ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για κάθε σπιθαμή γης της πατρίδας μας

Αναστασιάδης: Ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για κάθε σπιθαμή γης της πατρίδας μας

Έκκληση, απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δώσουν τα χέρια και να κατανοήσουν ότι υπεράνω των διαφωνιών, των πολιτικών σχημάτων και των ιδεολογικών, υπάρχει η μεγαλύτερη ιδέα που λέγεται πατρίδα, την οποία θα πρέπει να υπηρετήσουμε.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο αγώνας που διεξάγουμε δεν είναι μόνο για την Καρπασία ή την Αμμόχωστο αλλά για κάθε σπιθαμή γης και σημείωσε ότι δεν θέλει επί των ημερών του να καταγραφεί ότι οδήγησε την πατρίδα του στην τουρκοποίηση, ότι επέτρεψε να μην απελευθερωθεί καμμία σπιθαμή γης των κατεχομένων και ότι θα συνεχίσει ο κατοχικός στρατός να υπάρχει για να νέμεται αλλά και να απειλεί τον υπόλοιπο Ελληνισμό.

Σε ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση για τη διεκδίκηση της χερσονήσου της Καρπασίας που διοργάνωσε απόψε στη Λάρνακα το Δημοτικό Συμβούλιο Ακανθούς, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τα Σωματεία του Διαμερίσματος Καρπασίας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι δεν δέχεται πως «υπήρξε Ε/κ ηγέτης που να μην επιδιώκει τη λύση του κ,υπριακού προβλήματος και δεν υπήρξε Ε/κ που να μην θέλει να δει την ειρήνη στην πατρίδα του. Εάν δεν έγινε κατορθωτή μια βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία και στην περιφρόνηση των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως «το σημαντικότερο επίτευγμα, ενδεχόμενα από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, γιατί μπορεί να μιλούμε με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση το κεκτημένο».

Σημείωσε ακόμα πως ο Μουσταφά Ακκιντζί είναι “ένας Τ/κ με όραμα την επανένωση και εμπιστεύομαι το δικό του όραμα. Εκείνο που με ανησυχεί είναι πόσο διατεθειμένη είναι η Τουρκία, πόσο είναι αποφασισμένη χωρίς να δώσει δείγματα γραφής» αφού όπως είπε «δεν είναι αρκετή  πλέον η ρητορία, είναι ρητορικές οι αναφορές περί της αποφασιστικότητας και της συμβολής της στη λύση» του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «αυτό που θέλουμε είναι στήριξη πραγματική του διαλόγου, είναι αποφασιστικά βήματα που να πείθουν και τους Ε/κ ότι επιτέλους εννοούν ότι θα συμβάλουν στη λύση και η συμβολή στη λύση είναι η βοήθεια να υλοποιηθούν τα ΜΟΕ, να σταματήσουμε να μιλούμε για στρατιωτικές ζώνες και μέσα από το διάλογο να γίνει επιτέλους αντιληπτό αλλά και από πλευράς τους, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με κατοχικά στρατεύματα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί γενικότερα να συμπεριφέρονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι αναγνωρισμένη από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη, ως τάχα μη υπάρχουσα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα προς τους Τ/κ ότι τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2004 «θα την τιμήσουμε, αλλά τιμώντας τη συμφωνία, ότι δηλαδή θα υπάρχουν δύο πολιτείες, μετεξελισσομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από ένα ομόσπονδο σύστημα διακυβέρνησης, θα πρέπει να νοιώσουν και να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν δύο χωριστές πολιτείες με την έννοια του διαχωρισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες να γίνουν αποδεκτές και εμείς από πλευράς μας, θα δούμε πώς διασφαλίζουμε ότι η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει τον κύριο λόγο στην περιοχή όπου τα όρια της θα καθορίζουν το βαθμό και τις εξουσίες της».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «αυτό που θα έπρεπε και πρέπει να μας ενώνει είναι η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για την οποία μεθοδικά και συστηματικά εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί. Για αυτό και δεν έχουμε λόγους μεταξύ μας να είμαστε διχασμένοι ή να διαφωνούμε. Μπορεί να διαφωνούμε με κάποια σημεία, μπορεί να διεκδικούμε ή να θέλουμε να διεκδικήσουμε τα πάντα. Το θέμα είναι, όμως, να συνυπολογίσουμε – και είναι αυτό η μεγάλη μου αγωνία – αν δεν γίνει κατορθωτό με συνέπεια, με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει, με μεθοδικότητα και συμμαχίες να προχωρήσουμε ώστε το συντομότερο και όχι μέσα σε καθορισμένα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε μια συμφωνία».

