Με θετική ατζέντα η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα - Εκτός συζήτησης το Κυπριακό

Με θετική ατζέντα η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα - Εκτός συζήτησης το Κυπριακό

Στην Ελληνική πρωτεύουσα μεταβαίνει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε ελληνικό έδαφος, πραγματοποιείται ύστερα απο έξι χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο άνδρες προσέρχονται στη συνάντηση με βάση τους τρείς άξονες που έχουν συμφωνηθεί απο τις δύο πλευρές, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

"Προσερχόμαστε στη συζήτηση χωρίς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα", δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ερωτηθείς για το κυπριακό, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως "το κυπριακό είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα και οι θέσεις μας ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να βάλουν στην εξίσωση τα "βαριά χαρτιά" όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και το κυπριακό, η Αθήνα προετοιμάζεται για τυχόν αιφνιδιασμούς.

Στόχος της Αθήνας, να διατηρηθούν "ήρεμα τα νερά" στο Αιγαίο και το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών, με την Άγκυρα.

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις –κάποιες εκ των οποίων για συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Enterprise Greece– στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας.

Το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 11.00 το πρωί. Στις 11.30 θα γίνει δεκτός απο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών παρόντες θα είναι οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα, και απο τουρκικής πλευράς, ο διπλωματικός σύμβουλος Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι προγραμματισμένες για τις 13.00

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από Βουδαπέστη: 8 προτάσεις για μια ισχυρή Ευρώπη και στο βάθος… Γάζα και Κυπριακό

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από Βουδαπέστη: 8 προτάσεις για μια ισχυρή Ευρώπη και στο βάθος… Γάζα και Κυπριακό

Ως ένα από τα σημαντικότερα άτυπα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τη σημερινή άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στο Άλντεν Μπίσεν, στο Βέλγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνοντας ότι προσέρχεται με οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και με στόχο τη λήψη αποφάσεων με σαφή χρονοδιαγράμματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE