ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Χρειάζεται μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων

Γιούνκερ: Χρειάζεται μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων

Την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων που φτάνουν κατά κύματα τον τελευταίο καιρό σε χώρες της ΕΕ, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κατάσταση της Ένωσης.

Λόγω των δραματικών εξελίξεων τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό κύμα προσφύγων προς χώρες της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής επικέντρωσε την ομιλία του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Όπως εξήγησε, η Κομισιόν προτείνει ένα δεύτερο κατεπείγον μηχανισμό για περαιτέρω μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία ο οποίος θα πρέπει να υλοποιηθεί, όπως υπέδειξε, με δεσμευτικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, ή να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες, σε Ισραηλίτες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. «Εμείς έχουμε θέσει τέλος στις θρησκευτικές διακρίσεις. Δεν λαμβάνουμε, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, υπόψη μας τη φιλοσοφία τους καθενός ή τη θρησκεία τους καθενός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η EE δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. «Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση σε αυτή την ΕΕ. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως αυτό σημαίνει πως πρέπει να τηρήσουν όλοι την εντολή που έχουν λάβει από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Επεσήμανε πως ακριβώς η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι το θέμα των προσφύγων, καθώς όπως ανέφερε, από τις αρχές του έτους 500.000 περίπου άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από τη Συρία, την Ερυθραία και τη Λιβύη. Πάνω από 200.000 έφτασαν από την Ελλάδα.

«Πρέπει να δράσουμε συντονισμένα ως ΕΕ, ως κράτη μέλη και ως θεσμοί. Το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για θέμα ανθρωπισμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και για την Ευρώπη είναι και θέμα ιστορικής δικαιοσύνης» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης κάποια στιγμή υπήρξαν πρόσφυγες. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό και να γνωρίζουμε ότι η χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες είναι από τα βασικότερα δικαιώματα και από τις βασικότερες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες»« ανέφερε.

Η Ευρώπη σήμερα, συνέχισε, εκπροσωπεί την ελπίδα για μια πιο σταθερή ζωή για τους ανθρώπους που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές. «Η Ευρώπη σήμερα παρά τις διαφορές που έχουν τα κράτη της είναι η πιο ευημερούσα και σταθερή περιοχή του κόσμου. Και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι` αυτό».

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε πρωτοφανή τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι το ποσοστό τους ανέρχεται μόλις στο 0,11% του συνολικού αριθμού, την ίδια στιγμή που στο Λίβανο φιλοξενείται το 25% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.

«Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τρομοκρατία στη Λιβύη η κρίση των προσφύγων θα συνεχίζεται. Είναι καιρός να δράσουμε, να διαχειριστούμε την κρίση των προσφύγων, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική» τόνισε.

Ανέφερε ακολούθως ότι πολλοί κατηγορούν την Επιτροπή και την ΕΕ αλλά λίγοι προτείνουν λύσεις, σημειώνοντας ότι οι όποιες αλληλοκατηγορίες δεν βοηθούν κανένα αλλά και πως υπάρχουν πράγματα που έχουν συμφωνηθεί και που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση, όπως διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ασύλου και κοινά κριτήρια, κριτήρια που θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και να καταστούν κοινή ευρωπαϊκή πρακτική.

«Όμως μέχρι πριν το καλοκαίρι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Αποφασίζουμε, νομοθετούμε όμως δεν υλοποιούμε. Είναι και θέμα αξιοπιστίας, θα πρέπει να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε το κοινοτικό δίκαιο» .

Ανέφερε ακολούθως ότι από το Μάρτιο η ΕΕ έχει τριπλασιάσει την παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες. «Έχουμε διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες. Πάρα πολλά κράτη μέλη συμμετέχουν στις προσπάθειες του FRONTEX, υπάρχουν πάνω από 100 αξιωματικοί, 4 ελικόπτερα και πολλά σκάφη, έχουμε επίσης επιτεθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις εγκληματικές ομάδες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι στη Νότια Μεσόγειο είχαμε τον Αύγουστο περίπου 150.000 αφίξεις όσες δηλαδή όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Εκθείασε στη συνέχεια τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ιορδανία, η Τουρκία και οι υπόλοιπες χώρες, χώρες, όπως είπε, πολύ φτωχότερες από την ΕΕ που καταβάλλουν όμως τεράστιες προσπάθειες και έχουν υποδεχτεί μέχρι σήμερα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι τα κράτη μέλη στα οποία φτάνουν πρώτα οι πρόσφυγες δηλαδή η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης.

