ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε αναμένονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Η διαμάχη, το ύψος της μείωσης και οι συμβουλές για νεαρά ζευγάρια

Πότε αναμένονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Η διαμάχη, το ύψος της μείωσης και οι συμβουλές για νεαρά ζευγάρια

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Οικονομολόγου Γιάννη Τελώνη στο ThemaOnline.

Σήμα για μειώσεις στο κόστος του χρήματος μέσα στο 2024 έστειλαν το τελευταίο δεκαήμερο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, κάτι το οποίο αναμένεται να προσφέρει μία ανάσα στους δανειολήπτες.

«Μέσα στον χρόνο που διανύουμε θα έχουμε σίγουρα μειώσεις επιτοκίων. Το φλέγον ερώτημα είναι το πότε», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Τελώνης.

«Υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ των αγορών που θέλουν να δουν πιο γρήγορα τις μειώσεις και των εποπτικών αρχών των Κεντρικών Tραπεζών που προτιμούν να περιμένουν ακόμα λίγο μέχρι να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός πήρε οριστικά την κάθοδο. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται στο να γίνει η μείωση προς το μέσο του χρόνου δηλαδή γύρω στον Ιούνιο. Στην Αρχή μιλούσαμε για Μάρτη, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές προσανατολίζονται για Ιούνη», συμπλήρωσε.

Όσο αφορά το μέγεθος της μείωσης, ο Οικονομολόγος σημείωσε πώς «αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη πτώση τον Ιούνιο και μετά θα υπάρξουν ακόμα 1-2 μειώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, οι οποίες θα είναι γύρω στις 25 μονάδες βάσης η κάθε μία»

«Όταν λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις τον Ιούνιο, εννοούμε όμως στην Ευρωζώνη. Στην Κύπρο θα γίνουν αισθητές 3-4 μήνες μετά, δηλαδή η πραγματική πτώση θα φανεί από Σεπτέμβρη. Ο λόγος είναι ότι όταν πέφτουν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, σε εμάς υπάρχει μία χρονική καθυστέρηση 3-4 μηνών»

Μεταξύ άλλων ο κύριος Τελώνης εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα «φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας περιμένουν να δουν το τι θα κάνει η Ομοσπονδιακή τράπεζα στην Αμερική γιατί οι Αμερικάνοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τις ανόδους των επιτοκίων. Άρα όταν ξεκινήσει η Αμερική, θα ακολουθήσουν και οι άλλες μετά από 15 μέρες ή ένα μήνα»

«Αν τα πράγματα πάνε πολύ καλά μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσα στον Μάιο και να τελειώσουν Ιούλιο όπου και θα δούμε τις πρώτες μειώσεις διαφορετικά θα ξεκινήσουν Ιούνιο και θα τελειώσουν Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.

Ποιους αφορούν οι μειώσεις

Οι μειώσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Τελώνη στο ThemaOnline, «αφορούν τόσο τους καινούριους δανειολήπτες όσο και τους υφιστάμενους ανάλογα με το τι επιτόκιο έχουν. Αν δηλαδή κάποιος έκανε συμφωνία σταθερού επιτοκίου, δεν θα πέσει το επιτόκιο του. Αν όμως κάποιος έχει κυμαινόμενο επιτόκιο θα επωφεληθεί άμεσα με μειώσεις.

Συμβουλές για νεαρά ζευγάρια

Όσο αφορά τα νεαρά ζευγάρια που θα προχωρήσουν σε δάνειο τους επόμενους μήνες, πριν από τις μειώσεις, ο κύριος Τελώνης ανέφερε ως συμβουλή πώς θα ήταν καλύτερα το επιτόκιο τους να είναι κυμαινόμενο.

«Δεν θα συμβούλευα κάποιον να κλείσει τώρα το επιτόκιο του στο πιο ψηλό επίπεδο», είπε συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «μόνο μείωση θα έχουν τα επιτόκια μέσα στο 2024 φτάνει να μην υπάρξει μία τεράστια καταστροφή στον κόσμο που θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα και θα οδηγήσει στην εκτόξευση των επιτοκίων»

«Ο πληθωρισμός άρχισε και υποχωρεί παντού αισθητά και δεν υπάρχει λόγος να κρατηθούν τόσο ψηλά τα επιτόκια. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά ούτε και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δεν δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που να επηρεάσουν τις μειώσεις», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top