ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονική άδεια: Αναγκη για επέκταση της μέχρι το 15ο έτος, σύμφωνα με την Επ. Εργασίας

Γονική άδεια: Αναγκη για επέκταση της μέχρι το 15ο έτος, σύμφωνα με την Επ. Εργασίας

Όλα τα κόμματα και αρμόδιοι φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση της Επιτροπής Εργασίας συμφωνούν για την ανάγκη επέκτασης της γονικής άδειας στο 15ο έτος του παιδιού, από το 8ο που ισχύει τώρα. Επιπλέον, με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, προχωρά και η επέκταση του δικαιώματος πληρωμένης γονικής άδειας στους αυτοεργοδοτούμενους.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι σκοπός της πρότασης που κατέθεσε το ΑΚΕΛ είναι η επέκταση του δικαιώματος για λήψη γονικής άδειας μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας του τέκνου, αντί μέχρι το 8ο έτος, όπως ισχύει σήμερα.

«Η επέκταση της εν λόγω περιόδου μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας του τέκνου κρίνεται απαραίτητη, καθώς η ανάγκη απουσίας από την εργασία για λόγους φροντίδας των παιδιών συνεχίζει να υφίσταται και μετά το 8ο έτος», είπε.

«Η ρύθμιση που προτείνουμε δεν δημιουργεί νέο δικαίωμα, ούτε επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους γονείς για να επιλέξουν πότε θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτό», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς, και η εκτελεστική εξουσία και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην Επιτροπή, η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των πολυτέκνων, των πενταμελών οικογενειών και όλα τα κόμματα, συμφωνούν με την πρόταση.

«Ωστόσο, έχουμε αποδεχτεί την πρόταση από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία ζήτησε ένα χρονικό διάστημα, καταλήξαμε στους 3 μήνες, για να επανέλθει ενδεχομένως και η ίδια με νομοσχέδιο που θα επιλαμβάνεται αυτού του ζητήματος», ανέφερε.

Επομένως, είπε ότι η επιτροπή θα επανέλθει εντός Μαΐου για να ρυθμίσει και αυτό το ζήτημα, αναμένοντας και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ενδεχομένως να ρυθμίζει και άλλα ζητήματα που αφορούν τη γονική άδεια, όπως είναι η πληρωμένη άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, ή για άδεια φροντίδας.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση που προβλέπει την παροχή δικαιώματος στους αυτοτελώς εργαζομένους να λαμβάνουν επίδομα γονικής άδειας και παροχές, λόγω επαγγελματικών βλαβών.

«Είναι ένα σχέδιο το οποίο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ήταν μία μεγάλη εκκρεμότητα που αφέθηκε πίσω σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έγιναν για τη γονική άδεια, αφού όταν πέρασε το νομοσχέδιο εξαιρούνταν οι αυτοτελώς εργαζόμενοι», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τώρα καλύπτονται και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι όσον αφορά το δικαίωμα για πληρωμένη γονική άδεια και την ίδια ώρα, μέσα από αυτό προβλέπονται και παροχές λόγω επαγγελματικών βλαβών για τους αυτοτελώς εργαζόμενους.

"Υπολείπονται πολλά να γίνουν για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, όπως ρυθμίσεις για το επίδομα ασθενείας, για το ανεργιακό επίδομα και κάτι για το οποίο θα αναλάβουμε πρωτοβουλία, με επιστολή που θα στείλουμε στον Υπουργό, για συμμετοχή των αυτοτελώς στα προγράμματα κατάρτισης της ΑΑνΑΔ", σημείωσε.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι η επέκταση της πληρωμένης γονικής άδειας και στους αυτοεργοδοτούμενους «ήταν κάτι που είχαμε επισημάνει από τη μέρα ψήφισης της γονικής άδειας πριν κάποιους μήνες. Είχαμε εργαστεί για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και χαιρόμαστε γιατί η κυβέρνηση υλοποιεί ακόμα μία πολιτική της υπόσχεση».

Σημείωσε ότι με βάση δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας, οι αυτοεργοδοτούμενοι είναι γύρω στις 38.000. «Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που δεν έχουν μέχρι και σήμερα δικαίωμα πρόσβασης στη γονική άδεια», είπε.

Πρόσθεσε ότι μαζί με την αύξηση της άδειας μητρότητας και με άλλα μέτρα που έχουν προτείνει και σιγά σιγά υλοποιούνται, «θεωρούμε ότι κάνουμε μικρά μεν βήματα αλλά ουσιαστικά, προς τη στήριξη των νέων οικογενειών και των εργαζομένων γονιών».

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, είμαστε σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εργασίας, θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας σειρά εισηγήσεων και ρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για τη γονική άδεια για όλους τους εργαζόμενους.

«Αναμένουμε τα όσα και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πράξη, όπως ότι θα πρέπει να επεκταθεί το δικαίωμα για γονική άδεια και μετά τα 8 έτη, θα πρέπει να ενισχύσουμε το πλαίσιο στήριξης των οικογενειών που έχουν παιδιά με χρόνιες ασθένειες και υπηρεσίες αλλά και άλλες πτυχές για τη γονική άδεια, ώστε να δώσουμε ουσιαστική στήριξη στις οικογένειες», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top