«Έχουμε ήδη συζητήσει ένα μηχανισμό για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα. Σήμερα προτείνουμε ένα δεύτερο κατεπείγον μηχανισμό για περαιτέρω μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία και αυτό πρέπει να γίνει με δεσμευτικό τρόπο» υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση προς τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για την κατεπείγουσα επανεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων συνολικά στη συνάντηση τους στις 14 Σεπτεμβρίου. «Και ελπίζω σε αυτή την περίπτωση όλοι να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια» είπε.

Τόνισε ακολούθως ότι δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί, δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους σε Ισραηλίτες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους (πρόσφυγες). «Εμείς έχουμε θέσει τέλος στις θρησκευτικές διακρίσεις. Δεν λαμβάνουμε, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, υπόψη μας τη φιλοσοφία τους καθενός ή τη θρησκεία τους καθενός» είπε.

Σημείωσε επίσης πως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας δεν θα πρέπει να αφεθούν οικογένειες να κοιμούνται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς ή σε σκηνές.

«Φυσικά το θέμα της επανεγκατάστασης δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα, είναι επίσης ανάγκη να βρούμε να ευρύτερο σύστημα προστασίας αυτών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους» είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη δημιουργία του καταλόγου ασφαλών χωρών. Αυτό δεν θα καταργεί το δικαίωμα όσων προέρχονται από τις χώρες αυτές στην χορήγηση ασύλου. Και χώρες που παραβιάζουν τον κατάλογο αυτό θα χάνουν το δικαίωμα ένταξης στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στην πολιτική ασύλου και περισσότερη Ένωση στην πολιτική προσφύγων. «Εδώ απαιτείται αλληλεγγύη σε μόνιμη βάση, και στους κανόνες και στην πολιτική μας» είπε, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή προτείνει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης ο οποίος θα επιτρέψει την πιο γρήγορη αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον. «Μια κοινή πολιτική προσφύγων και ασύλου σημαίνει περαιτέρω σύγκλιση των πολιτικών συμπλήρωσε, εξηγώντας πως αφού χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, τα κράτη μέλη πρέπει να επανεξετάσουν τους μηχανισμούς στήριξης και ένταξης.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει το πώς θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους και είναι υπέρ του οι αιτούντες άσυλο να εργάζονται μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους. «Η εργασία είναι θέμα αξιοπρέπειας. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αλλάξουν οι εθνικές νομοθεσίες έτσι ώστε να επιτρέπεται στους πρόσφυγες να δουλεύουν» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι στην ΕΕ υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι, όμως θα πρέπει να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και γι` αυτό χρειάζονται λεφτά, για τη δημιουργία π.χ μιας νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

«Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, όμως αν έχουμε ασφαλείς εισόδους στην Ευρώπη θα δυσκολέψουμε τους παράνομους διακινητές» πρόσθεσε, και εξήγησε ότι ακριβώς για το σκοπό αυτό η Κομισιόν θα προτείνει ένα πακέτο νόμιμης μετανάστευσης το 2016.

Αντιμετώπιση των αιτητών της προσφυγικής κρίσης
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως πέρα από τη διαχείριση της όλης κατάστασης θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της κρίσης αυτής.

«Πρέπει η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική να είναι πιο στιβαρή. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τους πολέμους και την αστάθεια στη γειτονιά μας. Πρέπει να βρεθεί μια λύση στη Λιβύη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο στη Συρία πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να υπάρξει μαι διπλωματική επίθεση και μια πιο συμπαγής εξωτερική πολιτική» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σημείωσε δε πως ακριβώς με στόχο να διευκολυνθεί το έργο της Φεντερίκα Μογκερίνι η Κομισιόν προτείνει να συσταθεί ένα Ταμείο Ανάγκης με αρχικό ποσό 1,5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο κέρας της Αφρικής. «Αναμένω από όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν σε αυτό το Ταμείο. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη ανάπτυξη και αναπτυξιακή βοήθεια» τόνισε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η κρίση των προσφύγων δεν θα τελειώσει σύντομα και θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό.

