ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Πρέσβειρα Ισραήλ στο «Τ»: Οι αιματοχυσίες, η καλά εκπαιδευμένη Χαμάς και η «χείρα βοηθείας» από το Ιράν - «Το Ισραήλ θα υπερισχύσει»

Αν. Πρέσβειρα Ισραήλ στο «Τ»: Οι αιματοχυσίες, η καλά εκπαιδευμένη Χαμάς και η «χείρα βοηθείας» από το Ιράν - «Το Ισραήλ θα υπερισχύσει»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο ThemaOnline, η Αναπληρώτρια Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, Ρότεμ Σέγκεβ, η οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ εν μέσω των επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, εξηγεί το ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν, τη συμβολή του στην προετοιμασία των μελών της Χαμάς και την εμπλοκή του.

Οι αιματοχυσίες και οι «μαρτυρικοί» θάνατοι άμαχων πολιτών

Ερώτηση: Εδώ και μερικές μέρες η χώρα σας δέχεται επίθεση κατά την οποία, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα, σκοτώνονται βάναυσα άμαχοι, αθώοι πολίτες ακόμη και βρέφη. Ποια είναι τα συναισθήματά σας στο άκουσμα αυτής της είδησης, όχι μόνο ως διπλωμάτης αλλά και ως πολίτης;

Απάντηση: Τα γεγονότα που βλέπουμε να διαδραματίζονται στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, είναι τρομερά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις στο Ισραήλ. Η χώρα μας διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους. Ως διπλωμάτης, αλλά και ως πολίτης του Ισραήλ, νιώθω ότι ζούμε τρομακτικές στιγμές. Οι επιθέσεις της Χαμάς σε άμαχους και ανυποψίαστους πολίτες είναι φρικιαστικές. Οι τρομοκράτες δεν κάνουν διακρίσεις, ούτε στην ηλικία, ούτε στο φύλο. Επιτίθονται με τρόπο απάνθρωπο και ζωώδη. Βλέπουμε εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί. Αποκεφαλίζουν, καίνε ανθρώπους ζωντανούς, τους μαχαιρώνουν, χρησιμοποιούν κάθε τρόπο απλά και μόνο για να σκορπίσουν το θάνατο σε όποιον βρουν μπροστά τους.

Όπως έχετε πει, δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, μιλούν για βαναυσότητα και μαρτυρικούς θανάτους, δεν είναι ψέματα. Αυτά που διαβάζετε, όσο κι αν δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους, είναι αλήθεια. Δεν δείχνουν έλεος σε κανένα, είτε πρόκειται για βρέφη, ηλικιωμένους ή οικογένειες. Επιτίθονται ύπουλα και βάρβαρα.

Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να μιλάμε για αυτές τις ιστορίες, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε. Πρέπει να ακουστούν οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων, γιατί δολοφονήθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για τις φρικαλεότητες που βιώνουν οι ισραηλινοί πολίτες.

Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα, ο κάθε ένας από εμάς γνωρίζει κάποιον, ένα συγγενή, φίλο, συνάδελφο, που είτε έχει τραυματιστεί, είτε έχει σκοτωθεί, είτε αγνοείται.

Η προετοιμασία της Χαμάς, η εμπλοκή του Ιράν και οι βλέψεις στην περιοχή

Ερώτηση: Εώς τώρα βλέπαμε τα κτυπήματα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ να έχουν μικρή εμβέλεια και διάρκεια. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μια πολύ καλά οργανωμένη επίθεση με όπλα μεγάλης ισχύος από την Χαμάς. Ποιοι θεωρείτε ότι τους έχουν προμηθεύσει με αυτό τον οπλισμό;

Απάντηση: Είναι προφανές, ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Εδώ και χρόνια το Ιράν καθοδηγεί, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τη Χαμάς. Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο και ο τρόπος με τον οποίο εξαπολύθηκε, υποδηλώνουν ότι η επιχείρηση σχεδιαζόταν και προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες.

