ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Ξαφνική επίσκεψη το πρωί της Κυριακής (3/12) του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα κοντά στην «Οικία της Μαρίας» όπου τις τελευταίες μέρες, είχε προηγηθεί περιστατικό με τούρκους στρατιώτες να έχουν τοποθετήσει κάμερες στο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή και συζήτησε με τους κατοίκους ενώ ενημερώθηκε επιπρόσθετα για την πορεία υλοποίησης των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες περίπολα της ειρηνευτικής δύναμης φρουρούν την περιοχή καθώς Τούρκοι στρατιώτες στις 27 Νοεμβρίου παραβίασαν τη Νεκρή Ζώνη του Αγίου Δομετίου και συγκεκριμένα στο «Σπίτι της Μαρίας» για να εγκαταστήσουν κάμερα παρακολούθησης, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή. Στο εν λόγω περιστατικό ήταν άμεση η κινητοποίηση μελών της Ειρηνευτικής Δυναμης Κύπρου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην εκεί μετάβασή του είπε: «Ήρθα για να δω ο ίδιος προσωπικά τι έχει γίνει, την παραβίαση που έχει γίνει από τον κατοχικό στρατό, αλλά περισσότερο για να συνομιλήσω με τον κόσμο, με τους κατοίκους της περιοχής.

Είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό να ακούσω από τους ίδιους. Και οφείλω να πω ότι απ’ όλα όσα μου μετέφεραν αισθάνονται ασφαλείς. Συζήτησα μαζί τους αν υπάρχουν άλλα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχαμε κάποιες συζητήσεις και αυτά που ανέφεραν φυσικά θα ληφθούν υπόψη.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία μου εδώ ήταν για να δούμε την υλοποίηση των μέτρων που είχαμε λάβει ως Κυπριακή Δημοκρατία, κάποια από αυτά τα μέτρα αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή, και να δούμε στην πράξη την υλοποίησή τους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας «Κάποια μέτρα φαίνονται και κάποια μέτρα δεν φαίνονται. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα δημόσιο διάλογο για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Η προτεραιότητα μας είναι μία: ο κόσμος να νιώθει ασφαλής. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Πρόσθεσε: «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να ακούσω από τους ίδιους τους κατοίκους ότι νιώθουν ασφαλείς και βλέπουν τη διαφορά που έχει γίνει μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν, για μένα αυτό είναι σημαντικό. Ο Αρχηγός (της Εθνικής Φρουράς) είναι εδώ, γίνεται καθημερινή αξιολόγηση από τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ό,τι χρειαστεί θα το πράξουμε».

Ερωτηθείς για τα διαβήματα που προτίθεται να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την τουρκική παραβίαση της νεκρής ζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «Η παραβίαση είναι εδώ, μια αρνητικότατη εξέλιξη. Δεν μας ικανοποιεί απλώς μια καταγραφή στις κατά καιρούς εκθέσεις σε σχέση με τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για άρση αυτού που έχει γίνει και δεν είναι κάτι που υποβαθμίζουμε σε καμία απολύτως περίπτωση».

Επιπρόσθετα ερωτηθείς ο ΠτΔ αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι δεν υπήρχε κάτι ακόμη, αλλά αναμένεται το συντομότερο, σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Ντουμπάι.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον ΓΓ του OΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της COP28, στο Ντουμπάι.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχαν συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στον Άγιο Δομέτιο.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έθεσε στον ΓΓ την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου του το συντομότερο δυνατόν που θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top