμπέλες που έδειχναν προς τα που ήταν το καταφύγιο στο αεροδρόμιο. Ακόμη και τότε όμως, δεν υπήρχε πανικός στο αεροδρόμιο, ίσως επειδή οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, να μην ήξεραν τι συνέβαινε για να λάβουν τα μέτρα τους. Φυσικά, ίσως να ήταν και καλύτερα που δεν επικρατούσε πανικός, γιατί έτσι μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε με ψυχραιμία. Μετά το μεσημέρι όμως, ένιωθες την αλλαγή στο κλίμα. Έβλεπες τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, να ψάχνουν πτήσεις για να φύγουν αμέσως».

Η επιστροφή στην Κύπρο

Ερωτηθείς για την επιστροφή τους στην Κύπρο, ο Α.Χ. είπε πως, «καταφέραμε να βρούμε πτήση για Κύπρο την ίδια κιόλας ημέρα. Υπήρξε μια ώρα καθυστέρηση, που ήταν λογικό όμως, μέχρι να φθάσει το αεροπλάνο έπαιζαν στο μυαλό μας όλα τα πιθανά σενάρια. Εάν δεν έρθει το αεροπλάνο τι θα κάνουμε; Κι αν μας χτυπήσει κάτι όσο είμαστε στον αέρα; Δεν νιώσαμε πραγματικά ασφαλείς, μέχρις ότου ήμασταν αρκετά πόδια ψηλά στον ουρανό».

«Ήταν ό,τι πιο τρομακτικό και πιο τραυματικό ζήσαμε ποτέ. Ευελπιστώ ότι, αυτή η κατάσταση θα τελειώσει σύντομα και μόλις έχουμε την ευκαιρία, θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε αυτό το ταξίδι κάτω από καλύτερες συνθήκες. Εύχομαι απλά ότι θα έχει αίσιο τέλος όλο αυτό», κατέληξε η Ε.Μ..

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top