ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ για διορισμό απεσταλμένης: «Αναμένουμε ενημέρωση για το πρόγραμμα της άφιξης της και των επισκέψεων της»

ΚΕ για διορισμό απεσταλμένης: «Αναμένουμε ενημέρωση για το πρόγραμμα της άφιξης της και των επισκέψεων της»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, για τον συντονισμό και τη στρατηγική για τα επόμενα βήματα και με την έλευση της στην Κύπρο, καθώς και για τη δική μας ακόμη πιο εποικοδομητική στάση ως προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί σύμφωνα και με τη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

Ο πολύ χρήσιμος θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου αποδεικνύεται στην πράξη και ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ να είναι εντατικές και εποικοδομητικές ως προς την καλλιέργεια ακόμη πιο θετικού κλίματος, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς πότε θα έρθει στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε ενημέρωση για το πρόγραμμα της άφιξης της και των επισκέψεων της».

Ερωτηθείς αν άκουσε εισηγήσεις των κομμάτων ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε «βεβαίως, έχει γίνει μια ενδελεχής συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε και τα δεδομένα και τις δικές του σκέψεις και όλα τα μέλη τού Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις δικές τούς απόψεις και προβληματισμούς που προφανώς και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη».

Σε ερώτηση ποια ήταν τα σημεία διαφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή διαφωνία δεν υπάρχει. Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε ως κοινή συνισταμένη είναι η κοινή πεποίθηση όλων μας ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οριστική, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς για το πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα έχουν ετοιμαστεί είναι πολύ συγκεκριμένα, έχει ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος, έχει συζητηθεί και αυτό σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα ανακοινώσει την κατάλληλη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι η πιο χρήσιμη, πιο εποικοδομητική στιγμή για να ανακοινωθούν».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της Ομάδας Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από όσες πολίτικες δυνάμεις δεν έχουν υποβάλει εισηγήσεις στον Πρόεδρο, να το πράξουν τις επόμενες μέρες, ώστε να ληφθούν υπόψη στον τελικό καταρτισμό του καταλόγου για την Ομάδα Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σενάρια σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προσερχόμαστε σε αυτή την περίοδο, μέσα από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά είμαστε την ίδια ώρα ρεαλιστές. Παραμένουμε ρεαλιστές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε μαζί με την πολιτική ηγεσία τα σενάρια, τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, έχει επεξεργαστεί και ο ίδιος με τους συνεργάτες του. Έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία ελπίζοντας ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την αντίστοιχη πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να γίνει, και γίνεται η απαραίτητη προεργασία για όλα τα πιθανά σενάρια».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για σοβαρή κρίση στη νεκρή ζώνη με τις τουρκικές ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά τα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα, είναι και ο Άγιος Δομέτιος, τα επεισόδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επεισόδια που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποβαθμίσουμε. Τα παρακολουθούμε και πολύ στενά και με ανησυχία, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη της οποίας οι όροι εντολής, όπως απορρέουν και από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, προνοούν τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες να εντείνεται ακόμη περισσότερο και είναι κάτι που έχει μεταφέρει και ο Πρόεδρος τόσο στον ΓΓ των ΗΕ όσο και στον κ. Στιούαρτ στη συνάντηση τους την περασμένη βδομάδα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία ξεφορτώνει πυροβόλα όπλα στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις, έχουμε υπόψη μας διάφορα στοιχεία, πληροφορίες, τις οποίες και αξιολογούμε αλλά και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έκανε προδιαβούλευση με τους συνεργάτες του στα πολιτικά κόμματα για το θέμα του ανασχηματισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί και με τις εξουσίες που αυτό παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πρόσωπα, τα οποία έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και είναι προσωπικές επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι, άλλωστε, αυτός ο οποίος θα συνεργάζεται και συνεργάζεται καθημερινά με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα κληθούν να συνεχίσουν να υλοποιούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι είχε διαφορετικές απόψεις για το θέμα, αλλά δεν τους δόθηκε ευκαιρία να τις αναπτύξουν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις, ιδιαίτερα όταν αφορά κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση. Η τελική απόφαση, όμως, και η τελική αξιολόγηση εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, του προγράμματος διακυβέρνησης του ιδίου».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αυτό το οποίο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και με τις πολίτικες δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση είναι η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του και είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει τις όποιες αποφάσεις του. Στόχος και αποστολή όλων μας, των συνεργατών που πλαισιώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση είναι ακριβώς το να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες της κοινωνίας και να υλοποιήσουμε στο σύνολο του το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε τα απερχόμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για το έργο που έχουν παράξει αυτούς τους δέκα μήνες, αλλά και για την πολύ στενή και καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να ευχηθούμε στα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στους Επιτρόπους, οι οποίοι θα αναλάβουν από την Τετάρτη, καλή και παραγωγική θητεία».

Κληθείς να πει κατά πόσο η κα Μαριλένα Ραουνά θα διατηρήσει και τη θέση της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει προϋποθέσεις για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μη συμμετοχή κομματικών στελεχών και σε σχόλιο ότι ο ένας εκ των νέων Υπουργών είναι Αντιπρόεδρος κόμματος και ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις που είχε θέσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχει θέσει το περίγραμμα των προϋποθέσεων ή των δεδομένων (για τα μέλη) που θα πρέπει να απαρτίζουν το Υπουργικό του Συμβούλιο και αυτό είναι, να μην είναι κομματικές επιβολές. Οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί το έχουν αναφέρει, δεν ήταν αυτό προϊόν κομματικής συνδιαλλαγής, ήταν βάσει των αξιολογήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι, είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου έχουν και πολιτικό στίγμα, αλλά και τεχνοκρατική γνώση για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις στη βάση των κομματικών συνδιαλλαγών ή και να μην αποκλείονται άτομα που είναι ικανά και μπορούν να προσφέρουν στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι άλλο πράγμα η κομματική συνδιαλλαγή και άλλο η δέσμευση του Προέδρου ότι δεν θα διόριζε μέλη του Υπουργικού που να είναι κομματικά στελέχη, ο Εκπρόσωπος απάντησε «υπό την έννοια ότι το μόνο τους κριτήριο, το μόνο τους θετικό ήταν ότι θα ήταν κομματικά στελέχη. Δεν έχει γίνει αυτή η επιλογή. Η επιλογή που έχει γίνει είναι στη βάση των αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το πώς μπορούν να υπηρετήσουν και να συμβάλουν καλύτερα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, και αυτό έχει γίνει. Και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που είναι στη συμπολίτευση το έχουν πει προ ολίγου».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι για ένα εκ των μελών του ΔΣ της ΔΕΦΑ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων σε ό,τι αφορά τον διορισμό του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι επιλογές στον διορισμό των μελών του ΔΣ της ΔΕΦΑ ήταν σύμφωνες με τις συστάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Να θυμίσω ότι και με τη διαδικασία που προνοείται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το κάθε άτομο το οποίο εκδήλωνε ενδιαφέρον υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με αυτό που προνοεί η νομοθεσία και με την πρακτική που ακολουθείται παραδοσιακά, μετά τον διορισμό στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών η Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο εξετάζει αν υπάρχει αυτή η σύγκρουση συμφερόντων και τοποθετείται αλλά την ίδια στιγμή έχουμε αποταθεί και στον νομικό σύμβουλο της ΔΕΦΑ για την καταρχήν τοποθέτηση του και αναμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση του και δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top