ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του ΠτΔ για τα  μονομερή μέτρα για τους Τ/Κ - Αντιδράσεις κομμάτων για παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά από μικτό γάμο

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του ΠτΔ για τα  μονομερή μέτρα για τους Τ/Κ - Αντιδράσεις κομμάτων για παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά από μικτό γάμο

Πριν από την άφιξη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα μονομερή μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των Τ/Κ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες βράδυ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει πριν από τις 29 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στην Κύπρο, η κυρία Ολγκίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα δεκατέσσερα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιλαμβάνεται και η παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά που προέρχονται από μικτό γάμο.

Αντιδρούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ εκφράζει την αντίθεσή της, αναφέροντας πως τα παιδιά μικτών γάμων Τούρκων εποίκων και Τουρκοκυπρίων αποτελούν προϊόν παρανομίας, που ξεκίνησε με την τουρκική εισβολή και υλοποιήθηκε με τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κατά την οποία επιβλήθηκε ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών.

Την αντίθεσή του στα μονομερή μέτρα εκ μέρους της ΚΔ προς τους Τ/Κ εκφράζει και το ΕΛΑΜ, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το μόνο που προσφέρουν είναι την αναβάθμιση των κατοχικών αρχών και δεν βοηθούν στην επίλυση του κυπριακού.

Επιστολή Στέφανου Στεφάνου στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επαναφέρει συγκεκριμένες εισηγήσεις που κινούνται σε τέσσερις άξονες. Ο κ. Στεφάνου υποδεικνύει στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι, "ο τέταρτος άξονας είναι η μονομερής υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τουςΤ/Κ για τα οποία έχετε τοποθετηθεί, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει".

Το πρόγραμμα της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Αμέσως μετά την άφιξή της στην Κύπρο, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη, στις 30 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση απάντησε πως, "δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση για κοινή συνάντηση. Γνωρίζω όμως, ότι η κυρία Ολγκίν ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει πολλές επαφές, φυσικά και με τους δύο ηγέτες, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών και αναμένουμε να την υποδεχθούμε".

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κατά την παραμονή της στο νησί, θα έχει συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ. Θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές για το κυπριακό και στις δύο πλευρές, με την κοινωνία των πολιτών και με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.

Θα έχει συναντήσεις με τους πρέσβεις της Βρετανίας, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ενώ έχει προγραμματίσει επισκέψεις στη νεκρή ζώνη και στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top