Ερώτηση: Γιατί ήθελε να εμπλακεί το Ιράν; Τι έχει να κερδίσει από αυτόν τον πόλεμο;

Απάντηση: Το Ιράν βρισκόταν ανέκαθεν απέναντι στο Ισραήλ. Δεν έχει κρύψει ποτέ πως επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. Έχουμε δει τους Ιρανούς ηγέτες να συγχαίρουν τους τρομοκράτες και να επικροτούν τη Χαμάς για την επίθεση, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Ακόμα και η χρονική στιγμή, που έγινε η επίθεση δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους βρισκόνταν αυτή την περίοδο σε ένα καίριο σημείο. Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι κάτι που δεν επιθυμεί το Ιράν.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι είναι πολιτικοί ή θρησκευτικοί οι λόγοι πίσω από τη στήριξη του Ιράν στη Χαμάς, ενάντια στο Ισραήλ;

Απάντηση: Το Ιράν έχει στρατηγικές βλέψεις στην Μέση Ανατολή. Είναι κομμάτι της ιδεολογίας του. Το ιρανικό κράτος με την βοήθεια των παραστρατιωτικών συμμάχων στην περιοχή, την Χαμάς αλλά και την Χεζμπολάχ, στοχεύουν στην καταστροφή του Κράτους του Ιστραήλ.

Ερώτηση: Πως πιστεύετε ότι κατάφεραν να προμηθευτούν τον εξοπλισμό, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί;

Απάντηση: Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς, και σαφώς θα διερευνηθεί αφότου τελειώσει ο πόλεμος.

Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στον πόλεμο και στο να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξεταστεί αυτό το ζήτημα.

Ερώτηση: Πόσο καιρό υπολογίζετε ότι θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος;

Απάντηση: Είναι πολύ δύσκολο και πάρα πολύ νωρίς, για να μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάρκεια του πολέμου. Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες και φυσικά ανάλογα και το τι θα γίνει στη Λωρίδα της Γάζας. Ο χρόνος θα δείξει, δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Ερώτηση: Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον του Παλαιστινιακού ζητήματος μετά την κήρυξη του πολέμου;

Απάντηση: Αυτή τη στιγμή, όσο διαρκεί ο πόλεμος είναι δύσκολο να πούμε πως θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις που γινόντουσαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως Ισραήλ, πάντα επιθυμούσαμε την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας, η οποία θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Στο πλευρό του Ισραήλ ΗΠΑ και Κύπρος

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίες εξέφρασαν ευθύς εξ αρχής, τη στήριξή τους στο Ισραήλ;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν, σε διάγγελμά του προ ολίγων ημερών, καταδίκασε σκληρότατα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και εξέφρασε την στήριξη του προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Έδειξαν δε έμπρακτα την στήριξη τους, με την αποστολή ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρέχουν οποιανδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστεί. Είμαστε ευγνώμονες για την αμερικανική υποστήριξη και βοήθεια ατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Ερώτηση: Ανησυχείτε για στοχευμένες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο;

Απάντηση: Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν φοβόμαστε για κάτι, τη δεδομένη όμως στιγμή, βρισκόμαστε σε επιφυλακή.

Επίσης, να αναφέρω ότι είμαστε σε συνεχή επαφή και δουλεύουμε στενά με τις Κυπριακές Αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο, κάτι το οποίο έγινε και στο παρελθόν.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω την κυπριακή Κυβέρνηση, τη Βουλή, την Αστυνομία, τα Υπουργεία και τους Οργανισμούς που στάθηκαν πλαϊ μας και μας στήριξαν και μας στήριξαν σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και εκτιμούμε τη στήριξη που μας δείχνει η Κύπρος.

Η ετοιμότητα των Ισραηλινών να υπερασπιστούν την πατρίδα τους

Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμά σας στο λαό του Ισραήλ;

Απάντηση: Τις τελευταίες μέρες, βλέπουμε Ισραηλινούς πολίτες να ταξιδεύουν πίσω στο Ισραήλ από όλα τα μέρη του κόσμου- Αμερική, Ευρώπη, Ασία. Επιστρέφουν μαζικά για να πολεμήσουν τη Χαμάς. Θέλουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.
Το Ισραήλ θα υπερισχύσει. Θα καταφέρει να βγει δυνατό από αυτή την κατάσταση, όμως, το τίμημα είναι βαρύ. Τόσες ζωές αθώων ισραηλινών πολιτών χάθηκαν τόσο άδικα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top