«Η Ευρώπη όμως είναι οι φοιτητές που περίμεναν στο σταθμό του Μονάχου για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες. Σε αυτή την Ευρώπη θέλω να ζω και όχι σε αυτήν που αρνείται την είσοδο σε αυτούς που έχουν ανάγκη» πρόσθεσε.

Ελληνικό ζήτημα
 
Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κατάσταση της Ένωσης ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι για την Επιτροπή το GREXIT δεν είναι επιλογή, καθώς αν ήταν επιλογή θα είχε ήδη συμβεί.

Εξήγησε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών άλλα είναι και ένα θέμα ανάπτυξης. «Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους και πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο» είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος θέλει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε να γίνει σεβαστό από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει σεβαστό η αντίδραση της ΕΕ θα είναι έντονη.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την οικονομική κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι αυτή σίγουρα δεν έχει τελειώσει εφόσον υπάρχουν ακόμη 23 εκατομμύρια Ευρωπαίων που είναι άνεργοι. Θα τελειώσει, σημείωσε, την ημέρα που η Ευρώπη θα επανέλθει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Και αυτό, όπως πρόσθεσε, δεν είναι αδύνατο να συμβεί φτάνει να το θέλουν όλοι. «Και αυτό προϋποθέτει ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική εξυγίανση, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις» υπέδειξε.

Σημείωσε δε ότι το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους τους οικονομικούς παράγοντες. «Αυτά βέβαια δεν αρκούν, θα πρέπει να χαράξουμε και το δρόμο που θα ακολουθήσουμε στο μέλλον» είπε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 5 Προέδρων για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής και οικονομικής ένωσης.

Σημείωσε ακολούθως πως απαιτείται μια οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, με την Κομισιόν να προτείνει πιο συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική εμβάθυνση της ΕΕ και ένα σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί και ένα Λογιστήριο στην ΕΕ, ένα οικονομικό κέντρο για την ΕΕ το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες σε καθημερινή βάση.

Ανέφερε ακόμη ότι τα κέρδη να φορολογούνται στις χώρες που παράγονται. «Αυτή είναι βασική αρχή και πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. Θα πρέπει επίσης στο σύνολο της Ευρώπης οι κανόνες αυτοί να γίνουν σεβαστοί: Ίση εργασία απαιτείται ίδια αμοιβή. Θα προτείνουμε κατά τη διάρκεια του 2016 ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων» σημείωσε.

Ανέφερε ακολούθως πως είναι απαραίτητο η διεθνής εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ να βελτιωθεί, υποδεικνύοντας πως δεν είναι αποδεκτό στο πλαίσιο του ΔΝΤ η ΕΕ να παρουσιάζεται με ετερόκλητες απόψεις. Όπως εξήγησε, απαιτείται μια ενιαία μορφή εκπροσώπησης της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ, από τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ.

Ηνωμένο Βασίλειο – Ουκρανία
 
Ο κ. Γιούνκερ έκανε αναφορές και στο θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στο ζήτημα της Ουκρανίας,

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι οπωσδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δίκαιο όταν ασκούν κριτική στην ΕΕ ότι είναι γραφειοκρατική. Όμως καταβάλλουμε, πρόσθεσε, κάθε προσπάθεια για να έχουμε καλύτερη ποιότητα κανόνων στην ΕΕ. «Θα ήθελα οι Βρετανοί να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Επιτροπής σε αυτό τον τομέα» πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, είπε ότι η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας και  καταβάλλει κάθε προσπάθεια να πείσει το Συμβούλιο να δώσει τη δυνατότητα στους Ουκρανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο. «Οι Ουκρανοί πολίτες βέβαια αυτό που θέλουν είναι μια χώρα χωρίς διαφθορά και σε αυτό σκοπεύουμε να τους βοηθήσουμε» πρόσθεσε.

Έστειλε επίσης μηνύματα προς τη Μόσχα, η οποία πρέπει να γνωρίζει, όπως είπε, όπως και τα κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτα.
«Και θα είμαστε εκεί αν απειληθούν τα σύνορα τους. Έχουμε υποχρέωση να τις προστατεύσουμε αν χρειαστεί» τόνισε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top