ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η ευκαιρία για ειρήνη χάθηκε λόγω «ασυμβίβαστης προσέγγισης Ισραήλ»

Ερντογάν: Η ευκαιρία για ειρήνη χάθηκε λόγω «ασυμβίβαστης προσέγγισης Ισραήλ»

Η ευκαιρία για ειρήνη μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα χάθηκε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

"Εξαρχής τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ μιας μόνιμης εκεχειρίας αντί μιας ανθρωπιστικής παύσης...Υπήρξε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς την χάσαμε αυτή την ευκαιρία για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ", είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το NTV και με άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκεχειρία στη Γάζα που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου είχε παραταθεί δύο φορές, αλλά έπειτα από επτά μέρες στη διάρκεια των οποίων γυναίκες, παιδιά και μη Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν καθώς και ένας αριθμός παλαιστίνιων κρατουμένων, οι διαμεσολαβητές απέτυχαν να βρουν τρόπο για την απελευθέρωση περισσότερων.

Έκτοτε οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη νότια Γάζα παρατείνοντας τον σχεδόν δύο μηνών πόλεμο κατά τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι δεν χάνει τις ελπίδες του για μια ειρήνη διαρκείας προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μια πιθανή επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με το NTV.

"Πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση των δύο κρατών...Ο αποκλεισμός της Χαμάς ή η καταστροφή της Χαμάς δεν αποτελούν ένα ρεαλιστικό σενάριο", είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης προσθέτοντας ότι δεν θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς.

Όπως είπε ο Ερντογάν, μια ομάδα επαφής που θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Αραβικό Σύνδεσμο θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει για την πιθανή επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα έπειτα από συναντήσεις της με τις αρχές στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ερντογάν απορρίπτει την πίεση των ΗΠΑ να διακόψει τους δεσμούς με τη Χαμάς

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε το Σάββατο στις αυξανόμενες αμερικανικές πιέσεις για τη διακοπή των ιστορικών δεσμών της Άγκυρας με τη Χαμάς, μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις των μαχητών κατά του Ισραήλ.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε σχέση με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μετέφερε τη "βαθιά" ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις προηγούμενες σχέσεις της Άγκυρας με τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Ο Υφυπουργός Μπράιαν Νέλσον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει εντοπίσει να περνούν χρήματα μέσω της Τουρκίας προς τη Χαμάς, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, πριν από οκτώ εβδομάδες.

Υποστήριξε όμως ότι η Άγκυρα είχε βοηθήσει τη Χαμάς να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο παρελθόν και θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσει τους εγχώριους νόμους για να πατάξει πιθανές μελλοντικές μεταφορές κεφαλαίων.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

"Πρώτα απ' όλα, η Χαμάς είναι μια πραγματικότητα της Παλαιστίνης, είναι ένα πολιτικό κόμμα εκεί και μπήκε στις εκλογές ως πολιτικό κόμμα και κέρδισε", είπε σε σχόλια που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

"Διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική στην Άγκυρα και τη σχεδιάζουμε μόνο σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του λαού μας", είπε ο Ερντογάν.

"Είμαι βέβαιος ότι οι συνομιλητές μας εκτιμούν τα συνεπή και ισορροπημένα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις", πρόσθεσε.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top