ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί ο Ερντογάν να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Χαμάς και ισραηλινή κυβέρνηση; Ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι πιέσεις

 Μπορεί ο Ερντογάν να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Χαμάς και ισραηλινή κυβέρνηση; Ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι πιέσεις

Το μεγάλο θέμα συζήτησης στην Τουρκία είναι το αν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην κρίση του πολέμου στο Ισραήλ.

Ειδικά και μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο του Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Δευτέρας (09/10), ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφή την πρόθεσή του για διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων. Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και ο Χακάν Φιντάν, που προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της Τουρκίας και σε αυτή την κρίση.

Από ένα διεθνές βήμα είπε ότι το ζητούμενο είναι να επέλθει ηρεμία στην περιοχή. Οι γνώμες ωστόσο ακόμη διίστανται, ακόμη και εντός της Τουρκίας, για το τι μπορεί να κάνει η Άγκυρα. Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ερντογάν, καθιστώντας δύσκολο να παίξει τον μεσολαβητή, και όχι μόνο από την ισραηλινή πλευρά.

Έχει χάσει την αξιοπιστία του ως εταίρος ο Ερντογάν

Στον αραβικό κόσμο ο Ερντογάν δεν έχει τη φήμη του υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, παρότι λέει για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Για τη Χαμάς, επίσης, δεδομένων των πρόσφατων βημάτων του, με τη σύμπτυξη των σχέσεων με Χέρτζογκ και Νετανιάχου, ο Ερντογάν δεν είναι πλέον ο αξιόπιστος εταίρος που ήταν.

Από την άλλη, κάποιοι βλέπουν ότι, ο μόνος μεσολαβητικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Τουρκία, είναι στο να ασκήσει ίσως επιρροή στη Χαμάς, ώστε να παραδώσει ομήρους. Να λειτουργήσει, δηλαδή, υπέρ του Ισραήλ. Θεωρείται πολύ πιθανό Ισραήλ και ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία ακόμη και να αποκηρύξει τη Χαμάς, ή να μην παράσχει κανενός είδους καταφύγιο στα μέλη της, είτε στους Παλαιστινίους, αν θέλει να παραμείνει στο άρμα της Δύσης.

ΠΗΓΗ: Έθνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top