ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική αξιολόγηση από τον οίκο για Great Sea Interconnector

Θετική αξιολόγηση από τον οίκο για Great Sea Interconnector

Θετική είναι η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για το έργο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), το οποίο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου – Κρήτης.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του οίκου παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την παρουσίαση της μελέτης του οίκου για το έργο υπήρξε συζήτηση και σειρά ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους.

Οι ενότητες αξιολόγησης του Great Sea Interconnector, στους οποίους προέβη ο διεθνής οίκος, αφορούν τη βιωσιμότητα του έργου, τη συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και τη γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αξιολόγηση του οίκου κατέδειξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο Great Sea Interconnector θα έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», λόγω του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο διεθνής οίκος προέβη σε παρουσίαση σε σχέση με την αξία του έργου, ποια είναι η συμβουλή του και τι είναι τα ρίσκα τα οποία αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Η αξιολόγηση έγινε στην βάση μελετών που είχαν γίνει στο παρελθόν από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, EuroAsia Interconnector, και επιπρόσθετης πληροφόρησης που έδωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο υφιστάμενος φορέας υλοποίησης του έργου και ο οποίος διαθέτει εμπειρία από άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που διαχειρίζεται.

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα ληφθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου - «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Δεν φεύγει η σκόνη από την ατμόσφαιρα - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμεραΙράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top