ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ για σχέδιο Built to Rent: « Θα προσφέρεται επιπλέον δωρεάν συντελεστής δόμησης μέχρι 45%»

ΥΠΕΣ για σχέδιο Built to Rent: « Θα προσφέρεται επιπλέον δωρεάν συντελεστής δόμησης μέχρι 45%»

Την έναρξη της εφαρμογής δύο εκ των βασικών πυλώνων της ενιαίας στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σηματοδότησε η σημερινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των αναλυτικών οδηγών του Σχεδίου “Built to Rent” σε ιδιωτική γη και των Αναθεωρημένων Πολεοδομικών Κινήτρων.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε ότι στόχος της ενιαίας στεγαστικής πολιτικής είναι η σταδιακή αύξηση του οικιστικού αποθέματος που θα διατεθεί προς πώληση ή προς ενοικίαση, με έμφαση στην προσφορά επιλογών προσιτής στέγης στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη – Καινοτομία για τη χώρα μας

Αναφερόμενος στο Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη, ο κ. Ιωάννου το χαρακτήρισε καινοτόμο για την Κύπρο και επεσήμανε ότι, μέσω του Σχεδίου, θα προσφέρεται επιπλέον δωρεάν συντελεστής δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις. «Είναι ελκυστικό για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων και στόχος είναι μέσω των επιπλέον διαμερισμάτων που θα προκύψουν από την αύξηση του συντελεστή δόμησης, να τα προσφέρουν για τουλάχιστον έξι χρόνια σε προσιτό ενοίκιο», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το προσιτό ενοίκιο είναι μειωμένο κατά 30% ανά Δήμο ή Κοινότητα.

Αναθεωρημένα Πολεοδομικά Κίνητρα

Η αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων αφορά στην παραχώρηση δωρεάν αυξημένου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, με υποχρέωση από πλευράς επαγγελματιών ανάπτυξης γης τη διάθεση του 25% των επιπλέον μονάδων που θα παραχθούν από τον αυξημένο συντελεστή δόμησης για πώληση σε προσιτές τιμές.

Στεγαστική πολιτική με κοινωνικό προσανατολισμό

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε το γεγονός ότι με την παραχώρηση του δωρεάν συντελεστή δόμησης, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Κράτους, «δείχνουμε ότι ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος και προσφέρουμε επιλογές και λύσεις σε συμπατριώτες μας που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών». Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ήδη από αύριο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στα Σχέδια.

Ερωτηθείς για το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι εντός Ιανουαρίου θα δημοσιευθεί ο αναλυτικός οδηγός για το Σχέδιο και η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του. Εξέφρασε, ακόμη, τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για όλα τα Σχέδια της στεγαστικής πολιτικής, διότι είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων, μελέτης, υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες και συντονισμού με όλους τους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να είναι κατά το δυνατό πιο αποτελεσματικά.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει τεθεί κάποιο στόχος ως προς τον αριθμό των οικιστικών μονάδων που αναμένεται να παραχθούν, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, οι ανάγκες είναι για περίπου 6.000 με 7.000 επιπλέον οικιστικές μονάδες. Ωστόσο, αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι τα Σχέδια που ανακοινώθηκαν δεν είναι στατικά και μετέφερε την ετοιμότητα του Υπουργείου να προβεί σε βελτιώσεις εκεί και όπου κριθεί ότι χρειάζεται.

Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την παράταση για ακόμα έναν χρόνο της ισχύος του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ το 2013. Το Σχέδιο έχει αναθεωρηθεί με τροποποιήσεις που το ενισχύουν, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις πολιτικές της νέας διακυβέρνησης. Η παράταση αποφασίστηκε στη βάση της αποτίμησης των θετικών αποτελεσμάτων του Σχεδίου και του αντίκτυπου που είχε στην οικονομία με μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνεται οριζόντια για όλες ανεξαιρέτως τις αναπτύξεις το ποσοστό που θα πρέπει να καταβάλλεται ως αντιστάθμισμα σε 50% από 10% μέχρι 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται σε Ειδικό Ταμείο που θα δημιουργηθεί για να συμβάλει στην εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, στο πλαίσιο της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης, οι άδειες θα ισχύουν για δύο χρόνια αντί για έναν, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να ετοιμάζουν τα απαραίτητα για την ολοκληρωμένη και ορθή υποβολή αίτησης. Η ορθή και πλήρης αίτηση θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον χρόνο που απαιτείται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους, μειώνοντας έτσι τις καθυστερήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top