ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώτης Φωτίου: Ενότητα στις κρίσιμες πολιτικά στιγμές που περνά ο τόπος

Φώτης Φωτίου: Ενότητα στις κρίσιμες πολιτικά στιγμές που περνά ο τόπος

Έκκληση για ουσιαστική ενότητα κατά τις πολιτικά κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος προς αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού απηύθυνε την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του αιχμαλωτισθέντος και εκτελεσθέτος στρατιώτη κατά την τουρκική εισβολή  Ανδρέα Ζαχαρίου Σάββα, που τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Δορά, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η πλευρά μας  εργάζεται με εποικοδομητικό πνεύμα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ώστε να επιτευχθεί  μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμβάσεων  των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ετυμηγοριών των διεθνών δικαστηρίων.

Προσθέτοντας ότι είναι εφικτή λύση με μια Κύπρο επανενωμένη, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες που θα συντείνει στην  ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της φτάνει να συναινέσει και η άλλη πλευρά, ειδικά η Τουρκία που έχει την μεγάλη ευθύνη όντας η κατοχική δύναμη.

Παραθέτοντας τα γεγονότα που οδήγησαν τον 17χρόνο τότε στρατιώτη Ανδρέα Ζαχαρίου Σάββα στην αιχμαλωσία, όταν “έπεσε” το 241 Τάγμα Πεζικού και το γεγονός ότι η τύχη του αγνοείτο μέχρι το 2011 όταν τα λείψανα του ήρωα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιογιου και την ταφή τους τον Ιανουάριο του 2012 στην απουσία των γονιών του που έφυγαν από τη ζωή, είπε ότι η άλλη πλευρά, και ιδιαίτερα η Τουρκία που έχει την πρώτη και μεγάλη ευθύνη, πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά προκειμένου να δοθεί νέα σημαντική ώθηση στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.

“Λόγω του μακρού χρόνου που παρήλθε συμβαίνει, να εντοπίζονται και να ταυτοποιούνται οστά αγνοουμένων χωρίς να υπάρχουν στενοί συγγενείς για να τα παραλάβουν” είπε προσθέτοντας ότι “αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θεωρούμε εξαιρετικά επείγουσα την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας”.

Ταυτόχρονα ο κ. Φωτίου διευκρίνισε πως δεν παραγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά συνέχισε για να έχουμε την επιθυμητή πρόοδο θα πρέπει η Τουρκία να ανοίξει για τις εκταφές όλες τις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες και να επιτρέψει, επίσης, την πρόσβαση στα αρχεία  του τουρκικού στρατού για τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες, ακόμα και για την εκταφή λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής και την τοποθέτηση τους αλλού, και αυτό για να αποκρυβούν οι ενοχές. 

Διαμηνύοντας ότι οι αλήθειες για τις ενοχές δεν μπορούν να αποκρυβούν, όπως καταδεικνύεται και από την περίπτωση της εν ψυχρώ εκτέλεσης και δολοφονίας, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους, του Ανδρέα Ζαχαρία Σάββα και των 34 άλλων εθνοφρουρών που ήταν μαζί του στη Βώνη, απηύθυνε έκκληση προς όλους, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου που γνωρίζουν ή κατέχουν πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων,  Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων να τις καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία και ιδιαίτερα προς όσους είναι σε καλύτερη θέση από τους απλούς πολίτες και γνωρίζουν τις πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top