ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η θεσμική εκστρατεία του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο για τις ευρωεκλογές

Άρχισε η θεσμική εκστρατεία του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο για τις ευρωεκλογές

Με το σύνθημα "Αξιοποίησε την ψήφο σου - για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα" έδωσε το έναυσμα της θεσμικής εκστρατείας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου, ο επικεφαλής του Γραφείου, Ανδρέας Κεττής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καστελιώτισσα το απόγευμα της Παρασκευής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής.

Όπως είπε, αποστολή του Γραφείου είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν απτές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή και ότι μπορούν να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τον αντίκτυπο μέσω της ενεργού συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Η θεσμική μας εκστρατεία εστιάζει στην οικοδόμηση συμμαχιών με άλλους θεσμούς, διασημότητες, δημιουργούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κοινότητά μας μαζί.eu / together.eu και δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι συμμαχίες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να διαδώσουμε το κάλεσμα μας για μαζική προσέλευση στις κάλπες», ανέφερε.

Όπως είπε, η καμπάνια θα περιλαμβάνει στοιχεία από τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σποτ μέχρι ραδιοφωνική, διαδικτυακή, έντυπη και υπαίθρια διαφήμιση, ενώ διάφορα βασικά γεγονότα θα σηματοδοτήσουν τη θεσμική εκστρατεία. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην τελευταία πανηγυρική ολομέλεια τον Απρίλιο, την Ημέρα της Ευρώπης τον Μάιο σε συνδυασμό με τα 20χρονα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και στη συζήτηση των κορυφαίων υποψηφίων επίσης τον Μάιο. Τόνισε, ακόμα, ότι πρόθεση της Προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα είναι να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση των εκλογών, μεταξύ άλλων μέσω μιας περιοδείας σε όλα τα κράτη μέλη ει δυνατόν, με επίκεντρο δημόσιες συζητήσεις πρωτίστως, με τη νέα γενιά.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, ο κ. Κεττής είπε ότι η ΕΕ αποτελεί παγκοσμίως, «ένα μοναδικό και ζηλευτό μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας, ελευθερίας και δημοκρατίας και χώρος όπου ανθούν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα όσα επιτεύχθηκαν στην ήπειρο μας στο διάβα της ιστορίας και των πολιτικών ζυμώσεων προς την πολιτική ενοποίηση και την οικονομική ολοκλήρωση».

Όπως υπογράμμισε, εξαιτίας της ΕΕ, ζούμε σε μια Ευρώπη με πολιτισμική πολυμορφία και σε συνθήκες αυστηρής προσήλωσης στο κράτος δικαίου και στα δικαιώματα του ανθρώπου. «Στο χέρι μας είναι να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό αυτό κεκτημένο και να αντισταθούμε στον ανέξοδο λαϊκισμό και εθνικισμό που τείνει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε περιόδους κρίσεων, όπως οι αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουμε βιώσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε καθημερινά τη δημοκρατία και την ειρήνη, «ιδιαίτερα σήμερα που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ήπειρο μας αλλά και στη γειτονιά μας». Ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες, έχουμε καθήκον να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια διεθνή τάξη βασισμένη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Το διακύβευμα με απλά λόγια είναι να υπάρξει συνέχεια και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουμε τα σημερινά μας κεκτημένα. Για να είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα μας ως Ευρωπαίοι Πολίτες που τόσο ξεκάθαρα ορίζει και υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και απλόχερα προσφέρει η συμπληρωματική μας ευρωπαϊκή ιθαγένεια», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι μόνο εμείς οι πολίτες μπορούμε να δώσουμε με την ψήφο μας στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, συνέχεια στην ευρωπαϊκή πορεία οικονομικής ολοκλήρωσης και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για περισσότερη και καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023, είπε ότι ήταν ένα έτος «πλούσιας δράσης».

