ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα μπορεί να τελειώσει μέχρι τον Ιανουάριο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα μπορεί να τελειώσει μέχρι τον Ιανουάριο

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η τρέχουσα φάση της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα με στόχο το νότιο άκρο της λωρίδας θα διαρκέσει πιθανώς μέχρι τον Ιανουάριο, πριν το Ισραήλ μεταβεί σε μια χαμηλότερης έντασης στρατηγική που στοχεύει στενά συγκεκριμένους μαχητές και ηγέτες της Χαμάς.

Αλλά καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε αυτό το νέο έδαφος, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί βαθιά για το πώς θα εξελιχθούν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει σθεναρά το Ισραήλ ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν μπορούν να επαναλάβουν το είδος των καταστροφικών τακτικών που χρησιμοποίησαν στο βορρά και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τις απώλειες αμάχων, καθώς ο χρόνος που έχει το Τελ Αβίβ για να συνεχίσει την επιχείρηση με τη σημερινή του μορφή και να εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική διεθνή υποστήριξη μειώνεται γρήγορα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μέρος του τελικού τους στόχου είναι να αποδυναμώσουν τη Χαμάς σε τέτοιο βαθμό που η ομάδα δεν μπορεί ποτέ να επαναλάβει την επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αυτός ο στόχος, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, είναι απίθανο να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους και το Ισραήλ αναμένεται να συνεχίσει να επιδιώκει αυτόν τον στόχο στην επόμενη φάση της σύγκρουσης που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ως «μακροπρόθεσμη εκστρατεία».

Ο στρατός θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο για τον αφοπλισμό της Γάζας μετά τον πόλεμο, λέει ο Νετανιάχου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν την Τρίτη ότι τα στρατεύματά τους βρίσκονται «στην καρδιά του Χαν Γιουνίς» και ότι στρατεύματα περικυκλώνουν την πόλη που βρίσκεται στη νότια Γάζα.

Βίντεο και μαρτυρίες δείχνουν ότι υπήρξαν πολλαπλά χτυπήματα στην περιοχή Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στο κέντρο της Γάζας και την Τρίτη, με πολλά θύματα να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Άκσα.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε την Τρίτη ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο για τον αφοπλισμό της Γάζας μετά τον πόλεμο, απορρίπτοντας την ιδέα ότι μια διεθνής δύναμη θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου ζητά τον μεταπολεμικό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο στη Γάζα.

«Την επόμενη μέρα: Η Γάζα πρέπει να αφοπλιστεί. Και για να αφοπλιστεί η Γάζα, υπάρχει μόνο μία δύναμη που μπορεί να το διασφαλίσει -- και αυτή η δύναμη είναι ο Ισραηλινός Στρατός», είπε ο Νετανιάχου την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτό», τόνισε. «Είδαμε τι συνέβη σε άλλα μέρη όπου προσήχθησαν διεθνείς δυνάμεις για σκοπούς αφοπλισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε: «Οι πολεμικές προσπάθειες υποστηρίζονται από την ανθρωπιστική προσπάθεια… αυτό συμβαίνει επειδή ακολουθούμε τους νόμους του πολέμου γιατί γνωρίζουμε ότι εάν υπήρχε κατάρρευση - ασθένειες, πανδημίες και μολύνσεις των υπόγειων υδάτων - θα σταματήσει η μάχη».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, Channel 11, έλαβε ήχο από μια ιδιωτική συνάντηση μεταξύ πρώην ομήρων και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Στο ηχητικό, πρώην όμηροι περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες της αιχμαλωσίας τους. Επίσης, σε ορισμένους Ισραηλινούς ομήρους χορηγήθηκαν φάρμακα κατά του άγχους πριν από την απελευθέρωσή τους, δήλωσε στην Κνεσέτ, ή κοινοβούλιο, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ την Τρίτη.

Οι μισοί διοικητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι νεκροί, λέει το Ισραήλ

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες το βράδυ πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν περίπου τους μισούς από τους διοικητές μονάδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο κ. Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο κ. Νετανιάχου καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς.

Πάνω από το 60% των σπιτιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές από τις 7 Οκτωβρίου, λέει η κυβέρνηση της Χαμάς

Από τις 7 Οκτωβρίου, το 61% των σπιτιών και των οικιστικών μονάδων στη Γάζα έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς στον θύλακα.

Από τις 305.000 μονάδες που επλήγησαν, οι 52.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και οι 253.000 έχουν υποστεί μερικές ζημιές, δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου από τη Γάζα την Τρίτη.

Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι 121 κυβερνητικά κτίρια και 69 σχολεία είναι εντελώς εκτός λειτουργίας, ενώ 275 σχολεία υπέστησαν μερικές ζημιές.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της Γάζας, τα ισραηλινά κατοχικά αεροσκάφη έριξαν περισσότερους από 50.000 τόνους εκρηκτικών σε σπίτια πολιτών, νοσοκομεία, σχολεία και πολιτικά ιδρύματα», πρόσθεσε η Χαμάς.

Η Χαμάς απαίτησε την άμεση εισαγωγή 1.000 φορτηγών καθημερινής βοήθειας και ενός εκατομμυρίου λίτρων καυσίμων για την ανοικοδόμηση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα των νοσοκομείων και άλλων ζωτικών εγκαταστάσεων.

Σχεδόν 16.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του τον Οκτώβριο, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ πιστεύει ότι έχει σκοτώσει «αρκετές χιλιάδες» μαχητές της Χαμάς, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top