ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βυθίζεται στην ύφεση η Πάφος – Ανησυχητικοί οι αριθμοί της ανεργίας στην Επαρχία

Βυθίζεται στην ύφεση η Πάφος – Ανησυχητικοί οι αριθμοί της ανεργίας στην Επαρχία

Η Πάφος βιώνει πρωτόγνωρους ρυθμούς ύφεσης και ανεργίας, συγκριτικά ψηλότερους από αυτούς των άλλων Επαρχιών, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως το 2014 η ανεργία ανήλθε στο 18,78% φτάνοντας σε ανησυχητικά επίπεδα, σε σύγκριση με το 2013 που ήταν στο 16,22%, το 2012 ήταν 13.03% και το 2011 στο 10.7%.

Με τα σημερινά δεδομένα, είπε, η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί με όλα τα συνεπακόλουθα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα της κάθετης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του μεγάλου αριθμού ανέργων, παρατηρείται – όπως είπε - το φαινόμενο του μαρασμού και της μείωσης του πληθυσμού και κατ’ επέκταση του δυναμικού της Επαρχίας, αφού λόγω έλλειψης εργασίας μεγάλος αριθμός ομογενών αλλά και Κυπρίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Πάφο προς αναζήτηση εργασίας σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό.

Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως εάν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις και εξωστρεφής ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, οι οποίες θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεν θα βελτιωθεί σημαντικά η πραγματική οικονομία και η αγορά της Επαρχίας, και η βελτίωση της οικονομίας δεν θα είναι ορατή από τους πολίτες.

Πρόσθεσε πως με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που δημοσίευσε το Τμήμα Στατιστικής, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.450.427 σε σύγκριση με 1.361.794 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση
6,5%.

Εκτίμησε ακόμη ότι αντίστοιχη αύξηση είχε και το μερίδιο της Πάφου ενώ σημείωσε πως η  τουριστική βιομηχανία είναι σήμερα η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Επαρχίας Πάφου.

Η Πάφος, συνέχισε, διαθέτει περίπου 29,000 κλίνες (το 33% των κλινών παγκύπρια) εκ των οποίων πάνω από το 40% αφορά ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 4 και 5 αστέρων.

Επίσης, είπε, προσελκύει κάθε χρόνο περίπου το 33% των συνολικών τουριστικών αφίξεων με κύριες αγορές την αγγλική, ρωσική, γερμανική, ολλανδική, και με καλή προοπτική ως προς τις σκανδιναβικές χώρες και τις αναδυόμενες/ ανερχόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης όπως της Πολωνίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου των Αραβικών Χωρών κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η τουριστική βιομηχανία της Πάφου αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τα πρόσφατα χρηματοπιστωτικά προβλήματα.

Ως τουριστικός προορισμός, σήμερα η Πάφος, είπε, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποιοτικού τουρίστα που θέλουμε να προσελκύσουμε, προσθέτοντας πως ο επισκέπτης υψηλής εισοδηματικής τάξης επιζητεί ψηλό επίπεδο τουριστικών μονάδων και υπηρεσιών και αναβαθμισμένη αισθητική και περιβάλλον, έργα υποδομής, αναβαθμισμένες δραστηριότητες και υψηλό επίπεδο καταλυμάτων και υπηρεσιών.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως πολλές τουριστικές μονάδες, οι πλείστες των οποίων δημιουργήθησαν τα τελευταία 20 χρόνια, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας που δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στις αναγκαίες ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς λόγω και των προβλημάτων χρηματοδότησης / ρευστότητας και του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας, ανέφερε ενώ παρατήρησε πως αναγκαία έργα υποδομής που προγραμματίζονται εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, και εμπλουτιστικά τουριστικά έργα, όπως η Μαρίνα και η αποβάθρα, καθυστερούν λόγω νομικών διαδικασιών ή έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Αναφερόμενος στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως σε αρκετές περιπτώσεις το επίπεδο αισθητικής, καθαριότητας και ευπρεπισμού και γενικά του περιβάλλοντος στις τουριστικές περιοχές και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου επισκέπτη αλλά ούτε και αυτές του πολίτη της επαρχίας Πάφου.

Επί τούτου, συνέχισε, «υπάρχει συλλογική ευθύνη του Κράτους, των Τοπικών Αρχών, των επιχειρήσεων και του κοινού γενικότερα», σημειώνοντας πως με «γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις η όλη κατάσταση μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πρόβλημα της εποχικότητας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το θέμα της εποχικότητας είναι επίσης θέμα που απαιτεί τη συλλογική δράση όλων, του Κράτους, των Τοπικών φορέων αλλά και των εμπλεκόμενων τουριστικών επιχειρήσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη σήμερα το πρωί στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Νατζίμπ Μικάτι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top