«Το 2023 επικεντρωθήκαμε στην προώθηση της ιδέας και της έννοιας της συμμετοχικής δημοκρατίας προβάλλοντας επικοινωνιακά το σύνθημα: ‘Δημοκρατία στην Πράξη’», είπε, σημειώνοντας ότι μέσα από διάφορες δράσεις, το Γραφείο επιχείρησε να σκιαγραφήσει την άμεση διασύνδεση των τεκταινόμενων διεργασιών, ψηφισμάτων και νομοθετικών αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο με την πραγματικότητα στην Κύπρο.

Ο κ. Κεττής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι η στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες του Γραφείου, ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας. Επιπλέον, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής, αναφέροντας ότι η ίδια έχει αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα της κυπριακής Βουλής εντός του θεσμικού οικοδομήματος της ΕΕ και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολούθως, ο επικεφαλής του Γραφείου στην Κύπρο ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι αποτελούν «τους πιο πολύτιμους αρωγούς» στην προσπάθεια να μεταφερθούν στους πολίτες τα τεκταινόμενα εντός της ΕΕ και ειδικότερα εντός του ΕΚ. Ειδικότερα, είπε ότι το 2023 δημοσιεύθηκαν 2.955 άρθρα/αναφορές στα ΜΜΕ για αποφάσεις της ολομέλειας του ΕΚ, ενώ 57 δημοσιογράφοι και από τις δύο κοινότητες του νησιού προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στην κάλυψη διαφόρων συνόδων ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο. Άλλοι 23 αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι και από τις δύο κοινότητες συμμετείχαν σε θεματικά σεμινάρια στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Γραφείου.

Ο κ. Κεττής αναφέρθηκε επίσης στους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας η πληροφόρηση της νέας γενιάς για το τί είναι η ΕΕ, ποιο ρόλο διαδραματίζει το ΕΚ και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας ως Ευρωπαίοι Πολίτες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για το ΕΚ. Σημείωσε ότι το 2023 πραγματοποιήθηκαν 91 ενημερωτικές διαλέξεις σε διάφορα σχολεία της Κύπρου, με έμφαση σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές. Ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που παρακολούθησαν τις διαλέξεις υπερέβη τους 3.180 ενώ περίπου 455 εκπαιδευτικοί ήταν παρόντες στις εν λόγω παρουσιάσεις. Επίσης, το 2023 συμμετείχαν στην Ευρωβουλή των Νέων στο Στρασβούργο (Euroscola), 336 μαθητές και μαθήτριες, και 41 εκπαιδευτικοί από την Κύπρο.

Εξήρε επίσης τον ρόλο των δύο συντεχνιών των Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών, KTÖS και KTÖEOS, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τη συνδρομή των ηγεσιών τους, θα ήταν αδύνατο επιτευχθεί η διοργάνωση τεσσάρων δικοινοτικών αποστολών στο Στρασβούργο κατά το 2023 και η συμμετοχή συνολικά 48 παιδιών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και 8 Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών.

Πέραν από τους δημοσιογράφους και τους εκπαιδευτικούς, πολύτιμοι συνεργάτες του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είναι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ και διαφόρων θεσμικών φορέων, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι πλησιάζοντας προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος προς όλους τους πολίτες «για να είναι καλά ενημερωμένοι για τον ρόλο και τη σημασία του ΕΚ και για να συμμετέχουν σε αυτή την πανευρωπαϊκή γιορτή της δημοκρατίας, αξιοποιώντας τη ψήφο τους», όπως είπε.

Επιπλέον, ο κ. Κεττής ευχαρίστησε το προσωπικό του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, καθώς και τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές, τους οποίους αποκάλεσε «πρεσβευτές» του Γραφείου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»ΠτΔ: «Με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου»

ΠτΔ: «Με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου»

Θλίψη εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διότι, όπως είπε, κάποιοι κρίνοντας από τον τρόπο που οι ίδιοι συμπεριφέρονται, κάνουν κάποιες αναφορές σε σχέση με την πρόσφατη μετάβαση του στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε τον τελικό αγώνα του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top