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «ο αγώνας μας δεν είναι αγώνας για την Καρπασία μόνο ή για τη Μόρφου ή για την Αμμόχωστο. Θα πρέπει να είναι αγώνας και για την Κερύνεια και για την κάθε σπιθαμή γης έτσι ώστε να ζήσουμε και να βιώσουμε ότι η πατρίδα μας δεν είναι η μισή, ή ότι αγαπούμε περισσότερο την ελεύθερη και λιγότερο την κατεχόμενη ή περισσότερο τη μια περιοχή και λιγότερο τις υπόλοιπες. Θα πρέπει ο αγώνας μας και η λύση να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ την ίδια ώρα να δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος δουλειάς σε κάθε σημείο αυτής της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσουμε ειρηνικά να συμβιώσουμε».

Αναφερόμενος στο διάλογο που διεξάγεται, ο Πρόεδρος είπε πως «έχει παρατηρηθεί πρόοδος. Υπάρχουν όμως ακόμα και προβλήματα και υπάρχει δρόμος να διανύσουμε» και έκανε αναφορά και «στο στρατηγικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει, η ανεύρεση υδρογονανθράκων, η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου όσον αφορά το σημείο σταθερότητας στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα και το ρόλο που διαδραματίζουμε μέσα στην ΕΕ για την ΕΕ αλλά κυρίως για την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε όλους ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι πριν και πάνω από όλα την κατοχύρωση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι» και σημείωσε πως ο αγώνας και η προσπάθεια είναι «να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους».

Σημείωσε ακόμα ότι ο σεβασμός του «προς το 76% που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν παραμένει απεριόριστος. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ούτε εκείνους που είπαν «ναι» αλλά πολύ περισσότερο εκείνους που είπαν «όχι», διότι γνωρίζω ότι μια νέα αποτυχία στο διάλογο θα είναι η απαρχή της καταστροφής. Και δεν θέλω επί των ημερών μου να καταγραφεί ότι οδήγησα την πατρίδα μου στη διχοτόμηση, ότι οδήγησα την πατρίδα μου στην τουρκοποίηση, ότι επέτρεψα καμιά σπιθαμή γης των κατεχομένων να μην απελευθερωθεί, ότι θα συνεχίσει ο κατοχικός στρατός να υπάρχει για να νέμεται αλλά και να απειλεί τον υπόλοιπο Ελληνισμό».

“Αυτό που είναι η υπόσχεση προς όλους είναι να συνεργαστώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε και απηύθυνε έκκληση «προς όλους γενικότερα, να δώσουμε τα χέρια. Υπάρχει η βάση που μας βρίσκει ομόφωνους, πάνω σε εκείνη τη βάση εργαζόμαστε, με εκείνη οπωσδήποτε ως όπλο προχωρούμε στο διάλογο και όχι μόνο, έχουμε δημιουργήσει και τις παραμέτρους με τη συμμετοχή της ΕΕ με τη διασφάλιση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους να κατανοήσουν πως «όσες διαφωνίες και αν υπάρχουν, υπεράνω των διαφωνιών μας, υπεράνω των πολιτικών μας σχημάτων, υπεράνω των ιδεολογικών μας υπάρχει μια μεγαλύτερη ιδέα που λέγεται πατρίδα. Αυτή θα πρέπει να υπηρετούμε και να υπηρετήσουμε όλοι».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top