ΔΙΕΘΝΗ

«Δύσκολοι καιροί» για τους stand up κωμικούς στη Ρωσία - Η λογοκρισία του Πούτιν τους στέλνει στην... εξορία

«Δύσκολοι καιροί» για τους stand up κωμικούς στη Ρωσία - Η λογοκρισία του Πούτιν τους στέλνει στην... εξορία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν στο μέτωπο δεν θα μπορούσε να μην περάσει από το... κόσκινο της σάτιρας και να μην αποτελέσει υλικό έμπνευσης για τους stand up κωμικούς στη Ρωσία.

Ωστόσο, τα αστεία για τον πρόεδρο της Ρωσίας είναι μια ευαίσθητη υπόθεση αυτές τις μέρες στα κλαμπ της Μόσχας, όπου πολλοί κωμικοί προσπαθούν να τονώσουν το ηθικό των συμπολιτών τους, επιχειρούν να τους κάνουν να γελάσουν, χωρίς όμως να «ερεθίσουν» το Κρεμλίνο.

«Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να αστειευτείτε για οποιοδήποτε θέμα -το σημαντικό είναι πώς δεν πρέπει να πληγώσετε τα συναισθήματα κανενός ή να δημιουργήσετε συγκρούσεις στον χώρο» λέει ο stand-up κωμικός Ιβάν Γκαρκούσκο. «Επειδή υπάρχουν απόλυτες απόψεις, και δεν αξίζει κανείς να αγγίζει θέματα που πονούν... πρέπει ο καθένας να κάνει την αυτοκριτική του: Να μην περιμένει να υποστεί λογοκρισία από κάποιον υφιστάμενο, αλλά να νιώσει μέχρι που είναι αυτή η "γραμμή" και θα καταλάβει τι επιτρέπεται και τι όχι» προσθέτει, δείχνοντας ωστόσο εξίσου... μπερδεμένος για το τι ισχύει, καθώς τα όρια είναι δυσδιάκριτα.

Ο συνάδελφός του, Μπόρις Ζέλιγκερ, υποστηρίζει πως, ακούγοντας σε πρώτη φάση ένα πολιτικά ριψοκίνδυνο αστείο, «συνήθως δεν γελάς, αλλά αντιδράς, καθώς σκέφτεσαι: "Ουάου, αυτός είναι τολμηρός"». Για τον λόγο αυτό, το χιούμορ του «αγγίζει» περισσότερο το... ακίνδυνο θέμα των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, «οι stand up κωμικοί, που σχολιάζουν την επικαιρότητα από πολιτικής άποψης, συνήθως μεταναστεύουν». Αυτό ακριβώς έκαναν οι ιδρυτές του «Comigration» -μια μικρή ομάδα κωμικών, που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία ύστερα από τον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 και τώρα ασκούν τo επάγγελμά τους στη Γεωργία.

Σύμφωνα με έναν από αυτούς, τον lλία Οβέτσκιν, οποιαδήποτε αστεία αναφορά στον Πούτιν ενισχύει το γέλιο του κοινού κατά 70%. Στη Ρωσία, οι νόμοι που εφαρμόστηκαν μετά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, καθιστούν έγκλημα όποιον «απαξιώνει τις ένοπλες δυνάμεις ή διαδίδει αυτά που η κυβέρνηση της Μόσχας θεωρεί "ψευδείς πληροφορίες"».

Ο Ιλία Οβέτσκιν δεν διστάζει να εκφράσει τη χαρά και την αισιοδοξία του που έχει... αποδράσει από ένα περιβάλλον, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά λέει, το «πιέζουν οι τοίχοι».

«Για παράδειγμα» εξηγεί, «θα είστε στη σκηνή και θα υπάρχει κάποιος στο κοινό, που μόλις επέστρεψε από τον πόλεμο. Θα παρέμβει στην παράσταση φωνάζοντας... Και μπαίνεις σε κάποιου είδους συζήτηση μαζί του, προσπαθείς να κάνεις ένα αστείο από τη σκηνή και να γελάσεις για να ηρεμήσει -και αυτό μπορεί να τον εκνευρίσει και να σου δημιουργήσει προβλήματα. Μπορεί να σου ρίξει μια γροθιά στο πρόσωπο, χωρίς καν να προλάβεις να πεις ένα πολιτικό αστείο».

Η Aριάνα Λολάεβα, συνιδρύτρια του «Comigration», στην οποία επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο για «απαξίωση» του ρωσικού στρατού, σε μια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει ότι από τότε που έφυγε από τη Ρωσία, «απελευθερώθηκε» .

«Μόλις είδα στα στατιστικά ότι το 60% των γυναικών στη Ρωσία φαντασιώνονται ερωτικά έστω και για μία φορά τον Πούτιν» είπε στο κοινό σε πρόσφατη εκπομπή της. «Σκεφτείτε το -το 60% των Ρωσίδων. Ακόμα κι εκεί, έγινε νοθεία στη δημοσκόπηση» λέει με χιούμορ.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top