ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Επείγει η ανθρωπιστική βοήθεια - Ζητά κοινή γραμμή για μέλλον Γάζας

Μπορέλ: Επείγει η ανθρωπιστική βοήθεια - Ζητά κοινή γραμμή για μέλλον Γάζας

Στην επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, και στο γεγονός πως αυτό αναγνωρίζεται πλέον από τους 27, αλλά και στην προώθηση κοινών αρχών από πλευράς της ΕΕ στη διεθνή σκηνή για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπορέλ, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε πως μετά από αρκετές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες οι 27 κατέληξαν στην κοινή δήλωση της Κυριακής στην οποία το νέο στοιχείο είναι η έκκληση σε «χωρίς καθυστέρηση» ή «αμέσως» (immediate) ανθρωπιστικές παύσεις και ανθρωπιστικούς διάδρομους.

Όπως είπε, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου υπάρχει έλλειψη σε βασικές ανάγκες και έχουν εκτοπιστεί 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες να μένουν στη βόρεια Γάζα σύμφωνα με ενδείξεις από τον ισραηλινό στρατό. Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει περάσει στην περιοχή είναι περιορισμένη, πολλά ξενοδοχεία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι πως οι είσοδοι στη Γάζα είναι κλειστοί, αναφέρθηκε και στην κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο διάδρομο, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και πως αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.

Σε σχέση με το μέλλον της Γάζας, ο κ. Μπορέλ είπε πως οι ΥΠΕΞ συζήτησαν τους απαραίτητους όρους για ένα βιώσιμο μέλλον στην περιοχή, καταλήγοντας, όπως είπε, σε τρία «όχι» και σε τρία «ναι».

Οι αρχές αυτές, που συζητούνται με τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη, είναι: όχι στον μόνιμο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες, όχι στη μείωση των εδαφών της Γάζας ή στην εκ νέου κατοχή τους από το Ισραήλ και όχι στην αποσύνδεση του μέλλοντος της Γάζας από το μέλλον όλων των παλαιστινιακών εδαφών.

Τα τρία «ναι» για τα οποία επιδιώκει τη δέσμευση διεθνών παραγόντων, πρόσθεσε, είναι: ναι σε μια ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή, ναι στην ισχυρότερη εμπλοκή των αραβικών κρατών όχι μόνο στην οικονομική αναδόμηση της Γάζας αλλά στην πολιτική στήριξη για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, και ναι στην μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top