ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Παρουσιάζεται το πρωί η μελέτη για Great Sea Interconnector

Υπ. Ενέργειας: Παρουσιάζεται το πρωί η μελέτη για Great Sea Interconnector

Πραγματοποιείται το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η παρουσίαση των «αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του οίκου», που ανέλαβε να διενεργήσει τη μελέτη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου – Κρήτης, Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), στην οποία θα παρευρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης στο τιμόνι του Great Sea Interconnector - Στα 164,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «οι τομείς αξιολόγησης του έργου είναι τρεις και είναι η βιωσιμότητα του έργου, η συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και η γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτούς τους τρεις τομείς θα αναφερθεί σήμερα ο οίκος και "θα μας παρουσιάσει την αξιολόγηση του στη βάση αποτελεσμάτων", υπογράμμισε.

Ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας έχει αποστείλει πρόσκληση σε όλα τα Υπουργεία για να εκπροσωπηθούν στην παρουσίαση.

Αφού δούμε τις παρουσιάσεις του οίκου, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «θα γίνει συζήτηση και θα παρθεί ή όχι επενδυτική απόφαση» σε σχέση με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

«Αν ληφθεί επενδυτική απόφαση, θα μπει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος στην εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του έργου, Great Sea Interconnector», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, «θα κάνει όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) και μετά θα ακολουθήσει έκδοση μετοχικού κεφαλαίου για το οποίο θα υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή».

Σε σχέση με την ενδεχόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, ο Υπουργός είπε ότι «αν και όταν αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία» για συμμετοχή στο έργο, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλα επενδυτικά ταμεία ήθελαν να συμμετάσχουν.

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι το χρονικό περιθώριο που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει την απόφαση της είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top