ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για νομοτεχνικό έλεγχο το ΜΟΤ σε κτήρια: Πώς θα γίνεται και που θα δίνεται προτεραιότητα - «Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα»

Για νομοτεχνικό έλεγχο το ΜΟΤ σε κτήρια: Πώς θα γίνεται και που θα δίνεται προτεραιότητα - «Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα»

Καθημερινό φαινόμενο κατάντησε δυστυχώς η πτώση μπαλκονιών στην Κύπρο, με άλλα δύο να έχουν καταρρεύσει τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/12) στη Λεμεσό.

Για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο, σε υλοποίηση προχωρά σιγά σιγά η νομοθετική ρύθμιση για τακτική επιθεώρηση των οικοδομών στην Κύπρο, η οποία προνοεί τον έλεγχο των κτηρίων με παρόμοιο τρόπο όπως γίνεται ο έλεγχος ΜΟΤ στα αυτοκίνητα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, Πλάτωνας Στυλιανού ανέφερε ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε και έγιναν οι διαβουλεύσεις που έπρεπε μεταξύ ΕΤΕΚ και Υπουργείου Εσωτερικών.

«Τώρα βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για να περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο και να πάει πίσω στη Βουλή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», πρόσθεσε.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος και ποια κτήρια θα έχουν προτεραιότητα

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, αυτό που θα γίνεται είναι μια τακτική επιθεώρηση των κτηρίων, τα οποία είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την κατηγορία σπουδαιότητας τους. Δηλαδή, με βάση το που κατηγοριοποιούνται, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά συγκεκριμένο διάστημα.

«Η τακτική συντήρηση και έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται ανάλογα με την χρήση του κτηρίου. Αν για παράδειγμα είναι δημόσιας χρήσης ή σημαντικής χρήσης όπως τα νοσοκομεία, οι πυροσβεστικοί σταθμοί κτλ. πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά. Αν είναι ιδιωτικής χρήσης θα ελέγχονται πιο αραιά. Άρα υπάρχει η χρονική επανάληψη και η μεθοδολογία, η οποία ετοιμάστηκε από το ΕΤΕΚ εδώ και πολύ καιρό και έχει δοθεί στις υπηρεσίες άρα αναμένουμε να τελειώσει ο νομοτεχνικός έλεγχος», επεσήμανε.

Ποιοι θα είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους

Ερωτηθείς ποιοι θα εκτελούν αυτούς τους ελέγχους, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από εγγεγραμμένους μηχανικούς που θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

«Ο έλεγχος θα γίνεται από μηχανικούς, οι οποίοι πρέπει να τύχουν εκπαίδευσης για αυτό το θέμα. Ο έλεγχος θα γίνεται πάντα σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανού τόνισε την σημασία που θα έχει η εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.

«Μας λείπει η κουλτούρα συντήρησης σαν λαός. Αν γίνει η νομοθετική ρύθμιση σιγά σιγά θα αρχίσει να καθιερώνεται στο μυαλό μας και στην σκέψη μας ότι πρέπει να συντηρούμε τα κτήρια μας και τότε θα λιγοστέψουν και τα προβλήματα μας με τα μπαλκόνια που πέφτουν και άλλα παρόμοια προβλήματα. Πρέπει όλοι όμως να μην περιμένουμε από τον νόμο, να αρχίσουμε μόνοι μας να προσέχουμε την περιουσία μας, τα σπίτια μας και όταν βλέπουμε κάποια προβλήματα να τα διορθώνουμε. Είμαστε πολύ τυχεροί που μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα, ελπίζουμε να παραμείνουμε τυχεροί», είπε καταληκτικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top