ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kασουλίδης: Συνολική πρέπει να είναι η απάντηση στις προκλήσεις του ΙK

Kασουλίδης: Συνολική πρέπει να είναι η απάντηση στις προκλήσεις του ΙK

Την ανάγκη συνολικής απάντησης στις προκλήσεις του Ισλαμικού Κράτους (Daesh, όπως είναι η γαλλική ορολογία) υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του σε Διεθνή Διάσκεψη για τα θύματα εθνικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή, στο Παρίσι που διοργάνωσαν Γαλλία και Ιορδανία.


Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Διάσκεψη «επικεντρώθηκε γύρω από συζητήσεις σε τρεις θεματικές ενότητες και ο κ. Κασουλίδης ήταν ο Εισηγητής στη συζήτηση της δεύτερης στρογγυλής τραπέζης που αφορούσε πολιτικά θέματα».

Στόχος της Διάσκεψης ήταν «ο προσδιορισμός συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης όλων των πτυχών της κατάστασης των θυμάτων εθνικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση των αναγκών του κόσμου που επηρεάζεται και που κινδυνεύει, η διευκόλυνση της εθελούσιας επιστροφής σε συνθήκες ασφάλειας των εκτοπισθέντων, η προώθηση πολιτικών λύσεων με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της εθνικής και θρησκευτικής πολυμορφίας της Μέσης Ανατολής».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε «στην κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στις καταστροφές που επιβάλλει και εκτελεί το Daesh, στην προσφυγοποίηση, στις καταδιώξεις και στους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της ανθρωπότητας».

Όπως αναφέρεται «σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης, αφού ευχαρίστησε τη Γαλλία και την Ιορδανία για την πρωτοβουλία τους, υπογράμμισε την ανάγκη συνολικής απάντησης στις προκλήσεις του Daesh».

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, «ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανέλυσε την εμπειρία της Κύπρου και την τεχνογνωσία της στον τομέα αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του Daesh «μέσω της καταστροφής και καπηλείας του πολιτιστικού πλούτου, είναι ολοφάνερος».

«Επιδιώκει, από τη μια, να αποκόψει τον κόσμο από τις ιστορικές εθνολογικές και πολιτιστικές ρίζες του, και, από την άλλη, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω της παράνομης εμπορίας αρχαιολογικών αντικειμένων», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η πηγή βρίσκεται μεταξύ των τριών πιο σημαντικών πηγών χρηματοδότησης του Dae sh».

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Κασουλίδης «υπέβαλε εισήγηση όπως δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο ο πωλητής και ο αγοραστής να έχουν το βάρος της απόδειξης για τη νόμιμη προέλευση του αντικειμένου».

«Στο τέλος της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε σχέδιο δράσης στη βάση των στόχων της Διάσκεψης, με προτάσεις στο ανθρωπιστικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας την προετοιμασία και τη διευκόλυνση της εθελούσιας μόνιμης επιστροφής των εκτοπισθέντων», προστίθεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top