ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα αξιοποιώντας το αδιέξοδο»

 ΓΓ ΑΚΕΛ: «Η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα αξιοποιώντας το αδιέξοδο»

Η Τουρκία, δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα εκμεταλλευόμενη το αδιέξοδο και τη στασιμότητα για να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών, ανέφερε την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι διανύουμε τον έβδομο χρόνο χωρίς διαπραγματεύσεις, όχι όμως, χωρίς παρενέργειες.

Προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια, ούτε άλλος χρόνος, είπε ότι οφείλουμε "ως ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών, για να ξεκινήσει ξανά η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας".

Σε ομιλία στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του Παπαλάζαρου Νεόφυτου που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου παρατήρησε πως "δεν αρκεί να διακηρύσσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε αλλά η τουρκική πλευρά είναι αρνητική, που όντως είναι αρνητική". Πρόσθεσε ότι "πρέπει συνεχώς να αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες" που να δημιουργούν δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και που να θέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά, "χωρίς ασφαλώς να εγκαταλείπουμε τις αρχές λύσης του Κυπριακού, ρίχνοντας το γάντι στην Τουρκία".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Απαντώντας, σε θέσεις ότι είναι αδύνατο να λυθεί το Κυπριακό αφού η Τουρκία βολεύεται με την κατάσταση ως έχει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "αφού ακριβώς βολεύεται η Τουρκία με τη ντε φάκτο διχοτόμηση, εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να την αλλάξουμε".

"Αν δεν κινηθούμε εμείς, κανένας τρίτος δεν πρόκειται να το κάνει για ‘μας και ιδιαίτερα, αν η διεθνής κοινότητα δεν είναι πεισμένη για τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη λύση", συνέχισε.

"Είτε θα προχωρήσουμε θαρραλέα για να επιτύχουμε τον έντιμο συμβιβασμό είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση", ανέφερε περαιτέρω και προσθέτοντας ότι "οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς", εξήγησε ότι "διχοτόμηση δεν σημαίνει αυτό που ζούμε σήμερα, μια κατάσταση σε εκκρεμότητα", αλλά "σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι θ’ αποδεχτούμε να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία. Σημαίνει σύνορα με την κατοχική δύναμη μέσα στην ίδια μας την πατρίδα".

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ένας δρόμος υπάρχει και είναι "η λύση που συμφωνήσαμε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα από το 1977, την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η ΕΕ και περιλαμβάνεται στα Ψηφίσματά του, τη λύση της ΔΔΟ, την οποία εγκατέλειψε η Τουρκία".

Εξέφρασε επίσης τη θέση πως "όσοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα βάζουν με τη ΔΔΟ και την απορρίπτουν ασυνείδητα συμπορεύονται με τη στάση και την προσέγγιση της Τουρκίας".

Αφού επεσήμανε ότι στην πολιτική δεν έχουν και τόση σημασία οι προθέσεις, αλλά αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα, πρόσθεσε ότι επιβάλλεται "να είμαστε συνεπείς σε ό,τι συμφωνήσαμε και να μην αντιγράφουμε την Τουρκία αναιρώντας τα".

Ακολούθως ο κ. Στεφάνου είπε πως το βέβαιο είναι ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί με τις εξαγγελίες καλών προθέσεων που κρύβονται πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία, ούτε με εθνικιστικές κορώνες και μεγάλα λόγια που αποκοιμίζουν τον λαό μέχρι να τον ξυπνήσει ο εφιάλτης.

Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε το 1974, όταν "μεγάλα λόγια, αλυτρωτισμός, φανατισμός και πατριδοκαπηλεία, άνοιξαν την κερκόπορτα στον εισβολέα" και "όσοι παρίσταναν τους υπερήρωες με τα καλάσνικοφ που ήταν έτοιμοι να ρίξουν τον εισβολέα στη θάλασσα, κρύφτηκαν στα μετόπισθεν και έστειλαν άοπλους και προδομένους στον πόλεμο χιλιάδες πατριώτες".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αφού έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή και τη δράση του Παπαλάζαρου είπε ότι φέτος θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από τη μέρα που έφυγε, προσθέτοντας ότι η ζωή και οι αγώνες του Παπαλάζαρου αποτελούν κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου, έστω κι αν αυτό, όπως κι άλλα κεφάλαια της κυπριακής ιστορίας, δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοριογραφία η οποία «επιμελώς παραγνωρίζει τους αγώνες της δημοκρατικής αντίστασης».

Πρόσθεσε ότι μισό αιώνα μετά το 1974 το κυρίαρχο αφήγημα μιλά για το έγκλημα αλλά δεν μιλά για τους εγκληματίες, μιλά για την προδοσία αλλά δεν μιλά για τους προδότες.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών με εκδηλώσεις όπως αυτή για τον Παπαλάζαρο δίνει την ευκαιρία "να θυμίσουμε την ιστορική αλήθεια, να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή για να γίνει πυξίδα στον αγώνα που δίνει ο τόπος για επιβίωση και δικαίωση".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top