ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος ο «σαμάνος» για τον θάνατο 34χρονης στην Αραδίππου – Δεν υπάρχει μαρτυρία που να τον συνδέει με αυτόν, λέει το Δικαστήριο

Αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος ο «σαμάνος» για τον θάνατο 34χρονης στην Αραδίππου – Δεν υπάρχει μαρτυρία που να τον συνδέει με αυτόν, λέει το Δικαστήριο

Ενδιάμεση απόφαση, με την οποία αθωώνει τον 49χρονο «σαμάνο», όπως είχε γίνει γνωστός, από την Κολομβία, αναφορικά με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για πρόκληση θανάτου 34χρονης κατά τη διάρκεια «πνευματικής τελετής» στην Αραδίππου, τον Αύγουστο του 2019, εξέδωσε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας.

Ειδικότερα και σε σχέση με την τέταρτη κατηγορία -ότι δηλαδή προμήθευσε στην 34χρονη σκεύασμα το οποίο περιείχε Ν,Ν-Δινεθυλοτρυπταμίνη, χωρίς η ίδια να γνωρίζει το περιεχόμενο, προκαλώντας το θάνατό της-, το Δικαστήριο αφού αναφέρεται στην μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν του, τονίζει ότι «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μαρτυρία που να συνδέει τον θάνατο της με τη λήψη ayahuasca που περιέχει (…) ουσίες συμπεριλαμβανομένης και της Ν,Ν-Δινεθυλοτρυπταμίνης».

«Ελλείπει μαρτυρία για ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της αποδιδόμενης στον κατηγορούμενο πράξης που ήταν η προμήθεια στη θανούσα του σκευάσματος που σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή περιείχε την Ν,Ν-Δινεθυλοτρυπαμίνης και ότι το αποτέλεσμα της πράξης του αυτής ήταν η πρόκληση του θανάτου της», υποδεικνύει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πέμπτη κατηγορία -ότι δηλαδή με σκοπό την ενόχληση προμήθευσε στην 34χρονη για να καταναλώσει σκεύασμα που περιείχε Ν,Ν-Δινεθυλοτρυπαμίνη και το οποίο κατανάλωσε, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της-, το Δικαστήριο υποδεικνύει: «Θεωρούμε ότι τυγχάνουν ανάλογης εφαρμογής τα όσα αναφέραμε και εξηγήσαμε σε σχέση με την τέταρτη κατηγορία όπου έλειπε η μαρτυρία που να συνδέει την πράξη με το αποτέλεσμα».

Το Δικαστήριο αφού αναφέρεται και πάλι στα όσα τέθηκαν ενώπιόν του, αναφέρει ότι «από την μαρτυρία της ΜΚ5 και χωρίς να προβαίνουμε σε αξιολόγησή της δεν τέθηκε ότι η ζωή της (34χρονης) τέθηκε σε κίνδυνο ή προκάλεσε σε αυτήν βαριά σωματική βλάβη από επιβλαβή ουσία ή δηλητήριο που ο κατηγορούμενος χορήγησε ή είχε συντελέσει για να της χορηγηθεί. Βέβαια υπάρχει εδώ το δεδομένο ότι το πιο πάνω πρόσωπο απεβίωσε κάτι που αποτέλεσε και το αντικείμενο της εξέτασης της τέταρτης κατηγορίας».

Το δεδομένο αυτό, συνεχίζει το Δικαστήριο, «θεωρούμε ότι διακρίνεται από το αντικείμενο της πέμπτης κατηγορίας αφού ο θάνατος και πάλι, δεν υποστηρίζεται από την μαρτυρία να συνδέεται, με πράξη ή παράλειψη του κατηγορούμενου. Το τι εδώ ενδιαφέρει για απόδειξη του αδικήματος στη βάση του άρθρου 233 του Ποινικού Κώδικα είναι από τη χορήγηση δηλητηρίου ή επιβλαβούς ουσίας να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή, χωρίς όμως να υπάρχει απώλεια της, ή να προκαλεί βαριά σωματική βλάβη. Κρίνουμε ότι τέτοια μαρτυρία δεν έχει τεθεί», υπογραμμίζει.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει και να απαλλάξει τον κατηγορούμενο από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, ενώ τον κάλεσε να απολογηθεί για τις άλλες δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του «Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου».

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, καθότι εξέτισε την ποινή για τις δύο κατηγορίες και ήδη μετέβη στην χώρα του.

Τα γεγονότα της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως, η διερεύνηση της όλης υπόθεσης από την Αστυνομία άρχισε στις 27 Αυγούστου 2019, όταν 34χρονη από τη Λετονία μεταφέρθηκε αναίσθητη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι η 34χρονη, ενώ βρισκόταν με άλλα πρόσωπα, σε συγκεκριμένο χώρο στην Αραδίππου, έχασε τις αισθήσεις της. Αρχικά, είχε αναφερθεί από τα πρόσωπα που την μετέφεραν στον νοσοκομείο ότι την βρήκαν νεκρή στο πεζοδρόμιο, αλλά τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών έδειξαν ότι κατά την διάρκεια συνάντησης προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους συγκεκριμένο ρόφημα, το οποίο φέρεται να περιείχε ναρκωτική ουσία.

Από τις εξετάσεις της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η 34χρονη πήγε σε μια συνάντηση όπου θα γινόταν τελετή με την χρήση συγκεκριμένης παραισθησιογόνας ουσίας, με την ονομασία «πνευματική τελετή». Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κόστος συμμετοχής στην τελετή αυτή ήταν 150 ευρώ.

Μεταξύ των διοργανωτών της συνάντησης φέρονται να ήταν 53χρονη, καθώς και ο τότε 45χρονος. Εναντίον τους εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, με αποτέλεσμα η 53χρονη να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτηση, στις 28 Αυγούστου 2019, για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Ο 45χρονος δεν είχε εντοπιστεί τότε και στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού του εκδόθηκε εναντίον του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Ο 45χρονος εντοπίστηκε στην Ισπανία και δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος συνελήφθη από την Ισπανική Αστυνομία. Προχθές, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο 45χρονος παραδόθηκε από τις Ισπανικές Αρχές σε μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας, τα οποία τον συνέλαβαν εκ νέου.

Σημειώνεται ότι τον κατηγορούμενο εκπροσωπούν στο Δικαστήριο οι Μαρίνος Καούλλας, Χαρά Αλεξάνδρου και Ανδρέας Δημητρίου από Δημητρίου και Δημητρίου ΔΕΠΕ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top