ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - «Άριστη σε όλα τα επίπεδα»

ΥΠΕΣ: Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -  «Άριστη σε όλα τα επίπεδα»

Στην τελική ευθεία εισήλθε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σε λιγότερο από 9 μήνες θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχών, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας τη μέχρι σήμερα συνεργασία του Υπουργείου με την Ενωση Δήμων Κύπρου για το συγκεκριμένο θέμα "άριστη και εποικοδομητική σε όλα τα επίπεδα".

Σε χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, στην εκδήλωση της Ενωσης Δήμων Κύπρου για την παρουσίαση του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος «Ευαγόρας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρνακα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αντώνης Οικονομίδης, ανέφερε ότι το Υπουργείο θεωρεί «σημαντική» την εκδήλωση.

Οπως εξήγησε «η λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος για όλους τους Δήμους της Κύπρου, αποτελεί αφενός ένα πρωτοπόρο έργο και αφετέρου μία από τις κυριότερες παραμέτρους της επιτυχούς εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του επόμενου χρόνου».

Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, τυγχάνουν ταχτικής ενημέρωσης από την Ένωση Δήμων σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του συστήματος, εφόσον αυτό το θέμα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα δημιουργεί και έντονες ανησυχίες σε σχέση με την έγκαιρη και επιτυχή εφαρμογή του».

Ο κ. Οικονομίδης είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων ενημέρωσε πως «η ανάπτυξη του συστήματος κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ένωσης και του αναδόχου και ότι ο ανάδοχος έχει ενισχύσει την ομάδα, που ασχολείται με το έργο, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της σύμβασης».

Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ακόμα ότι «η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μπει στην τελική ευθεία, εφόσον σε λιγότερο από εννέα μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχών. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων ενεργειών για την έγκαιρη και ορθή προετοιμασία λειτουργίας των νέων τοπικών αρχών, είναι άκρως πιεστικό και αυτό αφορά όλους, την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και την Ένωση Δήμων».

Σε αυτή τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, συνέχισε «η ομαλή και συνεχής συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι το βασικό συστατικό για την επιτυχία της προσπάθειας που τόσους μήνες καταβάλλουμε όλοι μας». Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, οι οποίες με συνεργασία και θετική προσέγγιση, μπορούν να επιλυθούν, είπε και σημείωσε πως «η μέχρι σήμερα συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την Ένωση Δήμων Κύπρου ήταν και είναι άριστη και εποικοδομητική σε όλα τα επίπεδα».

Ταυτόχρονα απηύθυνε «θερμή παράκληση σε όλους τους Δημάρχους και προσωπικό των Δήμων, όπως συνεργαστούν και ενισχύσουν την Ένωση Δήμων στην όλη προσπάθεια, με στόχο την έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση αυτού του τόσο κρίσιμου εγχειρήματος».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «μετά από σκληρή δουλειά ετών, πολλά εμπόδια και δυσκολίες, ο «Ευαγόρας» είναι εδώ, υπαρκτός και σε ευθεία πορεία προς την πλήρη εφαρμογή του. Η Ένωση Δήμων πίστεψε από την πρώτη μέρα στον «Ευαγόρα» και στη βελτίωση που θα φέρει τόσο στη λειτουργία των Δήμων όσο και στην εξυπηρέτηση των δημοτών που υπηρετούμε».

Πρόσθεσε ότι «αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος προς τον πολίτη, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τους Δήμους «Ευαγόρας» θα συμβάλει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό σ’ αυτή την αποστολή μας».

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως «σε αυτή τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, σημαντική θέση κατέχει και αυτή η μεγάλη προσπάθεια για ομοιομορφία των ψηφιακών συστημάτων των Δήμων». Πέραν τούτου, «το ενιαίο αυτό σύστημα όλων των Δήμων, θα συνδράμει μελλοντικά στην ομαλή σύνδεση των δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αυτοματοποιώντας διαδικασίες οι οποίες σήμερα είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες και ενισχύοντας τη διαφάνεια σε ότι αφορά τις δραστηριότητές μας», σημείωσε.

Αφού ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα σύλληψης του έργου υπήρχαν αρκετά εμπόδια και δυσκολίες, πρόσθεσε πως «σήμερα, αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις με πιο σημαντικές την προσπάθεια να επιλύσουμε τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μετάπτωση των δεδομένων, μια διαδικασία σημαντική και απαραίτητη για την λειτουργία του συστήματος, καθώς και το θέμα της ρύθμισης της διασύνδεσης των δεδομένων των Δήμων και των Κοινοτήτων που έχουν αναδειχθεί λόγω των συνενώσεων που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Είπε ακόμα ότι «σήμερα, το έργο έχει πάρει μορφή και βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου από τους Δήμους, ένα στάδιο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους». Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, πρόσθεσε, «ο «Ευαγόρας» τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή και στη συνέχεια, μετά από κάποιες τελικές ρυθμίσεις και την τελική μεταφορά δεδομένων, την 1η Ιουλίου 2024, μέρα εφαρμογής και της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σύστημα θα μπει σε πλήρη λειτουργία».

Ο κ. Βύρας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι «με πολύ σκληρή δουλειά και αφοσίωση όλων των εμπλεκομένων στον τελικό στόχο, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, καταφέραμε να το προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στην νέα πραγματικότητα των Δήμων και να καλύπτει πλήρως τις νέες τους αρμοδιότητες, καθιστώντας το όσο το δυνατό πιο λειτουργικό».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βύρας είπε επίσης πως «είναι απαραίτητη και αναγκαία η συνεργασία και η ενεργός συμβολή των Δήμων σε όλα τα στάδια πριν την έναρξη του έργου, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν έγκαιρα τυχόν αδυναμίες και να επιμορφωθεί κατάλληλα το προσωπικό που θα χρησιμοποιήσει το σύστημα για να αποφευχθούν οι όποιες κακοτοπιές».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το έργο «Ευαγόρας», «ζωτικής σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο. Το υφιστάμενο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης στον τόπο μας κλείνει σιγά σιγά τον κύκλο του», Τέλος, κάλεσε όλους «να κάνουμε μαζί ένα αποφασιστικό βήμα στο μέλλον».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top