ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημη έρευνα από Κομισιόν σε βάρος του «X» για ρητορική μίσους και fake news

Επίσημη έρευνα από Κομισιόν σε βάρος του «X» για ρητορική μίσους και fake news

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη “επίσημης έρευνας” με στόχο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών περί ελέγχου του περιεχομένου και διαφάνειας, δύο μήνες μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Πρόκειται για την πρώτη “επίσημη” διαδικασία στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

“Η εποχή που οι μεγάλες online πλατφόρμες συμπεριφέρονταν σαν να ήταν πολύ μεγάλες για να τις απασχολούν οι κανονισμοί έχει παρέλθει”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής Τιερί Μπρετόν.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 12 Οκτωβρίου την έναρξη μιας προκαταρκτικής διαδικασίας για “ψευδείς πληροφορίες”, “βίαια και τρομοκρατικού χαρακτήρα περιεχόμενα” και “ρητορικές μίσους” με στόχο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Αυτό το πρώτο στάδιο αφορούσε αίτημα για πληροφορίες ώστε να επαληθευθεί ο σεβασμός από την πλατφόρμα X των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την αμερικανική επιχείρηση, καθώς και η “έκθεση διαφάνειας” που αυτή δημοσιοποίησε στις αρχές Νοεμβρίου για να παρουσιάσει τα μέσα μετριασμού των περιεχομένων που εφαρμόζει, δεν έπεισαν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο διαθέτει πλέον εξουσίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει πλέον πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν το 6% του ετήσιου τζίρου του ομίλου που κατηγορείται. Σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων, μπορεί ακόμη και να απαγορευθεί η λειτουργία μιας πλατφόρμας μέσα στην ΕΕ.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στους εξής τομείς:

Τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του DSA σχετικά με την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ, ιδίως σε σχέση με την εκτίμηση κινδύνου και τα μέτρα μετριασμού που έλαβε η Χ για την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ.

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών στην πλατφόρμα, ιδίως την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου συστήματος “Κοινοτικών Σημειώσεων” (Community Notes) της X στην ΕΕ και την αποτελεσματικότητα των σχετικών πολιτικών που μετριάζουν τους κινδύνους για τον πολιτικό λόγο και τις εκλογικές διαδικασίες.

Τα μέτρα που έλαβε η Χ για την αύξηση της διαφάνειας της πλατφόρμας της. Η έρευνα αφορά ύποπτες ελλείψεις στην παροχή πρόσβασης στους ερευνητές στα δημόσια προσβάσιμα δεδομένα της X.

Tον ύποπτο παραπλανητικό σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη, ιδίως σε σχέση με ενδείξεις ελέγχου που συνδέονται με ορισμένα συνδρομητικά προϊόντα, τα λεγόμενα Blue checks.

Εάν αποδειχθούν, αυτές οι αστοχίες θα συνιστούσαν παραβάσεις των άρθρων 34 παράγραφος 1, 34 παράγραφος 2 και 35 παράγραφος 1, 16 παράγραφος 5 και 16 παράγραφος 6, 25 παράγραφος 1, 39 και 40 παράγραφος 12 της DSA. Η Επιτροπή θα διεξαγάγει τώρα κατά προτεραιότητα σε βάθος έρευνα.

Αυτές είναι οι πρώτες επίσημες διαδικασίες που δρομολόγησε η Επιτροπή για την επιβολή του πρώτου οριζόντιου πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για την ευθύνη των διαδικτυακών πλατφορμών, μόλις 3 χρόνια από την πρότασή της.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία, για παράδειγμα αποστέλλοντας πρόσθετες αιτήσεις για πληροφορίες, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις ή επιθεωρήσεις.

Η έναρξη επίσημων διαδικασιών εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λάβει περαιτέρω μέτρα επιβολής, όπως προσωρινά μέτρα και αποφάσεις μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται επίσης να αποδεχθεί οποιαδήποτε δέσμευση που ανέλαβε ο Χ για αποκατάσταση των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο της διαδικασίας.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top