LIKE ONLINE

Τι δεν πρέπει να κάνει ένα παιδί και όχι μόνο όταν συναντά έναν ελεύθερο άγνωστο σκύλο - Ποια η σωστή προσέγγιση

Τι δεν πρέπει να κάνει ένα παιδί και όχι μόνο όταν συναντά έναν ελεύθερο άγνωστο σκύλο - Ποια η σωστή προσέγγιση

Είναι φρόνιμο να γνωρίζουμε όλοι, και ειδικά τα παιδιά, πώς να συμπεριφερόμαστε όταν συναντάμε έναν άγνωστο σκύλο που κυκλοφορεί ελεύθερος.

«Το πρώτο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να τρέξουμε. Έτσι θα ξυπνήσουμε το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου και θα τρέξει από πίσω μας.

Αναλόγως τον σκύλο, μπορεί απλά να πλησιάσει, ή να πηδήξει πάνω μας, ή ακόμα και να δαγκώσει. Εξαρτάται από τον σκύλο.

Η οπισθοχώρηση ενώ κοιτάμε τον σκύλο, δεν είναι σωστή κίνηση καθώς μοιάζει να προκαλούμε τον σκύλο, όπως και η γλώσσα σώματος του ανθρώπου αν δηλώνει αδυναμία.

Η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να φύγουμε με φυσιολογική ταχύτητα βαδίσματος γυρνώντας ελαφρά την πλάτη μας», εξηγεί η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια.

Στην περίπτωση που ο σκύλος μάς ακολουθήσει με έντονο ενδιαφέρον, μια φωνή αποτροπής από μεριάς μας, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να το ξανασκεφτεί, και να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την κα Κουτούλια, οι λεπτομέρειες στον χειρισμό μας είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά. Τα σκυλιά ανταποκρίνονται στις έντονες φωνές με ενθουσιασμό ή με επιθετικότητα. Όποτε, η φωνή δεν πρέπει να είναι υστερική.
Τα παιδιά έχουν, έτσι κι αλλιώς, ψηλόφωνο τόνο. Οπότε, πιθανόν ερεθίζουν το ζώο.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούμε τον σκύλο να έρθει προς το μέρος μας. Είναι σαν να του δίνουμε χώρο να εισβάλλει στην περιοχή μας. Τα χέρια μας πρέπει να μένουν σταθερά κάτω. Και η συνολική εικόνα του σώματος να προδίδει σιγουριά, χωρίς τη διάθεση να προκαλέσουν το ζώο», τονίζει η κα Κουτούλια.

Συχνά βλέπουμε σκυλιά να κυνηγούν ποδήλατα μηχανάκια κ.α. Στην περίπτωση λοιπόν, που κάνουμε ποδήλατο, είναι προτιμότερο να κατέβουμε από το ποδήλατο και να το μεταφέρουμε με τα χέρια. Επίσης, στην περίπτωση που παίζουμε μπάλα, καλό θα ήταν να διακοπεί το παιχνίδι έως ότου απομακρυνθεί ο σκύλος.

Πως θα αναγνωρίσουμε τη διάθεση του σκύλου

Όταν είναι ξαπλωμένος χαλαρά, όπως λέει η κα Κουτούλια, και δεν έχει εστιάσει κάπου το βλέμμα του τότε είναι αδιάφορος για τα ερεθίσματα. Αν δούμε όμως, ότι εστιάζει το βλέμμα προς μια κατεύθυνση, τότε πιθανότατα θα κατευθυνθεί προς αυτήν.

Αν είναι όρθιος, έχει χαμηλωμένο το κεφάλι και εστιάζει το βλέμμα προς εμάς, τότε σίγουρα θα πλησιάσει. Εμείς πρέπει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που προανέφερα.

Επίσης, επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο εξοικειωμένο είναι ένα σκυλί με τα παιδιά φροντίζουμε το παιδί να κάνει απαλές κινήσεις και όχι νευρικές καθώς και να μην τρέχει κοντά στο σκύλο.
Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιοι σκύλοι που δεν νιώθουν άνετα με τη νευρικότητα των παιδιών, τις έντονες κινήσεις και τις δυνατές φωνούλες τους.

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον σκύλο

«Φροντίζουμε πάντα να προστατεύουμε το παιδί μας. Και δεν εμπιστευόμαστε απλά τον ιδιοκτήτη του σκύλου καθώς μπορεί να μην έχει τη γνώση καν του ίδιου του σκύλου. Της «γλώσσας σώματος» ή της αντίδρασης του σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες», τονίζει η κα Κουτούλια.

Τέλος, η κα Κουτούλια λέει: «Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε έναν σκύλο, τον πλησιάζουμε πάντα με τα χέρια χαμηλά. Ιδανικά στεκόμαστε ακίνητοι και αφήνουμε το ζώο να πλησιάσει. Δεν αγκαλιάζουμε, δεν σφίγγουμε το ζώο. Αν νιώθει άβολα το αφήνουμε να πάρει τον χρόνο του. Δεν πιέζουμε καταστάσεις. Πρέπει και οι δύο πλευρές να νιώθουν άνετα, για να υπάρξει επαφή».


Πηγή: in.gr / Η Mυρτώ Κουτούλια είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με δεκαετή εμπειρία

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top