Σας αφορά! Αναψυκτικά & ανακοπή καρδιάς...πως σχετίζονται και τι λένε οι επιστήμονες!

Σας αφορά! Αναψυκτικά & ανακοπή καρδιάς...πως σχετίζονται και τι λένε οι επιστήμονες!

Παρά το γεγονός ότι μας φορτώνουν με απίστευτες ποσότητες ζάχαρης και περιττές θερμίδες, δεν λέμε να βγάλουμε τα αναψυκτικά από τη ζωή μας. Πολύ συχνά, ίσως και καθημερινά, συνοδεύουμε το γεύμα μας με ένα αναψυκτικό, με αυτήν την κάκιστη συνήθεια να έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, από το μεταβολικό σύνδρομο έως την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), τα αναψυκτικά συνδέονται και με την ανακοπή καρδιάς, δίνοντάς μας έναν ακόμη λόγο να τα βγάλουμε μια για πάντα από τη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή (out-of-hospital cardiac arrest - OHCA) καρδιακής αιτιολογίας.

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών και της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ άλλες εκθέσεις έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου», επισημαίνει ο καθηγητής Keijiro Saku από το Πανεπιστήμιο Φουκουόκα στην Ιαπωνία που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.

Ο Saku δηλώνει πως τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου, όμως η νέα έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει συσχέτιση μεταξύ της υπερκατανάλωσης ανθρακούχων και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανακοπής.

Ο Saku ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν στην κατανάλωση αναψυκτικών για 800.000 ασθενείς μεταξύ 2005 και 2011. Η ανάλυση εστίασε κυρίως σε περιστατικά εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στα οποία χρειάστηκε ανάνηψη, ποσοστό 55,4% εκ των οποίων ήταν καρδιακής αιτιολογίας (44,7% μη καρδιακής αιτιολογίας).

Διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες που αφορούσαν στην αγορά ανθρακούχων ροφημάτων συσχετίζονται με τον αριθμό των περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής καρδιακής αιτιολογίας. Δεν παρατηρήθηκε όμως αντίστοιχη συσχέτιση για τα περιστατικά εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής μη καρδιακής αιτιολογίας. Βάσει των στοιχείων που παρείχε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, οι δαπάνες που αφορούσαν σε άλλα ποτά ή ροφήματα, όπως το πράσινο και το μαύρο τσάι, ο καφές, το κακάο, το γάλα και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών δεν παρουσιάζουν σημαντική συσχέτιση με τα περιστατικά περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής καρδιακής αιτιολογίας.

Τα οξέα των ανθρακούχων ποτών πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στη συσχέτιση με την ανακοπή καρδιάς, επισημαίνει ο Saku, χωρίς όμως να μπορεί να αποδειχθεί στην παρούσα φάση κάποια αιτιακή σχέση μεταξύ των δύο. Τα ευρήματα, ωστόσο, υποδεικνύουν σε κάθε περίπτωση πως η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου

Παρά τις δυσκολίες και την αδιάλλακτη τουρκική στάση, παραμένουμε προσηλωμένοι και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν στη μεγάλη προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, δήλωσε το Σάββατο, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Your Europe, Your Future: A dialogue with Youth», με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αριστείας CYENS.

BEST OF TOTHEMAONLINE